Egyéb vizsgálatok

Ritex pakolás

Mi az a ritex pakolás?

A ritex pakolás egy több összetevőből álló kámforos folyadék. Olyan esetekben szokták használni, ha valaki lumbágóval vagy nagyon erős hátfájdalommal küzd. Ilyenkor a pakolás nagyon jól lazítja az izmokat. Az izomlazító hatás mellett a ritexnek fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és vérkeringést serkentő hatása is van.

Mikor van szükség rá?

Minden olyan mozgásszervi betegségnél alkalmazható a ritex pakolás, amelynél izomlazításra és fájdalomcsillapításra van szükség

Milyen betegségeknél végzik?

Elsősorban olyan betegségeket kezelnek ritex pakolással, amelyek derékfájást és hátfájást okoznak. Ilyen például a lumbágó. Alkalmazható a pakolás ízületi bántalmaknál, fájdalmas izomcsomóknál és feszes vállövnél is.

Hogyan végzik ritex pakolást?

A beavatkozást kórházakban végzik az asszisztensek vagy nővérek, de otthon a beteg is elkészítheti magának a pakolást. A ritexhez szükséges folyadékot (amely magisztrális készítmény, vagyis az orvos előírása alapján a gyógyszerész készíti el) a patikákban lehet megvenni, és nagyjából egy kanálnyit kell belőle egy vazelinnal bekent ruhára egyenletesen rálocsolni. A másik megoldás, hogy a folyadékot szóróflakonba töltik, majd onnan egyenletesen spriccelik egy paraffinnal bekent nejlonra. A betegnek erre kell ráfeküdnie, majd maximum egy órát fekve kell eltöltenie. Ezt az időtartamot semmiképp nem szabad túllépni, sőt eleinte jobb, ha inkább rövidebbre szabják a kezelési időt. Az óvatosság oka, hogy ha egy helyre sok megy a folyadékból, akkor kámfortartalma miatt megégetheti a bőrt. Az egyórás időtartam alatt a bőr a pakolást jól beszívja, így a maradékot a kezelés végeztével elég csak letörölni, illetve lemosni.
A kezelést mindennap alkalmazni kell, de maximum egy hétig. Ha a fájdalom ez idő alatt nem múlik el, akkor a beavatkozást alkalmanként meg lehet ismételni.

Mennyi időt vesz igénybe?

A kezelés maximum egy óráig tarthat, az első kezelésnél pedig végképp figyelni kell rá, hogy az időtartam rövidebb legyen: elég lehet akár negyed- vagy félóra is.

Hogyan kell készülni a ritex pakolásra?

Nem kell különösebben készülni a ritex pakolásra, de arra figyelni kell, hogy a kezelt területen ne legyen sérült a bőr. Ha ez a helyzet, akkor a pakolás alkalmazását el kell halasztani.

Mire kell figyelni utána?

Szerencsés, ha a beteg a pakolás után már nem sportol, nem cipekedik. Ennek oka, hogy a ritex lazít és csökkenti a fájdalmat, ami miatt az érintett hajlamosabb lehet túlzásokba esni, így panasza visszatérhet.

Milyen veszélyei vannak a ritex pakolásnak?

Ha a beteg túl sok időt tölt a ritex pakolással bekent ruhán vagy lelocsolt nejlonon, akkor a pakolás kámfortartalma miatt megégetheti a bőrt. Emiatt nagyon kell figyelni rá, hogy az érintett a kezelés közben ne aludjon el. A ritex kicsit gyúlékony is, így a kezelés közben nem szabad dohányozni.

Fáj a ritex pakolás?

Ha az alkalmazási szabályokat betartják, akkor a ritex pakolás alkalmazása nem okoz fájdalmat. Sőt használata kifejezetten kellemes.

Milyen szakorvos végzi?

A folyadékot általában reumatológus vagy ortopédus szakorvos írja fel, de megteheti akár háziorvos is. Magát a kezelést a beteg végzi otthon, vagy pedig kórházban az ápolók, szakasszisztensek végzik.

Kinél végezhető?

A ritex pakolás korosztálytól függetlenül bárkinél alkalmazható, akinek fáj a háta vagy a dereka.

Kinél nem végezhető?

Nem alkalmazható a ritex pakolás akkor, ha a bőr sérült, vagy van rajta valamilyen elváltozás. Szintén nem használható, ha a beteg valamilyen összetevőjére allergiás. Asztmás betegeknél is megfontolandó az alkalmazás, ugyanis a pakolás aromaanyagai esetükben fulladást okozhatnak.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvosnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció