Kor Kontroll: az öregedés lassítható

Az orvostudomány kialakulóban lévő ága, az anti-aging medicina az öregedés már feltárt mechanizmusai alapján törekszik a 45-50 év felettieknél a testi-lelki leépülés megelőzésére.

Sikeres öregkort!

Az öregedési folyamat nagyjából háromféleképpen következhet be - taglalta Dr. Eisler Olga neuro-pszichiáter, az anti-aging medicina jeles hazai képviselője. Mindannyiunknak vannak olyan rokonai, ismerősei, nem is beszélve a történelmi példákról, akik késő öregkorukig megőrzik fizikai aktivitásukat, szellemi frisseségüket - ezt nevezzük újabban "sikeres" vagy "egészséges" öregedésnek. Nem mindenki ilyen szerencsés, legtöbbünk előbb-utóbb rászorul valamilyen segítségre. A "szokásos öregedés" jelenségei eléggé közismertek: az olvasáshoz egyre hosszabb karokra van szükségünk, nehezebben jegyezzük meg a neveket, adatokat, a zsírszövet eloszlása jellemzően megváltozik, kialakul a toka, a pocak, egyre gyakrabban jelentkeznek ízületi fájdalmak, nő a koleszterin szint, csökken a sejtek reakciója az inzulinra, bizonyos hormonok elválasztásának mértéke csökken stb. "Kóros" az öregség, ha szellemi leépüléssel, súlyos betegségek kialakulásával jár.

A tapasztalatok alapján a sikeres öregkor nemcsak szerencse dolga, választható is. Ebben sokat segít, ha a korai öregedés beindulását mielőbb és objektíven mérni vagyunk képesek. A korfüggő eltérések egy része aránylag egyszerűen mérhető, ezeket az öregedési folyamat biológiai jelzőinek, markereknek nevezzük. A markereket nagy számú egészséges ember eredményeinek átlagához viszonyítják, így lehet szemléletessé tenni, ha valaki az átlaghoz képest gyorsabban vagy lassabban öregszik.

Ha többféle korfüggő változót mérünk és hasonlítunk össze, akkor képet kaphatunk az illető funkcionális állapotáról, ami lehet a saját korának megfelelő, lehet annál sokkal jobb, vagy esetleg rosszabb is. Ily módon a kifáradást, a túlterhelést, a korai elöregedés veszélyét idejében jelezhetjük, és a markerek érzékenysége révén követhetőkké válnak az egészségesebb életmódra való áttérés pozitív eredményei is.

Az öregedés folyamata befolyásolható

Az emberi méltóság, függetlenség, alkotóképesség fennmaradása elsősorban az agyi neuronok mitochondrium állományának karbantartásától függ. Ezt pedig - az öröklött adottságokon kívül - alapvetően két dolog veszélyezteti: az oxidatív stressz, vagyis az energiatermelő folyamatok túlterhelése, és a különféle - a legszélesebb értelemben vett - hiányállapotok: az elégtelen oxigén és tápanyagbeviteltől kezdve az elégtelen mentális igénybevételig, valamint az elégtelen szociális kapcsolatokig. A legjobb öregedéssel kapcsolatos kutatások is csak azt a hétköznapi ismeretet mélyítik el, hogy a degeneratív betegségek kialakulásának az oka a fokozott igénybevétel és a különféle hiányállapotok kombinációja. Ebből következik az anti aging medicina (Kor Kontroll) megközelítés is. Statisztikailag elmondható, hogy akik tartósan egészségesen élnek és korán reagálnak az eltérésekre, azok tovább élnek és egészségesebben öregszenek. Adott esetben látszólag apróságokról van szó: például, sok embernek vérzik fogmosáskor a foghúsa. Egy részük ennek időben utánajár, tesz ellene, például fogorvossal letisztíttatja a fogköveit és vitaminokat szed. Mások esetleg ilyen "aprósággal" nem törődnek, és ez a látszólagos apróság további betegségekhez nyithat utat: krónikus fogágy-gyulladás alakul ki, ami a szervezetben gócként szerepel és további gyulladások kiindulópontja lehet. A vér alvadékonysága pedig fokozódhat, ezzel megnő a kis erek elzáródásának veszélye: így lesz például a foghúsgyulladás a szívinfarktus egyik rizikófaktora. Az egészségüket elhanyagolók, illetve azok, akik nem használják ki a szervezet védelmi rendszerét, hanem folyton "csúcsrajáratják", hajszolva magukat a tartósan kiemelkedő, erejüket meghaladó teljesítményre, illetve azok, akik egészségkárosító szokásoknak hódolnak, nyilván nagyobb valószínűséggel számíthatnak a korai, illetve kóros öregedésre. Ez a folyamat, azonban egy ideig még megállítható, lassítható, sőt vissza is fordítható. (Erre mutatott példát például "Etka anyó", akit az ötvenes éveiben még sokféle betegség gyötört, például ízületi gyulladástól szenvedett, de képes volt az életmódi változásokkal megfordítani az öregedés folyamatát, sőt, még fejlődni is. Idős korában például még görkorcsolyázni is megtanult, pedig az egyensúlyérzék is a korfüggő markerek közé tartozik.)

A Kor Kontroll program

A Kor Kontroll program alapja az aktuális egészségi állapot komplex felmérése egyrészt olyan közismert vizsgálatokkal, mint például a terheléses EKG, másrészt az úgynevezett biológiai életkor meghatározása. A biológiai életkor meghatározása a már említett, korfüggő módon változó biológiai markerek segítségével történik úgy, hogy a kliensnél kapott értékeket az illető marker - például a reakciósebesség - korosztályonkénti átlagértékeivel vetik össze. Többféle marker alkalmazásával a különféle funkciók fiatalos megtartottságára vagy éppen ellenkezőleg, korai elhasználódottságára lehet következtetni. Ezek a markerek az életmód és ezzel az egészségi állapot javulásával szintén javulnak, és ezáltal a személyre szabott egészségvédő program hatékonyságát, az elért eredményt számokkal is kifejezhetővé teszik. A "biológiai életkor" ugyan végső soron csak fikció, de segít szemléletessé tenni egészségünk pillanatnyi állapotát. Ha valaki a mérések többségében a nála tíz évvel fiatalabbak teljesítményét nyújtja, akkor elfogadhatjuk, hogy a biológiai életkora fiatalabb az anyakönyvinél. Nem a betegségek tüneteit keresik, csak azokat az előjeleket, amelyek megmutatják az élettani folyamatokban meginduló átállást egy más üzemmódra. Ez azért fontos, mert ebből az átállásból megnő a betegségek kialakulásának valószínűsége. A próbák reverzibilisek, változékonyak: a pillanatnyi teljesítményt mutatják, és ha az illető elkezdi felszámolni például a vitaminhiányokat, vagy óvatosan fokozza a fizikai igénybevételét, akkor hamarosan láthatja az erőfeszítéseinek eredményét is. Általában az értékek megegyeznek a látható összbenyomással, ha nem, akkor ez figyelmeztető jele lehet valamilyen betegségnek, illetve kirívó életviteli hibának. A szolgáltatás keretében más szűréseket is elvégeznek, de az igazi különlegessége az öregedés szellemi-testi folyamatainak a figyelem középpontjába helyezése, azok mérése, ismertetése, az ezzel kapcsolatos, egyénre szabott életmód-tanácsadás. Ez azért nagyon fontos, mivel mind a túlzott oxidatív stressz (a szabad gyökök ellensúlyozatlan felhalmozódása a sejtekben), mind pedig a különböző hiánybetegségek célzott életviteli változtatásokkal és megfelelő táplálék kiegészítőkkel, úgynevezett funkcionális ételekkel jórészt kiküszöbölhetők. Az energiafelhasználás hatékony és az életkorhoz igazított optimális módja beállítható, stb. Minél korábban kezdenek bele az öregedési folyamatok késleltetésébe, annál jobb, hiszen minél kisebb az eltérés, annál sikeresebben lehet korrigálni.

Védett férfiak

A Kor Kontroll Program szakemberei különösen szívügyüknek tekintik a magyar középkorú férfiak egészségi állapotának alakulását, hiszen ennek mutatói a legrosszabbak. "Védett férfiak" projektet indítottak: a 45-55 éves férfiak bio-aging felmérését térítésmentesen elvégzik. Így a leginkább veszélyeztett korcsoport időben fontos információkat szerezhet egészségi állapotáról, a fokozott kockázatokról, és idejében életmentő változtatásokba kezdhet. A tapasztalatok szerint a magyar férfiak kevesebb figyelmet fordítanak az egészségi állapotukra, mint a nyugat-európai férfitársaik, és a nőknél kevésbé hisznek abban, hogy érdemes erőfeszítéseket tenniük jó közérzetük, szellemi és fizikai teljesítőképességükért. Hiába a propaganda, a legsikeresebben a párjuk gondoskodása veszi rá őket arra, hogy jobban vigyázzanak magukra. A programról bővebb információt a www.korkontroll.hu lapon találhatnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: