Balesetek és sérülések

Testi épségünk igen törékeny: a baleseti sebészetek a kórházak és szakrendelők legforgalmasabb osztályai, és a balesetek az elsők között szerepelnek a halálozási okok listáján is. A közutakon, a háztartásokban, illetve a munkahelyen, játszótéren, vagyis az élet minden területén történhet baleset. A segítség gyorsasága és hatékonysága mellett fontos az is, hogy az lehetőség szerint szakszerű legyen, hiszen a beavatkozással semmiképpen nem szabad ártani a betegnek. Érdemes tudni, hogy a mentők 104-es, illetve a központi segélyhívó 112-es telefonszámát minden telefonról, még egy lejárt kártyájú mobilról is ingyenesen lehet hívni.

Gerincvelő harántsérülés tünetei és kezelése

Mi a gerincvelő harántsérülés?

A gerincsérülések legsúlyosabb következménye a gerincvelő harántlézió, amelyben a sérülés szintje alatt minden idegrendszeri funkció hiányzik. A végtagok (felső-, alsó- vagy mind a négy) részlegesen vagy teljesen bénultak, a belek és hólyag beidegzése, az érzőműködés is károsodik.

Tünetek

A gerincvelő harántsérülés előfordulása

A gerincsérülések gyakorisága százezer lakosra vonatkoztatva 2-5, amelyeknek mintegy 10 százaléka jár bénulással. Leggyakrabban országúti-, síbalesetek vagy vízi sportok következtében alakul ki. Súlyos balesetek kapcsán mindig feltételezhető gerincsérülés, de eszméletvesztés állapotában nehezen ismerhető fel. A károsodás mértéke a sérülés pillanatában csak részben dől el, mivel az összenyomódás (kompresszió) okozta károsodás a sérülést követő napok folyamán alakul ki. A gerincvelő roncsolódása alapvetően három komponensből áll össze. Az egyik a primer mechanikus sérülés, amely a balesetkor következik be. Súlyos esetben a gerincvelő csökkent mértékben vagy egyáltalán nem ingerelhető. Ezt az állapotot módosult reflexaktivitásnak vagy más néven gerincvelői shocknak nevezzük. Időtartama változó, 3-4 naptól 6-8 hétig is tarthat. A második a helyi keringési- és anyagcserezavar, amely az első 6-8 órában alakul ki. A harmadik a sérülést követő napokban kialakuló kompressziós károsodás.
A motoros működés sérülését részleges vagy teljes bénulás jelzi, amely kiterjedhet a felső és alsó végtagokra egyaránt. A részleges bénulást paresisnek, a teljes bénulást plégiának nevezi az orvostársadalom. A harántsérülés alatti területen megszűnt fájdalom-, tapintás-, hő-, ízületi helyzetérzés megszűnése arra utal, hogy az érzőidegpálya is károsodott. A plégia gyakorlatilag azt jelenti, hogy az érző funkciók károsodása mellett a mozgatópályák is károsodtak.

A gerincvelő harántsérülés tünetei és diagnózisa

A gerincvelő-károsodás magasságát fizikális vizsgálattal állapítják meg, amelyben legnagyobb szerep a reflexek kiválthatóságára irányul. Bizonyos gerincvelői reflexek megléte illetve hiánya utal arra, hogy a gerincvelő melyik szegmense károsodhatott. A lézió magasságát gerincvelői szegmentum megjelölésével adják meg, amelyet a röntgenlelettel hasonlítanak össze. A nyaki gerincvelői szelvények sérüléseinél a meglévő funkciókból következtethetünk a működő gerincvelői szegmentre és az alatta lévő harántlézióra. A 4-es nyaki szelvény (C4), illetve afölötti sérülés esetén a légzőizmok bénulása miatt, a beteg csak gépi lélegeztetéssel tartható életben. A C5 szelvény épségét az jelzi, hogy a beteg a karját vállban tudja mozgatni. Kivihető könyökhajlítás a C6 szelvény-, míg a csuklófeszítés a C7 épségét jelzi. A háti szakasz Th1 szegmentum megtartott működésére utal a beteg a kéz-kisizmainak akaratlagos mozgatása.

A gerincvelő harántsérülés kezelése

A gerincvelő-sérültek komplex ellátása a baleset helyszínén kezdődik és egészen az élet végéig tart. Első és legfontosabb dolog, hogy a helyszínen a sérültet nyugalomba helyezzük. Laikus segítség sokszor további károsodást okozhat. Ezért nagyon fontos, hogy hagyjuk abban a pozícióban a sérültet, ahogyan megtaláljuk, és azonnal hívjunk mentőt. A szállítás vákuum-matracban, nyaki gerincgallérral való rögzítéssel történik. Szállítás alatt, ha nincs társsérülés (pl. traumás shock, légzés-, keringési zavar), akkor nagy dózisú szteroid adása válik szükségessé. Az intézeti ellátásnak öt fontos célja van: javítani a károsodott idegrendszeri funkciókat, konzerválni a megmaradt idegrendszeri funkciókat, megtartani a gerinc stabilitását, javítani a sérült általános állapotát, biztosítani a rehabilitáció feltételeit. Az elsődleges műtéti stabilizáció nagyon fontos a sérült életvitele szempontjából (Halo-készülék, fixateur intern, H-lemezes Osteosynthesis, corticospongiosus blokk beültetés, stb.). A baleset után néhány hónappal, évvel, gyakran kerül sor másodlagos műtéti megoldásokra annak érdekében, hogy a beteg képessé váljon bizonyos mozgások (pl. fogás, karemelés) végrehajtására. Az operációval a meglévő izmok olyan helyzetbe kerülnek, amellyel nagyobb erejű összehúzódásra lesznek képesek. Így lehetővé válik pl. a kéz fogóerejének növelése.
A beteg rehabilitációjának alapja a rendszeres és megfelelő gyógytorna és fizioterápia. A bénult végtag ízületei merevek, ezáltal az izommunka is akadályozott. Passzív mozgatással, fizioterápiával, illetve a működő izmok tornáztatásával növelhető a mozgástartomány, izomerő, izom-állóképesség, emellett az ideg-izom összeköttetések száma, koordinációja is fokozható.
A gerincvelő harántsérülés esetén a gyógytorna és fizikoterápia elengedhetetlen
A gerincvelő harántsérülés esetén a gyógytorna és fizikoterápia elengedhetetlen

A gerincvelő harántsérülés gyógyulási esélyei

A gyógyulásnak elengedhetetlen feltétele, hogy a beteg akarjon gyógyulni és együttműködni a rehabilitációban résztvevőkkel, orvosokkal, gyógytornászokkal, dietetikussal, stb.
Legújabb amerikai kutatások eredményei szerint létezik egy olyan módszer, amely az embrionális őssejteket mozgató ideggé alakítja. Ezzel a technikával elérhető lesz, hogy a gerincvelői harántsérülés következtében elhalt, regenerálódásra képtelen mozgató idegsejtek pótolhatóvá váljanak.
Egy másik amerikai kutatás olyan eljárással kísérletezik, amelynek segítségével a sérült gerincvelő "megfoltozható" és egy ún. épített idegszövet hozható létre. Egyelőre a módszer kísérleti fázisban tart.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól délnyugat, dél felől szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre nagyobb területen kisüthet a nap. A dél felől érkező csapadékzóna északnyugat felé halad, és több helyen várható eső, zápor. A levonuló csapadékzóna mögött kevés helyen előfordulhat zápor, délnyugaton zivatar sem kizárt. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél melegebb is lehet az idő. Késő este 5, 11 fok közötti értéket mérhetünk. Időjárási frontok csütörtökön sem okoznak majd kellemetlenséget.