Fog- és fogágyápolás

Mint a legtöbb ember, Ön is tudja, hogy a tiszta száj mennyire fontos. Ettől jól érzi magát az ember, friss lehelletet biztosít és szebbé teszi a mosolyát.

Valószínűleg sokszor hallotta már, hogy az egészséges fogak ára a rendszeres, mindennapos fogmosás és fogselymezés, a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. A fogkefe és a selyem eltávolítja a fogakon keletkezett vékony ragadós baktériumréteget, a plakkot. Ez a réteg felelős főként a fogszuvasodásért és a fogágybetegségekért. Hogyan okozhatnak a baktériumok annyi problémát?

A lepedék (megerősödött és sok baktériumot tartalmazó, csak mechanikailag eltávolítható formájában plakknak nevezzük) jelentősége:

Sok étel - pl. cukrok, szénhidrátok, stb. - arra késztetik a szánkban élő baktériumokat, hogy savat termeljenek, a sav hatására a fogzománc oldódik, folytonossága megszakad, lyuk képződik.

A plakkban levő baktériumok olyan anyagokat is termelnek, melyek az íny irritációja révén, ínygyulladást okoznak. Ennek következtében az íny vörös, vérbő, vérzékeny lesz. Az idő múlásával az íny lehúzódhat a fogakról, tasakok alakulhatnak ki a fog és az íny között, melyekbe még több baktérium rakódik, a tasak mélyebb lesz, a folyamat ördögi körré válik, kialakul a fogágybetegség. A fogak mozgathatóak lesznek, a fog körüli csont lepusztul, a foghúzás marad az egyetlen megoldás.

A megelőzés:

  • Kiegyensúlyozott étrend! Csökkentse a fő étkezések közötti "nassolások" számát!
  • Mindennapos - TECHNIKAILAG HELYESEN KIVITELEZETT - szájápolás: kérje fogorvosa tanácsát!
  • Ellenőriztesse rendszeresen a fogait fogorvosával!

A fogszuvasodási hajlam vizsgáló rendszer két komponensből áll. Az egyik rész arra szolgál, hogy megvizsgáljuk a nyál puffer kapacitását. Ez az érték ad információt arról, hogy mekkora a savközömbösítő képessége a nyálnak. Nyilván ez igen lényeges , hisz a szuvasodás létrejöttében a baktériumok termelte savaknak nagy jelentősége van. A másik komponens egy speciális táptalaj, amelyen a nyálmintában található Streptococcus mutans és a Lactobacillusok- melyek meghatározó szerepet játszanak a fogromlás létrejöttében- igen látványosan elszaporodnak. A leoltott táptalajt tartalmazó konténert két napig inkubálva könnyedén meghatározhatjuk a bakteriális fertőzöttség mértékét. A módszert mindazoknak ajánlom , akik tisztában szeretnének lenni szájhigiénéjük állapotával.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő