Omega-3-zsírsavak segítik a koraszülött lányok agyát

Fiúk esetében nem nyert megerősítést, ám koraszülött lányoknál kimutatták, hogy a táplálékkal (tápszerrel vagy anyatejjel) bevitt omega-3-zsírsavak javítják az agyműködést.

Az ún. dokoza-hexaénsav-dús ételeket kapó lánycsecsemők öt ponttal javították a mentális fejlődést mérő tesztpontszámukat. A beavatkozásnak köszönhetően 80 százalékkal csökkent azon kislányok száma, akik jelentős mentális késésben vannak társaikhoz képest - állítják a kutatók. Nem sikerült azonban hasonló eredményeket elérni a fiúk esetében. "Feltevésünk szerint, ha a koraszülöttek étrendjében a dokoza-hexaénsav koncentrációja eléri azt, amennyit a méhben kaptak volna, javítható ezen koraszülött gyerekek mentális fejlődése" - magyarázta Maria Makrides, a közlemény vezető szerzője, az ausztrál Adelaidei Egyetem táplálkozástudomány-professzora, a Női és Gyermek-egészségügyi Kutatóintézet megbízott igazgatója. Az ötlet onnan jött, hogy korábbi kutatások kimutatták, a koraszülötteknek adott kis mennyiségű dokoza-hexaénsav javítja a gyerekek látásélességét.

A vizsgálatba 657 csecsemőt vontak be. A gyerekek véletlenszerűen kerültek a zsírsavat normális, illetve nagy adagban kapók csoportjába. Ha a gyermeket szoptatással táplálták, az anyák kaptak omega-3-zsírsavtartalmú kapszulát. A kezelést a születés eredetileg tervezett időpontjáig folytatták. A csecsemők agyműködésének tesztelésére a Bayley-féle mentális fejlődés indexet alkalmazták, mely a memóriát, a problémamegoldó készséget, a korai számfogalmat és a nyelvi készséget méri fel. Az első elemzés nem hozott eredményt, ám a két nem szétválasztása után kiderült, hogy a lányok teljesítménye öt ponttal javult. Makrides szerint ez azt jelenti, hogy 55 százalékkal csökkent az enyhe mentális késésben lévő lányok száma. Ugyanez a szám a nagy adagot kapók körében már 80 százalék. Nem tudni még, hogy a fiúknál miért nem működik a hiánypótló kezelés. A terhes nőknek ajánlott omega-3-zsírsavakban gazdag étrendet követniük, ám a pótló készítmények kipróbálása előtt célszerű kikérni a szülészorvos tanácsát.

Az eredményekről szóló cikk a Journal of the American Medical Association januári számában olvasható.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: