Száj- és fogászati rendellenességek

A szájüreg a fogakkal és a hozzájuk tartozó nyálmirigyekkel az emésztőrendszer első részét alkotja. Nem megfelelő működése, vagy betegségei a tápcsatorna és az emésztőrendszer különböző megbetegedéseihez, zavaraihoz vezethetnek. A fogszuvasodás mára népbetegségnek tekinthető, egyike a világ leggyakoribb betegségeinek. A fogak romlásából (is) adódóan csökkenhet a rágóképesség, amely korlátozza a táplálékfelvételt, gátolja az élelmiszerek felaprózását. Emiatt a nyálenzimek aktivitása is csökken, a gyomor-bél traktusba emésztetlen, illetve a fontos tápanyagokat nem tartalmazó pépes ételek jutnak, amelyek könnyen okozhatnak gyomor- és bélpanaszokat, sőt komolyabb elváltozásokat (fogyás, fizikai gyengeség) is.

Fognyaki kopás tünetei és kezelése

Mi a fognyaki kopás?

A fognyaki kopást, illetve érzékenységet el kell választani a fognyaki szuvasodástól. Bár a laikusok a kettőt hajlamosak szinonimaként kezelni, a két jelenség mind okát, mind kezelését tekintve különbözik egymástól. A fognyaki kopás nem jelent romlást, tehát szuvasodást, de esetében is a fognyakkal van probléma. Oka, viszont nem az érintettek hanyagsága, hanem az, hogy az íny visszahúzódik a fognyakra, ahol viszont vékonyabb a fogzománc, így könnyen ki tud kopni, érzékennyé tud válni.

Tünetek

A fognyaki kopás előfordulása

A fognyaki kopás a kor előrehaladtával nagyobb eséllyel alakul ki, de már középkorú embereket is érinthet. A probléma nagyobb valószínűséggel alakul ki gyökérkezelt fogaknál.

A fognyaki kopás okai

Fognyaki kopás jó szájhigiénia és jó fogmosási technika mellett is ki tud alakulni, ilyen esetekben megjelenése adottság kérdése. Magyarán mondva számít a genetikai hajlam, az ínyproblémák ugyanis genetikailag is meghatározottak lehetnek. Ha a szájhigiénia megfelelő, de az íny mégis elhúzódik, szinte biztosan ez áll a hátterében. A probléma összefüggésben áll a kor előrehaladtával is, annak ugyanis természetes velejárója, hogy hogy a fogíny kicsit följebb húzódik.

Ritkábban, de oka lehet a rossz fogmosási technika is, amelynél egy irányban súrolják erősen a fogakat, nem pedig körkörösen - a fognyak ettől is kikophat. A fogkő ugyancsak emeli a rizikót, az ugyanis állandó ínyproblémát okoz. Fognyaki kopás sokkal könnyebben alakul ki gyökérkezelt fogaknál is, a nem élő fogaknál ugyanis az íny nem tapad olyan jól, könnyebben elhúzódik.

A fognyaki kopás tünetei

A fognyaki kopásnál nem alakul ki olyan sötét folt, mint a szuvasodásnál, mindössze egy minimális bemélyedés keletkezik. Van, hogy a pácienst egyszerűen csak az zavarja, hogy az íny kicsit elhúzódott, több látszik ki a fogából, mint régebben. Maga a terület a hidegre és a melegre gyakran érzékennyé is válhat. A probléma lehet teljesen tünetmentes is, amikor csak a fogorvos veszi észre vizsgálatkor. A másik véglet az, amikor a fognyak annyira kikopott, hogy az már nagyon látványos, bele lehet például akasztani a körmöt is. Fájdalmat ez sem feltétlen jelent, van hogy érzékenységet sem, esztétikailag viszont zavaró lehet.

A gyökérkezelt fogaknál érzékenység értelemszerűen nem jelentkezik, viszont az íny a fognyakról jobban visszahúzódhat, főleg a hátsó fogaknál.

A fognyaki kopás diagnózisa

A diagnózist a fogorvosi vizsgálat során állítják fel az orvosok, a betegek figyelmét általában ezekre is felhívják, nem csak a klasszikus értelemben vett lukakra. Ha a beteg érzékeny fogakra panaszkodik, akkor a fognyaki kopást még kiemeltebben keresik, előfordul ugyanis, hogy a probléma alig látszik. Ilyenkor a kérdéses területet szondával vizsgálják vagy megfújják levegővel, keresik a gyakran egészen kicsi bemélyedéseket, elváltozásokat. Panaszt ugyanis nem feltétlen a látványos és nagy elváltozások okoznak, megesik, hogy a legkisebbek.

A fognyaki kopás kezelése, kórlefolyása

A fognyaki kopást külön nem feltétlen szükséges kezelni, arra viszont figyelni kell, hogy a fogmosás helyes és alapos legyen. Ha a panasz hideg-meleg érzékenységgel is együtt jár, akkor fogérzékenységet csökkentő fogkrémeket lehet használni, ha pedig ez nem elegendő, illetve a kopás esztétikailag is zavaró, megakadnak benne ételmaradékok akkor fognyaki tömést is lehet készíttetni.

A fognyaki tömés nem úgy készül, mint a hagyományos, esetében ugyanis nem fúrják meg a fogat. Lényege, hogy a nem szuvasodott fognyakat lesimítás és előkészítést követően befedik tömőanyaggal. Azaz gyakorlatilag az elvékonyodott zománcrészt töltik ki vékony tömőanyagrétegekkel, a zománcot egészen az ínyig meghosszabbítják. Ezzel megszüntethető az érzékenység, a fog pedig esztétikailag is szebb lesz.

Mivel a fognyaki tömés esztétikai jellegű, tökéletesen illeszthető a fog eredeti színéhez, viszont mivel fúrás nélkül készül, és csak egy lapos felületre illesztik, nem annyira tartós, mint a klasszikus értelemben vett tömés. Azért több évig így is megmaradhat, de időnként kieshet - viszont újra elkészíteni akárhányszor lehet. Szükség lehet arra is, hogy időnként fölpolírozzák és átsimítsák, lévén hogy nem rágófelület, így természetes módon nincs úgy karbantartva, mint a fog felszínén lévő tömések.

Előfordulhat, hogy a fölcsúszott íny még följebb csúszik, emiatt újabb kis rés keletkezik a fognyaki tömés és az íny között. Ilyenkor ezt ki lehet egészíteni, illetve tölteni.

A fognyaki kopás gyógyulási esélyei

A fognyaki kopás nem gyógyítható, de helyes fogmosással és fognyaki töméssel lassítható az előrehaladása, csökkenthetők, megszüntethetők az általa okozott panaszok.

A fognyaki kopás megelőzése

A fognyaki kopást helyes fogmosással lehet megelőzni, de ha valakinek genetikai hajlama van az ínyproblémákra, akkor azzal csak lassítani lehet a kialakulását, biztosan megelőzni nem. Figyelni kell arra is, hogy a szájhigiénia rendben legyen. Ugyancsak fontos a rendszeres fogkő-eltávolítás, a fogkő ugyanis állandó ínyproblémát okoz, ezáltal pedig emeli a fognyaki kopás rizikóját is.

A fognyaki kopás szövődményei

A fognyaki kopásnak különösebb szövődménye nincs, egyedül kellemetlen érzést okozhat. Azt ugyanakkor tudni kell, hogy a fognyaki kopásban könnyebben kialakul szuvasodás, de csak akkor, ha valaki nem jól mossa a fogát, nem tartja kellőképpen tisztán.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Ambrus László fogszakorvosnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció