Száj- és fogászati rendellenességek

A szájüreg a fogakkal és a hozzájuk tartozó nyálmirigyekkel az emésztőrendszer első részét alkotja. Nem megfelelő működése, vagy betegségei a tápcsatorna és az emésztőrendszer különböző megbetegedéseihez, zavaraihoz vezethetnek. A fogszuvasodás mára népbetegségnek tekinthető, egyike a világ leggyakoribb betegségeinek. A fogak romlásából (is) adódóan csökkenhet a rágóképesség, amely korlátozza a táplálékfelvételt, gátolja az élelmiszerek felaprózását. Emiatt a nyálenzimek aktivitása is csökken, a gyomor-bél traktusba emésztetlen, illetve a fontos tápanyagokat nem tartalmazó pépes ételek jutnak, amelyek könnyen okozhatnak gyomor- és bélpanaszokat, sőt komolyabb elváltozásokat (fogyás, fizikai gyengeség) is.

Fognyaki szuvasodás tünetei és kezelése

Mi a fognyaki szuvasodás?

A fognyaki szuvasodást élesen el kell különíteni a fognyaki kopástól, érzékenységtől. Míg ugyanis utóbbi inkább adottság, és helytelen fogmosási technika miatt alakul ki, addig a fognyaki szuvasodás hátterében egyértelműen az érintettek nem megfelelő szájhigiéniája áll.

Tünetek

A fognyaki szuvasodás előfordulása

Fognyaki szuvasodás nemcsak idős korban alakul ki, hanem fiatalabbaknál is megjelenhet: ha valaki rosszul mossa a fogát, akár egészen fiatalon is kialakulhat. Érintheti már a tejfogakat is, bár ez esetben oka más, mint a felnőttek esetében. Manapság végképp ritka, hogy az érintettek gyerekek legyenek.
A rendszeresen fogorvoshoz járó pácienseknél kisebb gyakorisággal alakul ki fognyaki szuvasodás, ők ugyanis eleve jobban figyelnek fogaikra. Náluk ez a szuvasodás mindenképpen ritkább a fogfelszíninél, a jobb praxisoknál aránya 10 százalékosra tehető. Viszont azok közt, akik nem járnak rendszeresen fogorvoshoz, ez az arány mindenképp nagyobb lehet.

A fognyaki szuvasodás okai

A fognyaki szuvasodás oka, hogy az érintettek nem figyelnek kellőképp fogaik tisztítására, illetve a szájhigiéniára. Közvetlen oka, hogy ezen a területen ott marad a lepedék, majd a fogkő. Emiatt a kérdéses területet még kevésbé lehet tisztítani, a baktériumok nagyon megtelepednek rajta. Ennek következtében kezd el szuvasodni a fognyaki rész. A fognyaki szuvasodás nem hajlam kérdése, azaz nem lehet azt mondani, hogy valakinél öröklött okok miatt alakul ki.
Tejfoggal rendelkező gyerekeknél a cukros italok folyamatos fogyasztása cumisüvegből is okozhat fognyaki szuvasodást.

A fognyaki szuvasodás diagnózisa

A diagnózist fogorvosi vizsgálat során állítják fel az orvosok.
A fognyaki szuvasodás megfelelő szájhigiéniával előzhető meg
A fognyaki szuvasodás megfelelő szájhigiéniával előzhető meg

A fognyaki szuvasodás tünetei, kórlefolyása

A fognyak a fog fölső, kerek, íny melletti területe. Ez a rész alapvetően nem különül el a fogzománc többi területétől, ha viszont szuvasodni kezd, akkor először egy fehér elszíneződés jelenik meg rajta. Ez a fehér csík kezdetben még kemény, majd pedig fölpuhul és elmállik. Ha ez megtörténik, megszűnik a fogzománc folyamatossága, védőhatása. Ilyenkor olyan egyenetlen bemélyedés alakul ki, amelybe már minden be tud jutni. Ha ez a terület tovább puhul, akkor a fognyak elkezd ténylegesen szuvasodni: ilyenkor a beteg terület már sötétebb színű lesz, barnássá, feketéssé válik, egyre jobban mállik, egyre mélyebb lesz. A betegek a problémát jellemzően emiatt veszik észre, főleg az első fogakon - a színváltozás ugyanis feltűnő.
A problémás terület érzékeny is lehet, bár ez nem igaz minden esetre - és ugyan elsőre talán furcsán hangzik, tulajdonképpen azok a betegek a szerencsésebbek, akiknek a fogai érzékenyebbek: náluk ugyanis hamarabb észlelik a bajt. Fájdalmat az előrehaladott fognyaki szuvasodás sem feltétlen okoz - ugyanúgy, ahogy a rágófelszínen vagy a fogak közt kialakuló szuvasodás sem. Ez minden esetben egyénfüggő: vannak betegek, akik azt is alig észlelik, amikor a fognyaki szuvasodásuk már az ideg közelében van.

A fognyaki szuvasodás kezelése

Ha a fognyaki szuvasodást időben felfedezik, és még csak egy fehér csík alakult ki, akkor a folyamat jó fogmosással megfordítható. A fehér csík nagy eséllyel ilyenkor is megmarad, de nem puhul föl, és nem kezd el komolyan szuvasodni. Ha a szuvasodás már kialakult, akkor a kezelés egyértelműen a szuvas rész eltávolítását jelenti fúrással, amit a fogban keletkezett luk betömése követ. Emellett fontos, hogy a beteget motiválják rá, hogy jobban törekedjen a szájhigiéniára, vagyis helyesen mossa a fogát. Ha nem teszi meg, akkor egy év múlva a betömött fog tovább fog romlani, szuvasodása folytatódik.
Ha az érintettek túl későn fordulnak orvoshoz, és a fognyaki szuvasodás már nagyon mély, akkor a fognyak felől, oldalról megközelíti az ideget is. Ha ilyenkor az ideg is károsodik, már a fúrás sem elegendő, így gyökérkezelés is szükségessé válhat. Ezek persze nagyon elhanyagolt esetek, de a fogorvosok ilyenekkel is bőven találkoznak.

A fognyaki szuvasodás gyógyulási esélyei

A fognyaki szuvasodás csak akkor gyógyítható, ha a kezdetek kezdetén felfedezik, amikor még csak egy fehér csík alakul ki, de még nem puhult föl. Ilyen esetben a folyamat helyes fogmosással visszafordítható. Viszont ha ez nem történik meg, akkor már csak a tömés jelenthet megoldást.

A fognyaki szuvasodás megelőzése

A fognyaki szuvasodást gondos fogmosással, jó szájhigiéniával lehet megelőzni: míg a fogak rágófelszínének barázdáiban idővel a leggondosabb szájápolás mellett is kialakulhat szuvasodás, addig a fognyakon nem. Vagyis ha mégis ott alakul ki szuvasodás, akkor egyértelmű, hogy a fogak tisztítása nem megfelelő.
Gyerekeknél kerülni kell az édesített teák és egyéb cukros italok folyamatos, cumisüvegből történő fogyasztását.

A fognyaki szuvasodás szövődményei

Ha a fognyaki szuvasodás már olyan mély, hogy az ideg közelében van, akkor az ideg megsérülhet, be is gyulladhat, ami miatt gyökérkezelésre van szükség. A gyökérkezelésnek szövődménye lehet a fog elvesztése, az élettelen fog ugyanis szét is törhet. Ehhez viszont hozzátartozik, hogy a fognyaki szuvasodás jellemzően nem önmagában jelentkezik: a rossz szájhigiénia ugyanis egyéb helyen is szuvasodást okozhat. Az érintettek foga általában alapból is gyengébb, így elvesztése jellemzően több okkal függ össze, nem egyedül a fognyaki szuvasodás eredményezi.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Ambrus László fogszakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Többfelé várható zápor, zivatar, majd délután a csapadéktevékenység súlypontja az ország keleti felére húzódik át. Arrafelé több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. A szél északira, északnyugatira fordul, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.