A füle is bedugulhat

Fülünk a hang érzékelésére szolgáló szervünk. Hangélmények nélkül sivárabb lenne a világ. A kisgyermekkori tartós vagy átmeneti halláscsökkenést éppen ezért nagyon komolyan kell vennünk, és a legapróbb rendellenesség észlelésekor orvoshoz kell fordulnunk.

Fülünk a hang érzékelésére szolgáló szervünk. Hangélmények nélkül sivárabb lenne a világ. A kisgyermekkori tartós vagy átmeneti halláscsökkenést éppen ezért nagyon komolyan kell vennünk, és a legapróbb rendellenesség észlelésekor rögtön orvoshoz kell fordulnunk.

A halláskárosodás következményei hatványozottan jelentkeznek. A hangot, az emberi szót rosszul érzékelő baba később kezd el beszélni, és a retardáció már ilyen zsenge korban is beilleszkedési zavarokat okoz. A szakorvosi ellenőrzés teljes biztonsággal kiszűri, hogy veleszületett fejlődési rendellenesség (süketség, nagyothallás) sújtja-e a gyermeket vagy valamilyen fertőző betegség következményeként csökkent a hallása. Néhány, a következőkben ismertetett betegség hosszabb-rövidebb ideig tartó halláskárosodást okozhat. Szerencsére nem gyakori az előfordulási aránya, de megeshet, hogy gyermekkori kanyaró, agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás következményeként sérül a hallás. A többnyire garatfertőzésből eredő - a fülkürtön keresztül a középfülre átterjedő - középfülgyulladás már gyakoribb. A lázzal, heves, szaggató fájdalommal jelentkező, átmeneti hallásromlással járó betegség sok kisgyermek életét keseríti meg. A gyermekorvos által felírt antibiotikum hatására megszűnnek a kellemetlen tünetek. Ám ha többször előfordul, szak-orvoshoz kell vinni a kicsit, aki a dobhártya átszúrásával eltávolítja a gennyes váladékot.

Ha a gyerek repülőgépen utazik vagy fürdőmedencében a víz alá kerül, a fület a gégével összekötő hallójáratokban jelentkező dugulás is okozhat halláscsökkenést. A szaknyelven barotraumának nevezett - nyomásváltozásból eredő - kellemetlen tünetek néhány óra alatt megszűnnek. Egy teljesen egyszeri, kézlegyintéssel elintézett meghűlés is veszélyes lehet. A hallójáratokban felgyülemlett váladék okozta átmeneti hallásromlás évente többször is bekövetkezhet. A komplikációt elkerülhetjük, ha a gyermeket rendszeresen megszabadítjuk az orrváladéktól.

A gyakori orrfújás és az életkornak megfelelő, enyhe orrcseppek alkalmazása segíti a zavartalan levegővételt. A túlzott mértékben felgyülemlett, megkeményedett fülzsír elzárhatja a hallójáratokat és akadályozhatja a hallást. Eltávolítása egyértelműen szakorvosi feladat. Megelőzni a kisgyermek fülének rendszeres tisztításával lehet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső