Fogászati kisokos

Mikor, miért fontos, mibe kerül? Ilyen és ehhez hasonló hasznos kérdésekre keresi cikkünk a válaszokat. Tippek és tanácsok amikről érdemes tudni a fogápolást és a fogászatot illetően.

 • Mikor, milyen gyakran kell szűrővizsgálatra jelentkezni?
  Iskolás gyerekeknek - a nagyobb szuvasodási hajlam és fogszabályozási problémák miatt félévente, felnőtteknek évente.
 • Miért fontos?
  Mert ha időszakonként ellenőriztetjük fogainkat és a szükséges kezeléseket elvégeztetjük (és persze fogainkat lelkiismeretesen tisztítjuk) , akkor minden alkalommal legfeljebb csekély szuvasodással, apró, még fájdalmatlan elváltozásokkal kell számolni, amely(ek) kezelése is fájdalmatlan, a legolcsóbbak és fogaink leghosszabb élettartamát is csak így lehet biztosítani.
 • Mibe kerül?
  Semmibe, a körzetbe tartozó polgároknak a megadott periódusokban ingyenes.
 • Mire kötelez?
  Semmire. Még abban az esetben is érdemes leellenőriztetni fogainkat, ha már van egy másik megszokott rendelő, ahol fogainkat kezeltetjük, hiszen ingyenes és semmilyen kockázattal nem jár.
 • Fáj? Kell tartani valamitől?
  Egyáltalán nem! Csak végigsimítják a fogakat, megvizsgálják őket, majd feljegyzik az állapotukat. Az egész röpke két perc, minden kockázat nélkül.
 • Mit kell tennem, ha szűrővizsgálatra szeretnék menni?
  Összegyűjteni korábbi (bármilyen) orvosi kezelési adataimat, papírjaimat, személyi igazolványomat, TAJ-kártyámat, az esetleg szedett gyógyszerek listáját és ha van olvasószemüveget! Ez utóbbi nagyon fontos, mert a rendelésen, ki kell tölteni egy adatlapot az egészségi állapotra vonatkozólag. Ugyanakkor nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy mind a felnőttek, mind pedig a gyerekek hozzanak magukkal PAPÍRZSEBKENDŐT! A szülők mindig gondoskodjanak erről, mielőtt gyerekeiket elküldik a rendelésre, hiszen sok gyerek (és sajnos felnőtt) szipogó orral, csorgó nyállal várja, hogy valaki segítsen rajta
 • Mi történik ezután?
  Miután kitöltötte az adatlapot, a pácienst megvizsgálják, felírják a fogazati státuszát (fogainak állapotát), melyet kérésre ki is adnak. Kérésre sok helyen felvázolják a lehetséges kezelési formákat, azok költségét. Minden páciens kap egy szűrővizsgálati lapot (kártyát), amit évente le kell bélyegeztetnie, ezzel igazolva a TB felé, hogy rendszeresen jár szűrésre.
  A legtöbb körzeti rendelőben minden pácienst felvilágosítanak a fogtisztítás és szájápolás legújabb, korszerű eszközeiről, módszereiről. Ezek ismeretében minden további döntés a páciensre van bízva.

Végül egy jó tanács: szánjon Ön is fogaira évente (legalább) fél órát, meg fogják hálálni!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +10 °C

A reggeli, délelőtti derült időt követően napközben az ország nyugati felén, kétharmadán megnövekszik a felhőzet. Kora délutánig nem lesz csapadék, majd a Dunántúl északnyugati, északi részein elszórtan várhatóak záporok, zivatarok. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap azonban újabb front érkezik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra