Combnyaktörés tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2014.09.03 17:22

 Szabó Emese

 

 dr. Magyar Mátyás ortopéd traumatológus, mozgásszervi sebész szakorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a combnyaktörés?

A combnyaktörés a combcsont csípőízületi részét érinti. Csípőízület alatt a medence és a combcsont egy részét értjük: ennek fogadó úgynevezett vápa részét a medence adja, míg forgó részét a combcsont a combfejen keresztül. Egy gömbízületről van tehát szó. Maga a combnyak a combfej alatt van, gyakorlatilag a combcsontot köti össze a combfejjel. Törésének megkülönböztetett szerepe azért van, mert az időskori eleséseknél ez sérül leginkább. Veszélyét főképp nem maga a törés adja, hanem a hozzá kapcsolódó szövődmények.

A combnyaktörés előfordulása

Idős korban a csuklótörés után a combnyaktörés a második leggyakoribb elesés kapcsán előforduló törésfajta. Mivel kockázatát a csontritkulás növeli, az pedig a nőket érinti gyakrabban, a nőknél a combnyaktörés is gyakoribb. A férfi-nő arány nagyjából kettő az egyhez, a nők javára.

A combnyaktörés okai

Az idős emberek tipikusan esés következtében szenvednek combnyaktörést. Ennek nagyon sok oka lehet, de leggyakrabban vagy keringési problémák - például hirtelen vérnyomásváltozás -, vagy már meglévő mozgásszervi problémák állnak a hátterében. A vérnyomáscsökkenés vagy kiugrás miatt a páciensek hirtelen megszédülnek, elvesztik egyensúlyukat és elesnek. A mozgásszervi problémák miatt - például a térd- vagy csípőízületi kopás - az idősek már nem tudják elég jól emelni a lábukat, amikor pedig megbotlanak valamiben - például egy küszöbben, egy szőnyegfelgyűrődésben vagy szőnyegszélben -, nem tudják mozgásukat korrigálni. A harmadik ok jellemzően az, hogy az idősek az utcán megcsúsznak a hóban vagy a jégen, esetleg véletlenül meglökik őket, aminek következtében elesnek.

Nagyon ritkán, de előfordul, hogy fiataloknál is jelentkezik ez a probléma: őket az úgynevezett fáradásos törés érinti. Ez a panasz főleg fizikai munkásoknál vagy sportolóknál fordul elő, az ok pedig az, hogy a combnyaki rész túlterhelődik; a törés ennek következtében jön létre.

A combnyaktörés tünetei

A tünetek viszonylag egyszerűek, általában a laikusok számára is egyértelműek: az érintett láb az elesés után szinte azonnal kifordult helyzetbe kerül, megrövidül, a beteg nem tudja emelni, mozgatni. Ez alól az egyetlen kivétel az úgynevezett beékelt combnyaktörés, amely nem úgy jön létre, hogy a combfej letörik a combnyakról, hanem úgy, hogy a combfejbe a combnyak gyakorlatilag belecsúszik. Ilyenkor a csont folytonossága megmarad. Ez a típusú sérülés a combnyaktörések kevesebb mint öt százalékát teszi ki, tünete nem annyira tipikus.

A combnyaktörés diagnózisa

A diagnózis felállítása fizikális vizsgálattal és röntgennel történik. Utóbbiak segítségével a probléma egyértelműen feltérképezhető, jól elkülöníthető az úgynevezett nagytomportáji, más néven pertrochanterikus töréstől. Ennél a típusnál nem a combnyak törik el, hanem a lentebbi, a combnyak és a combcsont kapcsolatánál lévő rész. Az elkülönítés azért fontos, mert a tomportáji törésnek hasonlók a tünetei, viszont más típusú műtétet igényel.

A combnyaktörés kezelése

A kezelés minden esetben műtéti. Ez alól szinte az egyetlen kivétel, ha a sérült annyira rossz állapotban van, hogy nem alkalmas az operációra. A beavatkozás amúgy azért nélkülözhetetlen, mert nélküle ez a töréstípus nem forr össze, e nélkül a páciens sem állítható lábra, illetve ágyban sem mozgatható. Ilyen esetben pedig mindenképpen kialakul valamilyen szövődmény.

A combnyaktörést csak műtéttel lehet kezelni

A combnyaktörést csak műtéttel lehet kezelni

Itthon a combnyaktörésnél alkalmazott műtét típusa kicsit más, mint Nyugat-Európában. Nálunk az orvosok törekszenek arra, hogy az operációra a törést követően 12-24 órában sor kerüljön, és úgynevezett csavaros rögzítést alkalmaznak, combnyakcsavarokat használnak. Nyugat-Európában a műtét nem feltétlen történik meg 24 órán belül, és nem is a csavaros megoldást alkalmazzák, hanem csípőprotézist helyeznek be - ez általában egy félprotézist jelent.

Annak, hogy tőlünk nyugatabbra más megoldást alkalmaznak, az az oka, hogy a combnyaktörésnek szövődménye lehet a combfejelhalás. Ez azért következhet be, mert a combfejet tápláló erek megsérülhetnek. Ebben az esetben a combfej egy-két éven belül elhalhat, attól függően, hogy az ereknek mekkora része sérült meg. Azt, hogy ez megtörténik-e, a műtét pillanatában nem látható előre, jelenleg pedig nincs is olyan egyszerűen elvégezhető vizsgálat sem, amivel kimutatható lenne, hogy lehet-e rá számítani. Ezt a szövődményt egyedül a protézis beültetésével lehet biztosan kizárni, emiatt ültetik be Nyugat-Európában egyből ezt az eszközt. Ennek behelyezése jóval nagyobb műtéti megterhelést jelent a betegre nézve, másrészt jóval költségesebb. Nálunk csak akkor kerül sor az alkalmazására, ha a csavaros műtétet követően elhal a combfej. Ez az esetek 25-30 százalékában bekövetkezik.

A műtétet követően az orvosok röntgeneken rendszeresen ellenőrzik a csavarok elhelyezkedését, megnézik, hogy azok a helyükön maradnak-e, illetve vizsgálják azt is, nem jelentkeznek-e a combfej elhalására utaló jelek. Ilyen kontrollra a műtétet követő hatodik héten, harmadik és hatodik hónapban kerül sor, illetve panasz esetén bármikor. A műtétet követően a combnyakcsavarokat általában nem veszik ki, ez csak akkor válik szükségessé, ha panaszt okoz, mert például kicsúszik vagy irritálja a bőrt. Ez esetben kicserélik azokat rövidebbekre.

A főleg fiatalabbakat érintő, csontfáradásra visszavezethető combnyaktörés kezelése az előbbiektől picit különbözik, ennek műtéténél más típusú csavaros rögzítést használnak.

A combnyaktörés rehabilitációja

Nagyon fontos, hogy a műtét után a beteget minél hamarabb mobilizálják, lábra állítsák. Ez a munka protézisnél teljes terheléssel, csavaros rögzítésnél úgynevezett részterheléssel kezdődik. Ennek során a gyógytornászok járókerettel kezdik sétáltatni a betegeket, akár a műtétet követő első-második napon. Ha erre a páciens állapota miatt nincs mód, az ágyban akkor is elkezdik tornáztatni, megpróbálják elérni, hogy legalább a csípőjét mozgassa.

Az, hogy a rehabilitáció mennyi időt vesz igénybe, nagyon függ attól, milyen általános állapotban volt a beteg a műtétet megelőzően. Van, aki a combnyaktörést követő második-harmadik héten járókerettel már önállóan tud járni, nyolc-tíz hét után már elegendő számára a bot is, két-három hónap után pedig már arra sincs szüksége, ugyanakkor olyan páciens is akad, akit az ágyból sem tudnak felállítani a gyógytornászok. Az ilyen beteg a későbbiekben ápolásra szorul. A csontfáradásra visszavezethető combnyaktörés rehabilitációja hosszabb ideig tart. Itt alapelvárás, hogy a gyógyulás száz százalékos legyen, ha pedig az érintett sportoló volt, akár újra versenyezhessen.

A combnyaktörés gyógyulási esélyei

A combnyaktöréssel műtöttek 20-30 százaléka szövődményként tüdőgyulladást kap, aminek következtében nagy eséllyel meg is hal. A többi beteg gyógyulási esélye viszont olyannyira az egyéni állapottól függ, hogy korrekt gyógyulási statisztikát nem lehet fölállítani. Általánosságban elmondható, hogy a combnyaktörést szenvedett betegek több mint fele a sérülést követő 5 éven belül elhalálozik, illetve nagyobb részük folyamatosan ápolásra szorul.

A combnyaktörés megelőzése

Fontos az esések megelőzése, amit a vérnyomás karbantartása, a rendszeres mozgás és lakás biztonságos kialakítása segít. Utóbbi kulcsfontosságú: nagyon fontos, hogy ha erre szükség van, a lakásban legyenek kapaszkodók, még akkor is, ha ezek nem a legesztétikusabbak. Ugyancsak fontos, hogy ha a biztonságosság ezt kívánja, az idősek lemondjanak akár a szobában elhelyezett szőnyegről is. Az akadálymentesítés ugyancsak nélkülözhetetlen. Nem szerencsés az sem, ha az idősek hóban vagy esőben egyedül indulnak útra.

Fontos megelőzni a csontritkulást is, mert esésnél fokozza a törés kockázatát. Figyelni kell a sportolásra is, a csonttömeg ugyanis csak akkor tud épülni, ha a testet rendszeresen mozgatják. Önmagában a gyógyszertől ugyanis nő a csonttömeg, de a csont minősége nem lesz ugyanolyan, mintha mozgatnák is.

Szövődmények

A combnyaktörés veszélyessége abban rejlik, hogy jellemzően idős korban történik, ekkor pedig már kevesebb az emberek érrendszerében keringő vér mennyisége. Ez azért probléma, mert egy ilyen törésnél jelentős, egy-másfél literes vérveszteségre kell számítani (ez a teljes vérmennyiségnek akár 30-40 százaléka is lehet), a keringés "megzuhanása" pedig jelentős terhelést ró a szívre. Mivel ez a szerv idősebb korban már amúgy sem működik tökéletesen, így a korai szövődmények megjelenése attól függ, hogy ehhez a szervezet mennyire tud alkalmazkodni. Utóbbi az oka annak, hogy a combnyaktörést szenvedett betegek átmeneti időre zavarttá válnak, nem tudják, hol vannak, gyakran összevissza beszélnek.

Komoly probléma az is, hogy a combnyakukat eltörő betegek gyakran ágyban maradnak, nem tudnak mozogni, ami megnöveli a kockázatát különböző fertőzéses megbetegedéseknek. Ez tipikusan a tüdőgyulladás, amely e törés legsúlyosabb szövődménye lehet. A felső légúti fertőzések mellett húgyúti fertőzések is jelentkezhetnek, de előfordulhatnak sebgyógyulási problémák is.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Magyar Mátyás ortopéd traumatológus, mozgásszervi sebész szakorvosnak

Kategória: Balesetek és sérülések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Combnyaktörés kezelésére! További kérdésem van Combnyaktörés témában
Aktuális
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-7, -2 °C
Minimum:
-12, -7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt északon, északkeleten alig zavarja felhő a napsütést, délen azonban változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag