Így tegyen, ha baleset történt a gyermekével

Balesetek alkalmával gyakran stresszes állapotba kerülünk, azt sem tudjuk, mit csináljunk, kit hívjunk, hogyan segítsünk. Ha a sérült gyermek, a tehetetlenség érzése még jobban fokozódik.

Gyermekbalesetek

Minden szülő tart attól, hogy gyermeke egyszer nagyot esik a biciklivel, félrenyel egy mogyorót, vagy súlyos fertőzést kap. Kérdés, hogyan lehet felismerni, mekkora a baj, hogyan állapítható meg gyorsan, milyen állapotban van a gyermek. Előfordulhat, hogy a szülőnek kell elvégeznie az első beavatkozásokat.

Az első teendő

Az első teendő a legnehezebbnek tűnő feladat: próbáljunk megnyugodni. Ez nemcsak azért szükséges, mert higgadtan jobb az ítélőképességünk, nyugodtabban átgondoljuk, hogyan segítsünk, hanem azért is, mert ha a gyermek látja rajtunk, hogy pánikba estünk, ő is ezt teszi. Még erősebb sírásba kezd, esetleg eltitkol dolgokat. A vészhelyzetek közös jellemzője, hogy igazán hatékony segítséget csak akkor nyújthatunk, ha bátran és határozottan cselekszünk. Miközben a gyermeket próbáljuk megnyugtatni, mérjük fel a helyszínt, van-e további baleseti forrás, biztonságban vagyunk-e? Mérlegeljük, észlelünk-e a gyereken életveszélyes állapotra utaló jeleket! Ilyen lehet az erős vérzés, a nagyobb sérülés, a fuldoklás, a szokatlan bőrszín. Ezek függvényében döntsük el, hogy azonnal beavatkozunk, vagy előbb a megnyugtatásra fektetjük a hangsúlyt. Csendes, de határozott hangon beszéljünk, legyünk őszinték, és röviden magyarázzuk el, mi történt. Ne bagatellizáljuk el a helyzetet, de ne is túlozzunk!

Kisebb bajok

Általánosságban elmondható, hogy a síró gyermek feltehetően nincs akkora veszélyben, mint az, aki csendben van, és ingerekre kevésbé reagál. A kisebb vérzések, horzsolások hamar kezelhetők, a végtagok alakjának elváltozása, a jelentősebb vérömleny, az erős fájdalom azonban mindig orvosi vizsgálatot kíván. Ha sikerült kiderítenünk, mi történt, akkor se feledkezzünk meg a gyermek testének átvizsgálásáról. Nézzük meg alaposan és óvatosan nyomkodjuk végig a testét, folyamatosan kérdezve, fáj-e, mit érez. A légzésszám is hamar rendeződhet, ha sikerült megnyugtatnunk a sérültet. Előfordulhat, hogy komolyabb a baj, és a sérült tudatzavarát helytelenül nyugodt viselkedésnek gondoljuk. Nem szabad elhanyagolni az időnkénti visszakérdezést, a megfigyelést! Súlyos sérültet nem szabad magára hagyni. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább forduljunk orvoshoz!

Veszélyes állapotok

Veszélyes állapotra utal, ha a gyermeknek nincs légzése (a mellkason nem figyelhető meg légző mozgás), nehéz a légzése, nagyobb sérülése van, folyamatos vagy lüktető vérzés lép fel, lilásszürke színű a teste, sápadt, verejtékes, zavart, eszméletlen vagy rángógörcsei vannak. Ezek esetén nem elég orvoshoz fordulni vagy mentőt hívni, mert az állapot gyorsan súlyosbodhat. Ennek megakadályozására hatékony beavatkozásra van szükség.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció