Fogászati kisokos

Mikor, miért fontos, mibe kerül? Ilyen és ehhez hasonló hasznos kérdésekre keresi cikkünk a válaszokat. Tippek és tanácsok amikről érdemes tudni a fogápolást és a fogászatot illetően.

 • Mikor, milyen gyakran kell szűrővizsgálatra jelentkezni?
  Iskolás gyerekeknek - a nagyobb szuvasodási hajlam és fogszabályozási problémák miatt félévente, felnőtteknek évente.
 • Miért fontos?
  Mert ha időszakonként ellenőriztetjük fogainkat és a szükséges kezeléseket elvégeztetjük (és persze fogainkat lelkiismeretesen tisztítjuk) , akkor minden alkalommal legfeljebb csekély szuvasodással, apró, még fájdalmatlan elváltozásokkal kell számolni, amely(ek) kezelése is fájdalmatlan, a legolcsóbbak és fogaink leghosszabb élettartamát is csak így lehet biztosítani.
 • Mibe kerül?
  Semmibe, a körzetbe tartozó polgároknak a megadott periódusokban ingyenes.
 • Mire kötelez?
  Semmire. Még abban az esetben is érdemes leellenőriztetni fogainkat, ha már van egy másik megszokott rendelő, ahol fogainkat kezeltetjük, hiszen ingyenes és semmilyen kockázattal nem jár.
 • Fáj? Kell tartani valamitől?
  Egyáltalán nem! Csak végigsimítják a fogakat, megvizsgálják őket, majd feljegyzik az állapotukat. Az egész röpke két perc, minden kockázat nélkül.
 • Mit kell tennem, ha szűrővizsgálatra szeretnék menni?
  Összegyűjteni korábbi (bármilyen) orvosi kezelési adataimat, papírjaimat, személyi igazolványomat, TAJ-kártyámat, az esetleg szedett gyógyszerek listáját és ha van olvasószemüveget! Ez utóbbi nagyon fontos, mert a rendelésen, ki kell tölteni egy adatlapot az egészségi állapotra vonatkozólag. Ugyanakkor nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy mind a felnőttek, mind pedig a gyerekek hozzanak magukkal PAPÍRZSEBKENDŐT! A szülők mindig gondoskodjanak erről, mielőtt gyerekeiket elküldik a rendelésre, hiszen sok gyerek (és sajnos felnőtt) szipogó orral, csorgó nyállal várja, hogy valaki segítsen rajta
 • Mi történik ezután?
  Miután kitöltötte az adatlapot, a pácienst megvizsgálják, felírják a fogazati státuszát (fogainak állapotát), melyet kérésre ki is adnak. Kérésre sok helyen felvázolják a lehetséges kezelési formákat, azok költségét. Minden páciens kap egy szűrővizsgálati lapot (kártyát), amit évente le kell bélyegeztetnie, ezzel igazolva a TB felé, hogy rendszeresen jár szűrésre.
  A legtöbb körzeti rendelőben minden pácienst felvilágosítanak a fogtisztítás és szájápolás legújabb, korszerű eszközeiről, módszereiről. Ezek ismeretében minden további döntés a páciensre van bízva.

Végül egy jó tanács: szánjon Ön is fogaira évente (legalább) fél órát, meg fogják hálálni!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső