Szmogriadó az anyaméhben?

Ausztrál kutatók ultrahangos méréssel megállapították, hogy a légszennyezésnek kitett terhes anyák magzatai kisebb méretűek - jelent meg az Environmental Health Perspectives című nemzetközi folyóiratban.

Dr. Adrian Barnett, a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatója elmondta, hogy vizsgálatuk során több mint 150,00 ultrahangos mérést készítettek. A kutatók a Brisbane 14 kilométeres körzetében élő terhesek magzatainak mérési eredményeit hasonlították össze a légszennyezettség mért értékeivel. A nagyobb veszélynek kitett anyák magzatai minden mutatójukban (has- és fejkörfogat, combcsont hossz) rosszabb eredményeket produkáltak egészségesebb környezetben élő társaiknál.

A 10 éven át tartó kutatásban Dr. Craig Hansen (USA Környezetvédelmi Hivatal) és Dr. Gary Pritchard (PacUser) segítettek Dr. Barnettnek. A magzatokat 13-26 hétig követték nyomon. "Tudomásunk szerint ez az első vizsgálat, mely ultrahangos mérésre alapoz, szemben az eddigi születési súly alapján értékelő kutatásokkal" - hangsúlyozta Dr. Barnett. A születési súly ugyanis nem az aktuális növekedést tükrözi.

Dr. Barnett azt is elmondta, hogy mivel az újszülött súlya meghatározó tényező a gyermek egészsége szempontjából, kiemelt jelentőségű a magzati súly mérése a terhesség során. A nagyobb méretű újszülöttek később magasabb IQ-val rendelkeznek, és esetükben alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is.

Sokan úgy gondolják, hogy Brisbane-ben nem jelentős a légszennyezés mértéke, hiszen a levegő tisztának látszik. A legtöbb károsító anyag azonban szabad szemmel láthatatlan, a brisbane-iek pedig szeretnek sokat a szabad levegőn tartózkodni, ezért a városiak, különösen a forgalmas utak közelében élők, elég nagy veszélyben vannak. A veszélyes anyagok között szerepel például a dízel autókból kibocsátott kéndioxid is - a légszennyezés legnagyobb része ugyanis az autók kipufogójából származik. A szakértők ezért azt ajánlják a kismamáknak, hogy lehetőség szerint óvakodjanak a szennyezett levegőjű helyektől.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső