Fiatalon fogj hozzá, ha lassan akarsz öregedni! 2.

Mindannyian meghalunk, és szerencsés esetben előzőleg meg is öregszünk - de ellenőrzésünk alatt tarthatjuk, amit csak lehet, vagy kereshetjük magunknak a bajt...

Késleltethető-e az öregedés?

Szinte hihetetlen, hogy olyan egyszerű dolgoknak, hogy dohányzunk-e, mit és mennyit eszünk, gyalogolunk-e napi fél-egy órát, alszunk-e eleget, ápoljuk-e családi kapcsolatainkat- nagyobb hatása legyen az egészségünkre és életkilátásainkra, mint bármilyen gyógyszernek. Az öregedési folyamatok lehetséges lassítását, a krónikus betegségek kialakulásának késleltetését egy új orvosi specialitás, az anti-aging medicina tűzte ki célul.

Mi az Anti-Aging medicina?

Az anti-aging orvoslás a betegségek megelőzése helyett magát a betegségekhez vezető öregedési folyamatot igyekszik megelőzni. Legfontosabb céljait az amerikai alapítók így határozták meg:

"Az anti-aging medicina a tudomány és orvosi technológia eredményein alapuló orvosi specialitás a korfüggő funkciózavarok, rendellenességek és betegségek korai felfedezésére, megelőzésére és kezelésére..."csúcstechnológiájú diagnosztikai és terápiás eszközökre kíván koncentrálni, hogy a lehető legkorábban felfedezze, és a lehető legagresszívebben kezelje a krónikus degeneratív betegségeket."

Bár a célkitűzések rokonszenvesek mindannyiunk számára, a hormonkezelések gátlástalan, és profit orientált alkalmazása miatt az anti-aging szálka lett a "hivatalos" orvostudomány szemében.

A fenti elvnek azonban olyan értékei vannak, amelyeket igazán kár lenne kidobni a fürdővízzel. A szervezet működésének lehető legrészletesebb feltérképezése lehetőséget nyújt a rendellenességek egészen korai felfedezésére - és korrekciójára is, így a korai leépülés, vagyis a korai elöregedés minden valószínűség szerint lassítható.

Lehetséges-e az öregedés lassítása?

Lehetséges-e az öregedési folyamatok lassítása, és a várható élettartam meghosszabbítása? A jó hír, hogy igen. A rossz hír pedig az, hogy ezt eddig kizárólag állatkísérletekben sikerült bizonyítani.

Kísérleti bizonyítékokkal a kalóriabevitel-csökkentés, és egyes enzimek mennyiségének génmódosítással való megnöveléséről rendelkezünk.

A leggyakrabban idézett példa az úgynevezett "kalória restrikció" öregedést lassító hatása. Azok az állatok, amelyek értékes, de csak korlátozott mennyiségű élelmet kapnak, tovább élnek, mint a kedvük szerinti mennyiséget fogyasztók. Az élettartam ilyen módon való növekedése nagyjából arányos a megvont mennyiséggel: a 20 %-kal kevesebb táplálékot kapók kb. húsz százalékkal, a negyven százalékkal kevesebbet fogyasztók pedig negyven százalékkal élnek tovább, mint az étvágyuk szerint táplálkozók. (Ennél nagyobb mérvű megvonás már nem jár az élettartam meghosszabbodásával.) Indirekt bizonyíték, hogy a különösen hosszú életű népcsoportok kivétel nélkül energiaszegényen táplálkoznak.

A másik életkor meghosszabbító módszer az antioxidáns enzimek mennyiségének genetikai módosítással történő megnövelése: ennek segítségével egyes férgek élettartamát akár hetven százalékkal is sikerült megnövelni!

Természetesen az állatkísérletek eredményei soha nem vihetőek át "egy-az-egyben" az emberre, mégis nagyon valószínűvé teszik, hogy - legalábbis a genetikai lehetőségekhez képest korai - emberi öregedés is lassítható, elsősorban és legbiztosabban az életmóddal, mégpedig szinte kockázatmentesen. A táplálékkiegészítők is fontosnak látszanak, segítségükkel a hozzáértő orvos sokat javíthat a fizikai és szellemi erőnléten, mégpedig mellékhatások veszélye nélkül.

A fiatalabb korra jellemző hormonális egyensúly beállítása már jóval több kockázattal jár, a fiatalosabb, szexuálisan vonzóbb külső, a nemi aktivitás fokozódása, a jobb közérzet és az egyéb lehetséges előnyök azonban sokak számára ellensúlyozzák a kockázatokat.

Kor-kontroll orvoslás lényege

Az anti-aging - nevezzük magyarul kor-kontroll orvoslásnak- sokban hasonlít annak a sportorvosnak a tevékenységére, aki a minél jobb teljesítmény eléréséhez segíti a pácienseit. Az edzést nem spórolhatja meg számára, de az edzésprogramot, és az eredmények elérését megkönnyítheti.

A kor-kontroll orvos arra törekszik, hogy a korral jelentkező testi és szellemi változásokat egy mérhetően, láthatóan és érezhetően egészségesebb, fiatalosabb szintre "dolgozza vissza" olyan módszerekkel, amelyeknek hatékonyságát tudományos bizonyítékok támasztják alá.

Ahogyan a sportorvos működésének sikeressége másodpercekben, méterekben, kilókban mérhető, a kor-kontroll orvos működése is számszerű, vagy számszerűsíthető eredményekben (is) jelentkezik a laboratóriumi eredmények javulásán túl az edzettség, a közérzet és hangulat, a szellemi funkciók, a bőr állapota, a szexuális funkciók minőségének javulásában.

Miből áll egy kor-kontroll program?

A kor-kontroll orvos a testi-szellemi állapot rendkívül részletes és pontos felmérésével kezdi a munkáját. Vizsgálják például az izomerőt, a fizikai terhelhetőséget, az anyagcsere folyamatokat, a vér kémiai összetételét, a hormonok mennyiségét. A vizsgálatok eredményei alapján a klienssel közösen olyan programot terveznek meg, amelynek segítségével az egészségestől eltérő működések fokozatosan javulhatnak.

A használt módszerek a személyes igényeknek megfelelő mozgás és táplálkozási programokból, táplálék kiegészítőkből állnak, de szükség szerint gyógyszereket és hormonokat is alkalmaznak. Együttműködnek belgyógyásszal, dietetikussal, kozmetikussal, személyi trénerrel, gyógytornásszal, bőrgyógyásszal, pszichológussal, pszichiáterrel, mozgásrehabilitációs szakemberrel, endokrinológussal, andrológussal és nőgyógyásszal, és ha kell, akár plasztikai sebésszel vagy fogorvossal is, hogy a megjelenés is tükrözze a belső átalakulást.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +6 °C

A Dunántúlon és középen jellemzően erősen felhős idő valószínű, itt inkább csak kevés szűrt napsütés lehet. Ugyanakkor a Tisza mentén és a Tiszántúlon fátyolfelhős, napos idő valószínű. Legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon van esély egy-egy futó záporra. A déli, délkeleti szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 21 fok között alakul. Késő estére 8 és 14 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, illetve országszerte más figyelmeztetés sincs érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra