Fognyaki kopás tünetei és kezelése

2017.01.20. 11:25

 Szabó Emese

 dr. Ambrus László fogszakorvos

Mi a fognyaki kopás?

A fognyaki kopást, illetve érzékenységet el kell választani a fognyaki szuvasodástól. Bár a laikusok a kettőt hajlamosak szinonimaként kezelni, a két jelenség mind okát, mind kezelését tekintve különbözik egymástól. A fognyaki kopás nem jelent romlást, tehát szuvasodást, de esetében is a fognyakkal van probléma. Oka, viszont nem az érintettek hanyagsága, hanem az, hogy az íny visszahúzódik a fognyakra, ahol viszont vékonyabb a fogzománc, így könnyen ki tud kopni, érzékennyé tud válni.

A fognyaki kopás előfordulása

A fognyaki kopás a kor előrehaladtával nagyobb eséllyel alakul ki, de már középkorú embereket is érinthet. A probléma nagyobb valószínűséggel alakul ki gyökérkezelt fogaknál.

A fognyaki kopás okai

Fognyaki kopás jó szájhigiénia és jó fogmosási technika mellett is ki tud alakulni, ilyen esetekben megjelenése adottság kérdése. Magyarán mondva számít a genetikai hajlam, az ínyproblémák ugyanis genetikailag is meghatározottak lehetnek. Ha a szájhigiénia megfelelő, de az íny mégis elhúzódik, szinte biztosan ez áll a hátterében. A probléma összefüggésben áll a kor előrehaladtával is, annak ugyanis természetes velejárója, hogy hogy a fogíny kicsit följebb húzódik.

Ritkábban, de oka lehet a rossz fogmosási technika is, amelynél egy irányban súrolják erősen a fogakat, nem pedig körkörösen - a fognyak ettől is kikophat. A fogkő ugyancsak emeli a rizikót, az ugyanis állandó ínyproblémát okoz. Fognyaki kopás sokkal könnyebben alakul ki gyökérkezelt fogaknál is, a nem élő fogaknál ugyanis az íny nem tapad olyan jól, könnyebben elhúzódik.

A fognyaki kopás tünetei

A fognyaki kopásnál nem alakul ki olyan sötét folt, mint a szuvasodásnál, mindössze egy minimális bemélyedés keletkezik. Van, hogy a pácienst egyszerűen csak az zavarja, hogy az íny kicsit elhúzódott, több látszik ki a fogából, mint régebben. Maga a terület a hidegre és a melegre gyakran érzékennyé is válhat. A probléma lehet teljesen tünetmentes is, amikor csak a fogorvos veszi észre vizsgálatkor. A másik véglet az, amikor a fognyak annyira kikopott, hogy az már nagyon látványos, bele lehet például akasztani a körmöt is. Fájdalmat ez sem feltétlen jelent, van hogy érzékenységet sem, esztétikailag viszont zavaró lehet.

A fognyaki kopás gyakran jár érzékenységgel

A fognyaki kopás gyakran jár érzékenységgel

A gyökérkezelt fogaknál érzékenység értelemszerűen nem jelentkezik, viszont az íny a fognyakról jobban visszahúzódhat, főleg a hátsó fogaknál.

A fognyaki kopás diagnózisa

A diagnózist a fogorvosi vizsgálat során állítják fel az orvosok, a betegek figyelmét általában ezekre is felhívják, nem csak a klasszikus értelemben vett lukakra. Ha a beteg érzékeny fogakra panaszkodik, akkor a fognyaki kopást még kiemeltebben keresik, előfordul ugyanis, hogy a probléma alig látszik. Ilyenkor a kérdéses területet szondával vizsgálják vagy megfújják levegővel, keresik a gyakran egészen kicsi bemélyedéseket, elváltozásokat. Panaszt ugyanis nem feltétlen a látványos és nagy elváltozások okoznak, megesik, hogy a legkisebbek.

A fognyaki kopás kezelése, kórlefolyása

A fognyaki kopást külön nem feltétlen szükséges kezelni, arra viszont figyelni kell, hogy a fogmosás helyes és alapos legyen. Ha a panasz hideg-meleg érzékenységgel is együtt jár, akkor fogérzékenységet csökkentő fogkrémeket lehet használni, ha pedig ez nem elegendő, illetve a kopás esztétikailag is zavaró, megakadnak benne ételmaradékok akkor fognyaki tömést is lehet készíttetni.

A fognyaki tömés nem úgy készül, mint a hagyományos, esetében ugyanis nem fúrják meg a fogat. Lényege, hogy a nem szuvasodott fognyakat lesimítás és előkészítést követően befedik tömőanyaggal. Azaz gyakorlatilag az elvékonyodott zománcrészt töltik ki vékony tömőanyagrétegekkel, a zománcot egészen az ínyig meghosszabbítják. Ezzel megszüntethető az érzékenység, a fog pedig esztétikailag is szebb lesz.

Mivel a fognyaki tömés esztétikai jellegű, tökéletesen illeszthető a fog eredeti színéhez, viszont mivel fúrás nélkül készül, és csak egy lapos felületre illesztik, nem annyira tartós, mint a klasszikus értelemben vett tömés. Azért több évig így is megmaradhat, de időnként kieshet - viszont újra elkészíteni akárhányszor lehet. Szükség lehet arra is, hogy időnként fölpolírozzák és átsimítsák, lévén hogy nem rágófelület, így természetes módon nincs úgy karbantartva, mint a fog felszínén lévő tömések.

Előfordulhat, hogy a fölcsúszott íny még följebb csúszik, emiatt újabb kis rés keletkezik a fognyaki tömés és az íny között. Ilyenkor ezt ki lehet egészíteni, illetve tölteni.

A fognyaki kopás gyógyulási esélyei

A fognyaki kopás nem gyógyítható, de helyes fogmosással és fognyaki töméssel lassítható az előrehaladása, csökkenthetők, megszüntethetők az általa okozott panaszok.

A fognyaki kopás megelőzése

A fognyaki kopást helyes fogmosással lehet megelőzni, de ha valakinek genetikai hajlama van az ínyproblémákra, akkor azzal csak lassítani lehet a kialakulását, biztosan megelőzni nem. Figyelni kell arra is, hogy a szájhigiénia rendben legyen. Ugyancsak fontos a rendszeres fogkő-eltávolítás, a fogkő ugyanis állandó ínyproblémát okoz, ezáltal pedig emeli a fognyaki kopás rizikóját is.

Szövődmények

A fognyaki kopásnak különösebb szövődménye nincs, egyedül kellemetlen érzést okozhat. Azt ugyanakkor tudni kell, hogy a fognyaki kopásban könnyebben kialakul szuvasodás, de csak akkor, ha valaki nem jól mossa a fogát, nem tartja kellőképpen tisztán.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Ambrus László fogszakorvosnak.

fogíny, fogmosás

Kategória: Száj- és fogászati rendellenességek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Fognyaki kopás kezelésére! További kérdésem van Fognyaki kopás témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag