Hallatlan

Füldugulással a betegek igen nagy százaléka fordul orvoshoz. E tünetet igen sok betegség illetve elváltozás okozhatja. Jelentőségét az adja, hogy nemcsak a fülben lévő elváltozások okozhatják, hanem például az orrgaratban lévő betegségek tünete is lehet.

Ha a külső hallójárat felől befelé haladunk,

akkor először a hallójáratban elhelyezkedő fülzsírt kell megemlítenünk. Ennek a hallójáratban való elhelyezkedése sokszor még halláscsökkenéshez is vezethet, mely fülmosással azonnal "gyógyul". Szintén füldugulás érzéshez vezetnek - és ez különösen gyermekkorban jellemző - a hallójáratban elhelyezkedő legkülönfélébb idegentestek. Sokszor panaszkodnak a betegek füldugulásról hallójárati gyulladás esetén is, amikor a gyulladás következtében beszűkül a hallójárat, s emiatt érzik úgy, hogy eldugult a fülük. A hallójáratban ritkán előforduló daganatos betegségek is okozhatnak füldugulást.

A középfülgyulladások különböző formáiban előforduló tünet a dugulásérzés, sokszor első tünetként jelentkezik ebben a betegségcsoportban.

A füldugulások következő nagy csoportját azok a betegségek adják,

melyek valamilyen úton-módon elzárják az orrgaratban a fülkürt szájadékot. Leggyakrabban ezek közül a következők: garatmandula (orrmandula) megnagyobbodása gyermekkorban, polypok, melyek erre a területre benyúlhatnak, különböző jó- és rosszindulatú daganatos elváltozások.

További nagy csoportot alkotnak ugyanezen a mechanizmuson keresztül a felső légutak gyulladásos megbetegedései. Ebben a csoportban kell még említenünk az egyszerű náthát is, de füldugulást okozhat az arcüregek gyulladásos megbetegedése is.

A teljesség igénye nélkül megpróbáltuk áttekinteni azokat a betegségeket, melyeknek tünete füldugulás lehet. Látható, hogy egy sor betegségnél találkozhatunk ezzel a tünettel. A betegségek között sajnos sok daganatos betegség is előfordul, melyek elhelyezkedésüknél fogva nagyon gyorsan életfontos szerveket érhetnek el. Emiatt azt tanácsoljuk, hogy a füldugulásos panaszokkal idejében forduljunk szakorvoshoz, mivel e betegségek idejében való felismerése a gyógyulás szempontjából elengedhetetlen.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció