Így segítsen, ha baj történt a kiránduláson!

A kirándulóbalesetek igen ritkák, de ha váratlanul ér minket, könnyen tehetetlenné válunk. Néhány hasznos tanács, mire készüljünk, mit vigyünk magunkkal.

A kirándulóbalesetek megelőzése

Mint minden elsősegélynyújtással kapcsolatos ismertetést, ezt is azzal kell kezdenünk, hogy a legfontosabb a megelőzés. Gondoljuk végig az útvonal hosszúságát, nehézségét, mérjük fel, fizikailag képesek vagyunk-e teljesíteni. Ismert szív- és keringési betegségben, asztmában, allergiában szenvedők mérlegeljék a kockázatokat, de a csont- és ízületi problémákkal küzdők se feledkezzenek el erről. Szintén ismert jó tanács, hogy vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű folyadékot (sportolók izotóniás üdítőket), meleg, esőálló ruhát, ne feledkezzünk meg a gyors szénhidrátpótlókról (csoki, müzli) sem!

Csetlések, botlások

A leggyakoribb kirándulóbetegségek az esésekből, botlásokból eredő kisebb horzsolások, vérzések és a vázrendszert ért sérülések. Szerencsére a komolyabb vérzések igen ritkák, így fertőtlenítőszer és sebtapasz, esetleg néhány csomag kötszer kivételével másra nincs szükségünk. Tartsuk szem előtt, hogy a sebbe fúródott idegentestek (pl. faág) eltávolítása nem javasolt, ezt bízzuk szakemberre, ezekkel együtt kötözzük be a sérült testrészt. Nem ritkák a láb- és kézsérülések, ficam, rándulás vagy törés formájában. A kéz sérülése esetén könnyebb dolgunk van, háromszögletű kendővel, vagy akár pulóverrel, sállal könnyen a mellkashoz fixálhatjuk a végtagot.

A láb sérülésekor elviekben mozgatási tilalom lép életbe, de mivel a kirándulóutak gépkocsival többnyire nem közelíthetőek meg, valamilyen szállítási módot kell alkalmazni. Természetesen súlyos esetben a mentőszolgálat értesíti a speciális mentőket, ők bárhová eljutnak hordággyal. Ha azonban mi vállaljuk a szállítást, elsőként mindenképp rögzítsük a sérült végtagot, mondjuk rugalmas pólyával (fásli). Ne feledjük, a törést nem szabad semmilyen tárgyhoz (pl.: faághoz) rögzíteni! Mivel főként gyermekek szenvednek kisebb-nagyobb végtagsérülést, testsúlyuknál fogva kézi szállításuk könnyen kivitelezhető.

Szúr, csíp, mérgez

Túráink során előfordulhatnak allergiás tünetek, nemcsak a virágpollenekre, hanem méh- és darázscsípésre is. Az ilyen csípéseket célszerű azonnal borogatni, az allergiás reakciókat kalciumtablettával megelőzni. Ezeknél jóval egyszerűbben elkerülhetők a különböző mérgezések. Itt ne csak a gombákra gondoljunk, hanem termésekre, virágokra, levelekre. Ne együnk meg olyan növényi részt, aminek nem ismerjük hatásait! Ha gyermek fogyaszt valamilyen, számunkra ismeretlen növényt, tegyünk el belőle egy darabot az esetleges későbbi beazonosítás céljára.

Hideg-meleg, nedves-száraz

A fokozott fizikai terhelés fokozott verejtékezést eredményez, az így kialakuló folyadékveszteséget pótolni kell. Kirándulásaink során mindig legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék, javasolt a víz és a tea, kevésbé a gyümölcslevek, ellenjavaltak a szénsavas üdítők. A folyadékpótlás hiánya különösen nyáron hőkimerüléshez vezethet, ennek előjelei a gyengeség, fejfájás, émelygés. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a ruházatot: nem elég, ha rétegelt, a rétegek vastagságát hőérzetünknek megfelelően változtatni is kell. Erdei túrák során nyáron ritka a hőkimerülés, télen a megfázás, a kihűlés viszont annál gyakoribb. A háti hordozóban ülő kisgyerek nagyon hamar kihűlhet, de az erős szél is jelentősen növeli a kihűlés esélyét.

Ha nagy a baj

Nagyon ritkán, de sajnos előfordulhat, hogy valaki komolyabb sérülést szenved, vagy valamilyen szervi probléma lép fel. A szokásos eljárások mellett (légútbiztosítás, nyugtatás) a legfontosabb további teendő a hőháztartás stabilitásának biztosítása. Télen elsősorban a kihűléstől kell védeni, nyáron az esetleges közvetlen napsütéstől. Mindkét esetre kiválóan alkalmasak az ún. izolációs fóliák. Ezek egyik fele a kihűlés, a másik a túlhevülés ellen véd. Kicsi, praktikus, nem túl drága eszköz, túrafelszerelés boltokban mindenhol kapható. Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a mentők értesítése szükséges. A turistaösvényekre ők is csak gyalog tudnak feljutni, ezért próbáljuk minél pontosabban megadni a helyünket: a turistajelzés színét, alakját, kb. hány kilométerre vagyunk a legközelebbi tájékozódási ponttól. Ha többen vagyunk, legalább két ember a beteg mellett maradhat, s legalább ketten legyalogolhatnak a mentők elé a megbeszélt találkozópontra.

Ami nem maradhat ki az elsősegély-felszerelésből

Az elsősegély-felszerelést a túrázók létszámának függvényében állítjuk össze, célszerű csak a legfontosabbakat vinni, hiszen mindennek súlya van - vigyázzunk, ne pakoljuk túl magunkat. Ne felejtsük: a turistabalesetek szerencsére ritkák! Szükséges:

  • fertőtlenítőszer;
  • 5x5-ös, 10x10-es mull-lap;
  • 5 és 10 cm széles mullpólya;
  • sebtapasz;
  • háromszögletű kendő;
  • kalciumtabletta;
  • izolációs fólia.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Szaharai por, valamint fátyolfelhők szűrik, teszik bágyadttá a napsütést. Csapadék nem valószínű. A déli szél helyenként megélénkül. Késő estére 24 és 31 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra