Hallatlan

Füldugulással a betegek igen nagy százaléka fordul orvoshoz. E tünetet igen sok betegség illetve elváltozás okozhatja. Jelentőségét az adja, hogy nemcsak a fülben lévő elváltozások okozhatják, hanem például az orrgaratban lévő betegségek tünete is lehet.

Ha a külső hallójárat felől befelé haladunk,

akkor először a hallójáratban elhelyezkedő fülzsírt kell megemlítenünk. Ennek a hallójáratban való elhelyezkedése sokszor még halláscsökkenéshez is vezethet, mely fülmosással azonnal "gyógyul". Szintén füldugulás érzéshez vezetnek - és ez különösen gyermekkorban jellemző - a hallójáratban elhelyezkedő legkülönfélébb idegentestek. Sokszor panaszkodnak a betegek füldugulásról hallójárati gyulladás esetén is, amikor a gyulladás következtében beszűkül a hallójárat, s emiatt érzik úgy, hogy eldugult a fülük. A hallójáratban ritkán előforduló daganatos betegségek is okozhatnak füldugulást.

A középfülgyulladások különböző formáiban előforduló tünet a dugulásérzés, sokszor első tünetként jelentkezik ebben a betegségcsoportban.

A füldugulások következő nagy csoportját azok a betegségek adják,

melyek valamilyen úton-módon elzárják az orrgaratban a fülkürt szájadékot. Leggyakrabban ezek közül a következők: garatmandula (orrmandula) megnagyobbodása gyermekkorban, polypok, melyek erre a területre benyúlhatnak, különböző jó- és rosszindulatú daganatos elváltozások.

További nagy csoportot alkotnak ugyanezen a mechanizmuson keresztül a felső légutak gyulladásos megbetegedései. Ebben a csoportban kell még említenünk az egyszerű náthát is, de füldugulást okozhat az arcüregek gyulladásos megbetegedése is.

A teljesség igénye nélkül megpróbáltuk áttekinteni azokat a betegségeket, melyeknek tünete füldugulás lehet. Látható, hogy egy sor betegségnél találkozhatunk ezzel a tünettel. A betegségek között sajnos sok daganatos betegség is előfordul, melyek elhelyezkedésüknél fogva nagyon gyorsan életfontos szerveket érhetnek el. Emiatt azt tanácsoljuk, hogy a füldugulásos panaszokkal idejében forduljunk szakorvoshoz, mivel e betegségek idejében való felismerése a gyógyulás szempontjából elengedhetetlen.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +3 °C

Alapvetően napos időre számíthatunk a délnyugat felől növekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett. Csapadék nem valószínű. A déli, délkeleti szelet csak néhol kísérik élénk lökések. Késő estére többnyire 4 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra