Száj- és fogászati rendellenességek

A szájüreg a fogakkal és a hozzájuk tartozó nyálmirigyekkel az emésztőrendszer első részét alkotja. Nem megfelelő működése, vagy betegségei a tápcsatorna és az emésztőrendszer különböző megbetegedéseihez, zavaraihoz vezethetnek. A fogszuvasodás mára népbetegségnek tekinthető, egyike a világ leggyakoribb betegségeinek. A fogak romlásából (is) adódóan csökkenhet a rágóképesség, amely korlátozza a táplálékfelvételt, gátolja az élelmiszerek felaprózását. Emiatt a nyálenzimek aktivitása is csökken, a gyomor-bél traktusba emésztetlen, illetve a fontos tápanyagokat nem tartalmazó pépes ételek jutnak, amelyek könnyen okozhatnak gyomor- és bélpanaszokat, sőt komolyabb elváltozásokat (fogyás, fizikai gyengeség) is.

Fogínyvérzés tünetei és kezelése

Mi a fogínyvérzés?

A fogínyvérzés az ínygyulladás első tünete. A jelenség valójában egy egészséges válaszreakció arra, hogy a szájhigiénia nem megfelelő, a fogakon túlságosan sok baktérium halmozódott fel: emiatt alakul ki gyulladás, ami megakadályozza, hogy a szájban lévő baktériumok bekerüljenek a szervezetbe.

Tünetek

A fogínyvérzés előfordulása

Nagyon kevés az olyan felnőtt, akinek valahol ne vérezne az ínye: a statisztikák szerint a felnőtt népesség 90 százalékának legalább egy egészen kis területen vérzik az ínye, legalább 20 százalékának pedig csontpusztulással és foglazulással is járó súlyos fogágybetegsége van. Összességében a népesség 10 százalékát nem érinti semmilyen szinten ez a probléma.

A fogínyvérzés okai

Az ínyvérzés annak a jele, hogy valakinek a szájhigiéniája nem 100 százalékos. Az ilyesmi azt jelezheti, hogy valahol egy kis plakk megtapadt, a szervezet pedig gyulladással védekezik ellene. Ilyenkor kitágulnak az erek, az ínybe fehérvérsejtek lépnek ki, védik a szervezetet a kórokozókkal szemben.
Terhesség alatt az ínyvérzés komolyabb lehet, aminek oka az, hogy ilyenkor a hormonok hatására még jobban kitágulnak a kapillárisok, jobban áteresztik a folyadékot, így a terhes nők vérzékenyebbek lesznek. Ha ilyenkor a szájhigiénia nem megfelelő, úgynevezett terhességi ínygyulladás alakul ki: a kiváltó ok tehát ez esetben is plakk, a válaszreakció pedig az erek tágabb mivolta miatt erősebb.
Ugyan a fogínyvérzés oka az esetek 99 százalékában a rossz szájhigiénia, azonban egyéb súlyos okok is állhatnak mögötte. Ilyen lehet a nagyon súlyos C-vitamin hiány, ami hazánkban nagyon ritka, vagy az olyan hematológiai, azon belül véralvadási betegségek, amelyek vérzéssel járnak. Okozhat nagyon súlyos fogínyvérzést a leukémia is. A nagy fájdalommal járó fekélyes ínygyulladás szintén kiválthat ilyen panaszt, ennek is első tünete a spontán ínyvérzés.

A fogínyvérzés tünetei és diagnózisa

A rossz szájhigiénia miatt az ínyből általában csak fogmosáskor vagy rágáskor szivárog a vér. Ennek gyakorisága mindig egyénfüggő: van, akinek már akkor vérzik az ínye, ha két napig nem használ fogselymet, míg másoknak csak akkor, ha szájhigiéniájuk már nagyon elhanyagolt. A vérzés főképp akkor észlelhető, amikor valaki fogmosás után kiöblíti a száját, bár súlyosabb esetben vagy terhesség alatt spontán vérzés alakul ki.
Megfelelő szájhigiéniával a fogínyvérzés megelőzhető
Megfelelő szájhigiéniával a fogínyvérzés megelőzhető
Érdekes, de az erős dohányosok ínyvérzése nem olyan súlyos, mint a nemdohányzóké, méghozzá azért, mert ínyükben érszűkület alakul ki, az íny hámrétege pedig vastagabb, így annak ellenére, hogy az ínyük mélye gyulladásban van, nem jelentkezik az erre utaló ínyvérzés. Náluk emiatt még jobban kell figyelni kell a szájhigiéniára, mert hiába van gond ezen a területen, a szervezet nem tudja azt jelezni, nem tud ellene megfelelően védekezni sem. Emiatt a mélyben zavartalanul elindulhatnak a csontpusztulással járó folyamatok.
A súlyos hematológiai betegségeknél nem olyan jellegű ínyvérzés jelentkezik, mint rossz szájhigiénia esetén fogmosáskor, hanem annál jóval komolyabb: ilyenkor az ínyből szó szerint elkezd folyni a vér. Ilyen panasznál a betegek először leginkább fogorvoshoz fordulnak, akinek ilyenkor feladata az, hogy a tünet alapján megállapítsa: nem a rossz szájhigiénia miatti minimális vérzésről van szó, hanem olyan nagyobb problémát jelző tünetről, amely miatt a beteget egyből tovább kell küldeni belgyógyászhoz, hematológushoz, illetve laborvizsgálatra.

A fogínyvérzés kezelése

Mivel a fogínyvérzés oka a nem megfelelő szájhigiénia, a kezelés lényege annak biztosítása. Különösen fontos, hogy az érintettek ne gondolják azt, hogy a vérzés helyén a fogkefét nem szabad használniuk, hiszen azon a területen használata éppen hogy kiemelten fontos. Csak így lehet eltakarítani onnan azt a plakkmennyiséget, amelyben baktériumok szaporodtak fel, és amely gyulladást, azáltal pedig ínyvérzést okoz. Ha ez elmarad, akkor az íny jobban fog vérezni, a betegek állapota egyre rosszabb lesz, beindul egy olyan ördögi kör, ami súlyos problémát okozhat.
A rendszeres fogmosás mellett a szájhigiénia fenntartását segítő szájvizek is nagyon hasznosak lehetnek, főleg várandós nőknél. Emellett fontos a fogköztisztító kefék és eszközök használata, a fogkő fogorvossal és dentálhigiénikussal történő rendszeres eltávolíttatása - súlyos fogkövesség esetén ez mindig a fogínyvérzés kezelésének első lépése kell legyen. Az ínygyulladás gyógyszeres kezelésére csak indokolt esetben, elsősorban immunhiányos betegeknél van szüksége.
Vannak olyan gyógyfogkrémek, amelyeknek hatására az íny kapillárisai összehúzódnak, így kevésbé véreznek. Viszont ez a tüneteket csak elfedi, a fogínygyulladást nem szünteti meg.

A fogínyvérzés gyógyulási esélyei

Ha az érintettek szájhigiéniájukat helyrehozzák, teljesen megszűnhet a fogínyvérzés. Ehhez enyhe fogínyvérzés esetén már egy hétnyi odafigyelés is elegendő lehet.

A fogínyvérzés megelőzése

Megfelelő szájhigiéniával elejét lehet venni a fogínyvérzésnek, fontos tehát, hogy az emberek rendszeresen és megfelelően tisztítsák fogaikat, fogközeiket.
A várandós nőknek érdemes különösen figyelniük a megfelelő szájhigiéniára, így tudják ugyanis elejét venni annak, hogy az ötödik-hatodik hónapban vérezni kezdjen az ínyük. Náluk a rizikó mindenképp nagyobb, hiszen ínyük - hasonlóan az arcukhoz és bokájukhoz - mindenképpen duzzadtabb, ödémásabb lesz.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Gera Istvánnak, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinika egyetemi tanárának.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, délkeleten kissé melegebb is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.