A fogszuvasodás globális népbetegség

Öt dologra kell vigyázni a megelőzéskor...

A fogszuvasodás egyike a világon legelterjedtebb betegségeknek, bár a felvilágosító kampányoknak és a megelőzésnek köszönhetően a fejlett országokban gyakorisága jelentősen csökkent, és már több ország elérte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2000-re kitűzött célját, miszerint a 12 éves gyermekeknek ne legyen háromnál több szuvas, eltávolított vagy tömött foguk.

A fogszuvasodás akkor következik be, ha a fogak ásványianyag-tartalmát kioldó, úgynevezett kariogén tényezők túlsúlyba kerülnek az ásványi anyagokat termelő tényezőkkel szemben, és felborul az egyensúly. Ilyenkor a fogzománc fokozatosan elveszti ásványi anyagait, majd elvékonyodik és áttörik.

A fogak elleni "támadás" erőssége öt tényezőtől függ, melyek a következők: a lepedék, a szén-hidrát, a táplálék visszamaradása a szájban, az étkezések gyakorisága és a védőtényezők hiánya.

Lepedék: A fogszuvasodás akkor következik be, ha a szájban baktériumok vannak jelen, melyek lebontják a szénhidrátokat, savat és egy ragadós anyagot termelnek, mely hozzájárul a lepedék képződéséhez. A lepedékben a baktériumok tovább élnek és termelik a savakat.

Szénhidrát: Az erjeszthető szénhidrátot tartalmazó ételek és italok hozzájárulnak a savtermeléshez.

Táplálék visszamaradása a szájban: Az időtartam, mely alatt a táplálék a szájban marad, befolyásolja a fogszuvasodást. Minél hosszabb ideig van a táplálék a szájban, annál nagyobb károsodást okozhat.

Étkezések gyakorisága: Minél gyakoribb a savtermelést fokozó táplálékok fogyasztása, annál nagyobb a fogszuvasodás mértéke. A gyakori savas támadások növelik az ásványi anyagok kivonásának idejét és csökkentik a helyreállítás esélyét.

Védő tényezők hiánya: A kariogén tényezőket különböző védő tényezők ellensúlyozzák: a nyál (hat a baktériumokra, foglepedék képződésére és a fogzománc szerkezetére), a fluorid (erősíti a fogzománcot, elősegíti az ásványianyag-tartalom helyreállítását, megakadályozza a baktériumok szaporodását és savtermelését), a foglepedék eltávolítása (fogmosás és szájöblítés) és a barázdazárók alkalmazása (a fogzománc barázdáit és gödröcskéit kitöltő védőbevonatok). Ezek hiánya hozzájárul a fogak gyorsabb romlásához.

Tudta-e, hogy
  • a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük általában sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz
  • a fogromlás kockázata megnő sportolók esetében (akik gyakran savas hatású, energiát adó sportitalokat fogyasztanak), és a testsúlyukat hányással fenntartóknál
  • az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet, mert tovább dörzsöli az étkezés során savhatásnak kitett fogakat
  • az üdítők és a tea lassú ivása jobban károsítja a fogakat, mint ugyanezen italok gyors elfogyasztása, mivel a fogak hosszabb ideig érintkeznek a savakkal
  • az étkezések között elnassolt cukormennyiség jobban károsítja a fogazatot, mint amikor ugyanennyi cukrot a főétkezések keretén belül fogyasztunk el
  • egy Hollandiában végzett kutatás kimutatta, hogy az egészséges fogazatú gyerekek száma nem nőtt abban az időszakban sem, amikor a fogorvosok a cukorfogyasztás mérséklésére buzdítottak

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső