Jótanácsok gyermekkori vízibalesetek ellen

A vízi balesetek sajnálatos módon évről évre gyermekáldozatokat is követelnek. Kevesen gondolnánk azonban azt, hogy ilyen katasztrófa nemcsak a folyó és tópartokon következhet be.

A fürdőkádtól a mélyvízig

A vízi balesetek a csecsemőkortól a felnőttkorig mindenkit veszélyeztetnek, a baleseti mechanizmus azonban gyakorta életkorfüggő. A csecsemők és kisgyermekek elsősorban otthon veszélyeztetettek. A fürdőkád, a vécé, a vízzel teli lavór vagy vödör, a medence, a kerti vízgyűjtők, az otthoni halastó mind-mind jelentős veszélyforrás. A nagyobbakat uszodában, strandon, természetes vizekben érheti baleset. Őket elsősorban a bizonytalan úszni tudás, a vakmerő játékok sodorhatják veszélyes helyzetbe. A hazai statisztikák alapján a vízbefulladás leggyakrabban az öt év alatti gyermekeknél fordul elő a legsűrűbben, többnyire úgy, hogy rövid ideig felügyelet nélkül maradtak. A csecsemők, kisgyerekek néhány centiméteres vízbe is belefulladhatnak. Felnőtteknél sokszor alkoholhatás alatt következik be a vízbefulladás.

Megelőzés

Amire érdemes odafigyelni

1 éves korig:

  • a csecsemőt fürdetéskor maximum olyan mélységű vízbe tegyük, amelyből fekvő helyzetben is kiér száj- és orrnyílása;
  • ennél mélyebb vízben - még ha a kezünkben tartjuk is - legyen rajta karúszó.

3 éves korig:

  • a gyermek nem hagyható felügyelet nélkül a fürdőkádban, gyerekmedencében;
  • medencében, mélyvízben mindig legyen rajta karúszó vagy egyéb úszóalkalmatosság.

6 éves korig:

  • sportjellegű vízi járművön (vízibicikli, csónak stb.) mindig viseljen mentőmellényt;
  • a felfújható úszóeszközök mindig több üregűek legyenek, biztonsági szeleppel ellátva;
  • természetes vizekben (folyók, tavak) csak felnőtt felügyelettel tartózkodhat.

12 éves korig:

  • úszni nem tudó 12 éven aluli természetes vizekben (folyók, tavak) csak felnőtt felügyelettel tartózkodhat;
  • úszni nem tudó gyermek mélyvízben csak mentőmellényben tartózkodhat.

A pedagógusoknak:

- a belügyminisztérium 17/2003. (IV.24.) számú rendeletével módosított 46/2001. (XII.27.) számú rendelet kimondja, hogy gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzők létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas felnőtt személyekből figyelő és mentő őrséget kell állítania.

Mit tegyünk?

A filmekben látott vízből mentő jelenetekről talán sokan tudják, hogy veszélyesek. A fuldokló ember elveszti önuralmát, a vízi mentéshez nem értő laikust könnyen életveszélyes állapotba hozhatja azzal, hogy átkarolja, így úszó mozgást nem tud végezni. Nagyon fontos, hogy felnőtt embert csak vízi mentésben gyakorlott személy közelítsen meg! Gyermekek esetén a helyzet nyilván más, ők nem rendelkeznek akkora fizikai erővel, hogy veszélyeztessenek egy felnőttet. Így abban az esetben, ha a gyermek mélyvízben fuldoklik, kíséreljük meg a kiemelését. A köhögő gyermeket biztassuk köhögésre a "Gyerekkori félrenyelés" című cikkünkben ismertetett módon.

Ha a gyermek nem lélegzik, kezdjük meg az újraélesztést!

Mit NE tegyünk?

Ne nyomjuk a hasát! Ne hánytassuk! Ne hagyjuk magára! Kórházi elhelyezés még akkor is szükséges, ha a fuldokló állapota gyorsan rendeződik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció