Száj- és fogászati rendellenességek

A szájüreg a fogakkal és a hozzájuk tartozó nyálmirigyekkel az emésztőrendszer első részét alkotja. Nem megfelelő működése, vagy betegségei a tápcsatorna és az emésztőrendszer különböző megbetegedéseihez, zavaraihoz vezethetnek. A fogszuvasodás mára népbetegségnek tekinthető, egyike a világ leggyakoribb betegségeinek. A fogak romlásából (is) adódóan csökkenhet a rágóképesség, amely korlátozza a táplálékfelvételt, gátolja az élelmiszerek felaprózását. Emiatt a nyálenzimek aktivitása is csökken, a gyomor-bél traktusba emésztetlen, illetve a fontos tápanyagokat nem tartalmazó pépes ételek jutnak, amelyek könnyen okozhatnak gyomor- és bélpanaszokat, sőt komolyabb elváltozásokat (fogyás, fizikai gyengeség) is.

Fognyaki kopás tünetei és kezelése

Mi a fognyaki kopás?

A fognyaki kopást, illetve érzékenységet el kell választani a fognyaki szuvasodástól. Bár a laikusok a kettőt hajlamosak szinonimaként kezelni, a két jelenség mind okát, mind kezelését tekintve különbözik egymástól. A fognyaki kopás nem jelent romlást, tehát szuvasodást, de esetében is a fognyakkal van probléma. Oka, viszont nem az érintettek hanyagsága, hanem az, hogy az íny visszahúzódik a fognyakra, ahol viszont vékonyabb a fogzománc, így könnyen ki tud kopni, érzékennyé tud válni.

Tünetek

A fognyaki kopás előfordulása

A fognyaki kopás a kor előrehaladtával nagyobb eséllyel alakul ki, de már középkorú embereket is érinthet. A probléma nagyobb valószínűséggel alakul ki gyökérkezelt fogaknál.

A fognyaki kopás okai

Fognyaki kopás jó szájhigiénia és jó fogmosási technika mellett is ki tud alakulni, ilyen esetekben megjelenése adottság kérdése. Magyarán mondva számít a genetikai hajlam, az ínyproblémák ugyanis genetikailag is meghatározottak lehetnek. Ha a szájhigiénia megfelelő, de az íny mégis elhúzódik, szinte biztosan ez áll a hátterében. A probléma összefüggésben áll a kor előrehaladtával is, annak ugyanis természetes velejárója, hogy hogy a fogíny kicsit följebb húzódik.
Ritkábban, de oka lehet a rossz fogmosási technika is, amelynél egy irányban súrolják erősen a fogakat, nem pedig körkörösen - a fognyak ettől is kikophat. A fogkő ugyancsak emeli a rizikót, az ugyanis állandó ínyproblémát okoz. Fognyaki kopás sokkal könnyebben alakul ki gyökérkezelt fogaknál is, a nem élő fogaknál ugyanis az íny nem tapad olyan jól, könnyebben elhúzódik.

A fognyaki kopás tünetei

A fognyaki kopásnál nem alakul ki olyan sötét folt, mint a szuvasodásnál, mindössze egy minimális bemélyedés keletkezik. Van, hogy a pácienst egyszerűen csak az zavarja, hogy az íny kicsit elhúzódott, több látszik ki a fogából, mint régebben. Maga a terület a hidegre és a melegre gyakran érzékennyé is válhat. A probléma lehet teljesen tünetmentes is, amikor csak a fogorvos veszi észre vizsgálatkor. A másik véglet az, amikor a fognyak annyira kikopott, hogy az már nagyon látványos, bele lehet például akasztani a körmöt is. Fájdalmat ez sem feltétlen jelent, van hogy érzékenységet sem, esztétikailag viszont zavaró lehet.
A fognyaki kopás gyakran jár érzékenységgel
A fognyaki kopás gyakran jár érzékenységgel
A gyökérkezelt fogaknál érzékenység értelemszerűen nem jelentkezik, viszont az íny a fognyakról jobban visszahúzódhat, főleg a hátsó fogaknál.

A fognyaki kopás diagnózisa

A diagnózist a fogorvosi vizsgálat során állítják fel az orvosok, a betegek figyelmét általában ezekre is felhívják, nem csak a klasszikus értelemben vett lukakra. Ha a beteg érzékeny fogakra panaszkodik, akkor a fognyaki kopást még kiemeltebben keresik, előfordul ugyanis, hogy a probléma alig látszik. Ilyenkor a kérdéses területet szondával vizsgálják vagy megfújják levegővel, keresik a gyakran egészen kicsi bemélyedéseket, elváltozásokat. Panaszt ugyanis nem feltétlen a látványos és nagy elváltozások okoznak, megesik, hogy a legkisebbek.

A fognyaki kopás kezelése, kórlefolyása

A fognyaki kopást külön nem feltétlen szükséges kezelni, arra viszont figyelni kell, hogy a fogmosás helyes és alapos legyen. Ha a panasz hideg-meleg érzékenységgel is együtt jár, akkor fogérzékenységet csökkentő fogkrémeket lehet használni, ha pedig ez nem elegendő, illetve a kopás esztétikailag is zavaró, megakadnak benne ételmaradékok akkor fognyaki tömést is lehet készíttetni.
A fognyaki tömés nem úgy készül, mint a hagyományos, esetében ugyanis nem fúrják meg a fogat. Lényege, hogy a nem szuvasodott fognyakat lesimítás és előkészítést követően befedik tömőanyaggal. Azaz gyakorlatilag az elvékonyodott zománcrészt töltik ki vékony tömőanyagrétegekkel, a zománcot egészen az ínyig meghosszabbítják. Ezzel megszüntethető az érzékenység, a fog pedig esztétikailag is szebb lesz.
Mivel a fognyaki tömés esztétikai jellegű, tökéletesen illeszthető a fog eredeti színéhez, viszont mivel fúrás nélkül készül, és csak egy lapos felületre illesztik, nem annyira tartós, mint a klasszikus értelemben vett tömés. Azért több évig így is megmaradhat, de időnként kieshet - viszont újra elkészíteni akárhányszor lehet. Szükség lehet arra is, hogy időnként fölpolírozzák és átsimítsák, lévén hogy nem rágófelület, így természetes módon nincs úgy karbantartva, mint a fog felszínén lévő tömések.
Előfordulhat, hogy a fölcsúszott íny még följebb csúszik, emiatt újabb kis rés keletkezik a fognyaki tömés és az íny között. Ilyenkor ezt ki lehet egészíteni, illetve tölteni.

A fognyaki kopás gyógyulási esélyei

A fognyaki kopás nem gyógyítható, de helyes fogmosással és fognyaki töméssel lassítható az előrehaladása, csökkenthetők, megszüntethetők az általa okozott panaszok.

A fognyaki kopás megelőzése

A fognyaki kopást helyes fogmosással lehet megelőzni, de ha valakinek genetikai hajlama van az ínyproblémákra, akkor azzal csak lassítani lehet a kialakulását, biztosan megelőzni nem. Figyelni kell arra is, hogy a szájhigiénia rendben legyen. Ugyancsak fontos a rendszeres fogkő-eltávolítás, a fogkő ugyanis állandó ínyproblémát okoz, ezáltal pedig emeli a fognyaki kopás rizikóját is.

A fognyaki kopás szövődményei

A fognyaki kopásnak különösebb szövődménye nincs, egyedül kellemetlen érzést okozhat. Azt ugyanakkor tudni kell, hogy a fognyaki kopásban könnyebben kialakul szuvasodás, de csak akkor, ha valaki nem jól mossa a fogát, nem tartja kellőképpen tisztán.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Ambrus László fogszakorvosnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A nap első felében főként a nyugati, északnyugati országrész fölött lesz több a felhőzet. Másutt kezdetben még inkább fátyolfelhős időre van kilátás, ám napközben délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső nem zárható ki, kora estétől viszont már egyre több helyen valószínű eső, záporeső, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, de zivatar környékén is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. A sok napsütés miatt magas UV-értékekre számíthatunk, és inkább hidegfront a jellemző.