Egyéb vizsgálatok

Ritex pakolás

Mi az a ritex pakolás?

A ritex pakolás egy több összetevőből álló kámforos folyadék. Olyan esetekben szokták használni, ha valaki lumbágóval vagy nagyon erős hátfájdalommal küzd. Ilyenkor a pakolás nagyon jól lazítja az izmokat. Az izomlazító hatás mellett a ritexnek fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és vérkeringést serkentő hatása is van.

Mikor van szükség rá?

Minden olyan mozgásszervi betegségnél alkalmazható a ritex pakolás, amelynél izomlazításra és fájdalomcsillapításra van szükség

Milyen betegségeknél végzik?

Elsősorban olyan betegségeket kezelnek ritex pakolással, amelyek derékfájást és hátfájást okoznak. Ilyen például a lumbágó. Alkalmazható a pakolás ízületi bántalmaknál, fájdalmas izomcsomóknál és feszes vállövnél is.

Hogyan végzik ritex pakolást?

A beavatkozást kórházakban végzik az asszisztensek vagy nővérek, de otthon a beteg is elkészítheti magának a pakolást. A ritexhez szükséges folyadékot (amely magisztrális készítmény, vagyis az orvos előírása alapján a gyógyszerész készíti el) a patikákban lehet megvenni, és nagyjából egy kanálnyit kell belőle egy vazelinnal bekent ruhára egyenletesen rálocsolni. A másik megoldás, hogy a folyadékot szóróflakonba töltik, majd onnan egyenletesen spriccelik egy paraffinnal bekent nejlonra. A betegnek erre kell ráfeküdnie, majd maximum egy órát fekve kell eltöltenie. Ezt az időtartamot semmiképp nem szabad túllépni, sőt eleinte jobb, ha inkább rövidebbre szabják a kezelési időt. Az óvatosság oka, hogy ha egy helyre sok megy a folyadékból, akkor kámfortartalma miatt megégetheti a bőrt. Az egyórás időtartam alatt a bőr a pakolást jól beszívja, így a maradékot a kezelés végeztével elég csak letörölni, illetve lemosni.
A kezelést mindennap alkalmazni kell, de maximum egy hétig. Ha a fájdalom ez idő alatt nem múlik el, akkor a beavatkozást alkalmanként meg lehet ismételni.

Mennyi időt vesz igénybe?

A kezelés maximum egy óráig tarthat, az első kezelésnél pedig végképp figyelni kell rá, hogy az időtartam rövidebb legyen: elég lehet akár negyed- vagy félóra is.

Hogyan kell készülni a ritex pakolásra?

Nem kell különösebben készülni a ritex pakolásra, de arra figyelni kell, hogy a kezelt területen ne legyen sérült a bőr. Ha ez a helyzet, akkor a pakolás alkalmazását el kell halasztani.

Mire kell figyelni utána?

Szerencsés, ha a beteg a pakolás után már nem sportol, nem cipekedik. Ennek oka, hogy a ritex lazít és csökkenti a fájdalmat, ami miatt az érintett hajlamosabb lehet túlzásokba esni, így panasza visszatérhet.

Milyen veszélyei vannak a ritex pakolásnak?

Ha a beteg túl sok időt tölt a ritex pakolással bekent ruhán vagy lelocsolt nejlonon, akkor a pakolás kámfortartalma miatt megégetheti a bőrt. Emiatt nagyon kell figyelni rá, hogy az érintett a kezelés közben ne aludjon el. A ritex kicsit gyúlékony is, így a kezelés közben nem szabad dohányozni.

Fáj a ritex pakolás?

Ha az alkalmazási szabályokat betartják, akkor a ritex pakolás alkalmazása nem okoz fájdalmat. Sőt használata kifejezetten kellemes.

Milyen szakorvos végzi?

A folyadékot általában reumatológus vagy ortopédus szakorvos írja fel, de megteheti akár háziorvos is. Magát a kezelést a beteg végzi otthon, vagy pedig kórházban az ápolók, szakasszisztensek végzik.

Kinél végezhető?

A ritex pakolás korosztálytól függetlenül bárkinél alkalmazható, akinek fáj a háta vagy a dereka.

Kinél nem végezhető?

Nem alkalmazható a ritex pakolás akkor, ha a bőr sérült, vagy van rajta valamilyen elváltozás. Szintén nem használható, ha a beteg valamilyen összetevőjére allergiás. Asztmás betegeknél is megfontolandó az alkalmazás, ugyanis a pakolás aromaanyagai esetükben fulladást okozhatnak.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvosnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Erősen felhős vagy borult, párás idő várható, délutántól a nyugati részeken szakadozgathat a felhőzet. A csapadékzóna fokozatosan kelet felé helyeződik, estére a keleti határszélről is levonul. Az Északi-középhegység térségében végig, de a főváros, illetve az Észak-Alföld környezetében is tartós havazás lesz a jellemző, másutt már inkább havas esőre, esőre számíthatunk. Kora délelőttig ónos eső is előfordulhat, főként a délnyugati tájakon. A szél elsősorban az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg helyenként, amely a magasabban fekvő helyeken hordhatja a friss havat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +3 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon enyhébb lehet az idő, Sopronban akár +7 fokig is felmelegedhet a levegő. Késő este -5, +2 fok valószínű. A következő front vasárnap érkezik, így addig nem kell fronthatástól tartani.