Száj- és fogászati rendellenességek

A szájüreg a fogakkal és a hozzájuk tartozó nyálmirigyekkel az emésztőrendszer első részét alkotja. Nem megfelelő működése, vagy betegségei a tápcsatorna és az emésztőrendszer különböző megbetegedéseihez, zavaraihoz vezethetnek. A fogszuvasodás mára népbetegségnek tekinthető, egyike a világ leggyakoribb betegségeinek. A fogak romlásából (is) adódóan csökkenhet a rágóképesség, amely korlátozza a táplálékfelvételt, gátolja az élelmiszerek felaprózását. Emiatt a nyálenzimek aktivitása is csökken, a gyomor-bél traktusba emésztetlen, illetve a fontos tápanyagokat nem tartalmazó pépes ételek jutnak, amelyek könnyen okozhatnak gyomor- és bélpanaszokat, sőt komolyabb elváltozásokat (fogyás, fizikai gyengeség) is.

Fognyaki szuvasodás tünetei és kezelése

Mi a fognyaki szuvasodás?

A fognyaki szuvasodást élesen el kell különíteni a fognyaki kopástól, érzékenységtől. Míg ugyanis utóbbi inkább adottság, és helytelen fogmosási technika miatt alakul ki, addig a fognyaki szuvasodás hátterében egyértelműen az érintettek nem megfelelő szájhigiéniája áll.

Tünetek

A fognyaki szuvasodás előfordulása

Fognyaki szuvasodás nemcsak idős korban alakul ki, hanem fiatalabbaknál is megjelenhet: ha valaki rosszul mossa a fogát, akár egészen fiatalon is kialakulhat. Érintheti már a tejfogakat is, bár ez esetben oka más, mint a felnőttek esetében. Manapság végképp ritka, hogy az érintettek gyerekek legyenek.
A rendszeresen fogorvoshoz járó pácienseknél kisebb gyakorisággal alakul ki fognyaki szuvasodás, ők ugyanis eleve jobban figyelnek fogaikra. Náluk ez a szuvasodás mindenképpen ritkább a fogfelszíninél, a jobb praxisoknál aránya 10 százalékosra tehető. Viszont azok közt, akik nem járnak rendszeresen fogorvoshoz, ez az arány mindenképp nagyobb lehet.

A fognyaki szuvasodás okai

A fognyaki szuvasodás oka, hogy az érintettek nem figyelnek kellőképp fogaik tisztítására, illetve a szájhigiéniára. Közvetlen oka, hogy ezen a területen ott marad a lepedék, majd a fogkő. Emiatt a kérdéses területet még kevésbé lehet tisztítani, a baktériumok nagyon megtelepednek rajta. Ennek következtében kezd el szuvasodni a fognyaki rész. A fognyaki szuvasodás nem hajlam kérdése, azaz nem lehet azt mondani, hogy valakinél öröklött okok miatt alakul ki.
Tejfoggal rendelkező gyerekeknél a cukros italok folyamatos fogyasztása cumisüvegből is okozhat fognyaki szuvasodást.

A fognyaki szuvasodás diagnózisa

A diagnózist fogorvosi vizsgálat során állítják fel az orvosok.
A fognyaki szuvasodás megfelelő szájhigiéniával előzhető meg
A fognyaki szuvasodás megfelelő szájhigiéniával előzhető meg

A fognyaki szuvasodás tünetei, kórlefolyása

A fognyak a fog fölső, kerek, íny melletti területe. Ez a rész alapvetően nem különül el a fogzománc többi területétől, ha viszont szuvasodni kezd, akkor először egy fehér elszíneződés jelenik meg rajta. Ez a fehér csík kezdetben még kemény, majd pedig fölpuhul és elmállik. Ha ez megtörténik, megszűnik a fogzománc folyamatossága, védőhatása. Ilyenkor olyan egyenetlen bemélyedés alakul ki, amelybe már minden be tud jutni. Ha ez a terület tovább puhul, akkor a fognyak elkezd ténylegesen szuvasodni: ilyenkor a beteg terület már sötétebb színű lesz, barnássá, feketéssé válik, egyre jobban mállik, egyre mélyebb lesz. A betegek a problémát jellemzően emiatt veszik észre, főleg az első fogakon - a színváltozás ugyanis feltűnő.
A problémás terület érzékeny is lehet, bár ez nem igaz minden esetre - és ugyan elsőre talán furcsán hangzik, tulajdonképpen azok a betegek a szerencsésebbek, akiknek a fogai érzékenyebbek: náluk ugyanis hamarabb észlelik a bajt. Fájdalmat az előrehaladott fognyaki szuvasodás sem feltétlen okoz - ugyanúgy, ahogy a rágófelszínen vagy a fogak közt kialakuló szuvasodás sem. Ez minden esetben egyénfüggő: vannak betegek, akik azt is alig észlelik, amikor a fognyaki szuvasodásuk már az ideg közelében van.

A fognyaki szuvasodás kezelése

Ha a fognyaki szuvasodást időben felfedezik, és még csak egy fehér csík alakult ki, akkor a folyamat jó fogmosással megfordítható. A fehér csík nagy eséllyel ilyenkor is megmarad, de nem puhul föl, és nem kezd el komolyan szuvasodni. Ha a szuvasodás már kialakult, akkor a kezelés egyértelműen a szuvas rész eltávolítását jelenti fúrással, amit a fogban keletkezett luk betömése követ. Emellett fontos, hogy a beteget motiválják rá, hogy jobban törekedjen a szájhigiéniára, vagyis helyesen mossa a fogát. Ha nem teszi meg, akkor egy év múlva a betömött fog tovább fog romlani, szuvasodása folytatódik.
Ha az érintettek túl későn fordulnak orvoshoz, és a fognyaki szuvasodás már nagyon mély, akkor a fognyak felől, oldalról megközelíti az ideget is. Ha ilyenkor az ideg is károsodik, már a fúrás sem elegendő, így gyökérkezelés is szükségessé válhat. Ezek persze nagyon elhanyagolt esetek, de a fogorvosok ilyenekkel is bőven találkoznak.

A fognyaki szuvasodás gyógyulási esélyei

A fognyaki szuvasodás csak akkor gyógyítható, ha a kezdetek kezdetén felfedezik, amikor még csak egy fehér csík alakul ki, de még nem puhult föl. Ilyen esetben a folyamat helyes fogmosással visszafordítható. Viszont ha ez nem történik meg, akkor már csak a tömés jelenthet megoldást.

A fognyaki szuvasodás megelőzése

A fognyaki szuvasodást gondos fogmosással, jó szájhigiéniával lehet megelőzni: míg a fogak rágófelszínének barázdáiban idővel a leggondosabb szájápolás mellett is kialakulhat szuvasodás, addig a fognyakon nem. Vagyis ha mégis ott alakul ki szuvasodás, akkor egyértelmű, hogy a fogak tisztítása nem megfelelő.
Gyerekeknél kerülni kell az édesített teák és egyéb cukros italok folyamatos, cumisüvegből történő fogyasztását.

A fognyaki szuvasodás szövődményei

Ha a fognyaki szuvasodás már olyan mély, hogy az ideg közelében van, akkor az ideg megsérülhet, be is gyulladhat, ami miatt gyökérkezelésre van szükség. A gyökérkezelésnek szövődménye lehet a fog elvesztése, az élettelen fog ugyanis szét is törhet. Ehhez viszont hozzátartozik, hogy a fognyaki szuvasodás jellemzően nem önmagában jelentkezik: a rossz szájhigiénia ugyanis egyéb helyen is szuvasodást okozhat. Az érintettek foga általában alapból is gyengébb, így elvesztése jellemzően több okkal függ össze, nem egyedül a fognyaki szuvasodás eredményezi.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Ambrus László fogszakorvosnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció