Egyéb vizsgálatok

Epidurális érzéstelenítés

Mi ez a beavatkozás?

Az epidurális érzéstelenítés a gerincközeli érzéstelenítések egy fajtája, amely során az úgynevezett epidurális térbe (a gerincet burkoló kemény agyhártya körüli keskeny térbe) egy behelyezett kanülön keresztül folyamatos vagy többszöri gyógyszerbeadás történik. Ennek hatására körülbelül 10-15 perc múlva az alsó testfélen érzéskiesés alakul ki. Az epidurális érzéstelenítést gyakran tévesztik össze a gerincközeli érzéstelenítések másik fajtájával, az úgynevezett spinális érzéstelenítéssel, amelynél egyszeri gyógyszerbeadást követően nagyjából 4-6 órán keresztül érzés- és mozgáskiesés alakul ki. A spinális érzéstelenítésnél kanülbehelyezés nem történik.

Mikor van szükség rá?

Epidurális érzéstelenítést fájdalomcsillapítás céljából alkalmaznak alsó végtagi, hasi, valamint mellkasi fájdalmak (például vajúdás és hasnyálmirigy-gyulladás), illetve műtétek esetén. Akkor is alkalmazzák a módszert, ha olyan elhúzódó, 2-3 óránál hosszabb műtétekről van szó, ahol a spinális érzéstelenítés a műtét hossza miatt nem elegendő, az altatást pedig szeretnék elkerülni. Ilyenkor lehetőség van epidurális kanülön keresztül végzett műtéti érzéstelenítésre.

Hogyan kivitelezik a beavatkozást?

Az epidurális érzéstelenítést elő kell készíteni. Ennek során biztosítják a vénát, majd infúzió formájában folyadékpótlást történik, illetve felhelyezik a rutin monitorizálási eszközöket, így a vérnyomásmérőt, az EKG-t, valamint a vér oxigénszintjét mérő pulzoximétert. Ezt követően a beteget felültetik, majd fertőtlenítőszerrel lemossák a hátát. Ha ez megvan, akkor helyi érzéstelenítő gyógyszert adnak a bőre alá.
A folyamat következő lépéseként a csigolyanyúlványok között elhaladva egy tűvel megkeresik az úgynevezett epidurális teret, ahova egy vékony műanyag kanült vezetnek be. A kanül bőrön kívül eső részét kötszerrel rögzítik a beteg hátára, a gyógyszeradagoló részt pedig a vállon rögzítik. A beteg nyugodtan ráfeküdhet a kanülre. A húgyhólyag beidegzésének blokkolása miatt (az érzéstelenítés azt is blokkolja) a spontán vizeletürítés sikertelen lehet, így epidurális érzéstelenítés esetén hólyagkatéter behelyezése szükséges. Ha vége a műtétnek, az epidurális kanül eltávolítása egyetlen mozdulattal történik.

Mennyi időt vesz igénybe?

Ha az eset problémamentes, akkor az epidurális érzéstelenítés az előkészítéssel együtt körülbelül 25 perces folyamat.

Milyen szakorvos végzi?

Az epidurális érzéstelenítésről aneszteziológus szakorvos gondoskodik.

Hogyan kell készülni rá?

Az epidurális érzéstelenítés a beteg részéről nem igényel különösebb előkészítést. Ennek ellenére jó éhgyomorra érkezni, ugyanis az epidurális érzéstelenítés sikertelensége esetén alternatívát jelenthet az altatás, így az arra vonatkozó előkészületek itt is irányadóak. Emiatt van szükség a kivehető műfogsor, illetve nyelvpiercing eltávolítására is.

Mire kell figyelni utána?

Az epidurális érzéstelenítésnél a beteg lábaiban érzéskiesés jelentkezhet, illetve gyengülhet a mozgatófunkció. Ebből adódóan előfordulhat, hogy miközben biztonságosnak érzi a felállást, az érző- vagy a mozgatófunkció nem tökéletes. Emiatt az epidurális érzéstelenítés után csak segítséggel szabad felállni, valamint biztosítani kell az ágyra visszaülés lehetőségét.
Az epidurális érzéstelenítés után enyhe gyulladás alakulhat ki a kanül helye körül. Ha ez 1-2 nap alatt nem múlik el, akkor mindenképp szükséges konzultálni egy orvossal.

Jár vele fájdalom?

A kanül behelyezése előtt a bőr alá adott helyi érzéstelenítő beadása kis szúrással, csípő, feszítő érzéssel jár. Fiatal, egészséges gerincoszlopú betegeknél ezt követően enyhe feszítő érzésen túl érdemi fájdalommal nem kell számolni. Idősebbeknél, akiknél a csigolyák meszesedése, összecsúszása már kialakulhat, a csigolyaközti rések megtalálása nehézségekbe ütközhet. A többszöri szúrási próbálkozás óhatatlanul több fájdalmat eredményezhet. A gyógyszer beadása fájdalommal nem jár, csak a kanül helyénél fordulhat elő hidegérzet.
A kanül eltávolítása során pillanatnyi, enyhe villanásérzet jelentkezhet az alsó végtagokban. Ennek oka, hogy a kanül a mellette futó idegrostokhoz érve ingerelheti azokat.

Kinél nem végezhető?

Vérzékeny betegeknél, koponyaűri nyomásfokozódásnál, valamint a szúrási pontot érintő bőrfertőzések esetén ellenjavallt a gerincközeli érzéstelenítés.

Milyen szövődményei lehetnek?

Az epidurális érzéstelenítés természetes velejárója, hogy az érzéskiesés területén az erek kitágulnak, ami vérnyomásesést eredményezhet. Az ezzel járó leggyakoribb panasz a hányinger és a hányás. Az ereket összehúzó gyógyszerek, valamint folyadékpótlás hatására a vérnyomás gyorsan rendezhető, a vele járó panaszok hamar megszűnnek.
Az esetleges szövődmények között megemlítendők a ritkán kialakuló gerincvelő-, illetve idegrostsérülések, amelyek a későbbiekben elhúzódó érzés- és mozgászavart, illetve inkontinenciaproblémákat eredményezhetnek. Az érzéstelenítést követően a szúrási pont magasságában kialakulhat hátfájdalom.
A kanül-behelyezéshez használt tű megsértheti a kemény agyhártyát, valamint a kanül át is haladhat rajta. Ilyenkor előfordulhat a spinális érzéstelenítésre is jellemző posztspinális fejfájás. Ez jellegzetesen tarkótájon alakul ki, és függőleges testhelyzetben rosszabbodik. Kialakulását az okozza, hogy a spinális teret (ezt tölti ki a gerincfolyadék) határoló kemény agyhártya szúrási pontján keresztül az agyvíz folyamatosan szivárog. A szúrási pont spontán gyógyulásáig a panaszokat bőséges folyadékfogyasztással, koffeinnel, valamint fájdalomcsillapítókkal lehet csökkenteni.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Szabó Nóra aneszteziológiai és intenzív terápiás szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

Nagyobbrészt erősen felhős vagy borult, helyenként párás idő valószínű, bár délnyugat felől lassan szakadozik a felhőzet. Időszakos eső, zápor többfelé előfordulhat - utóbbi főként a Dunántúlon, sőt, délnyugaton késő délután zivatar is kialakulhat. A délkeleti, keleti szél inkább csak a Dél-Alföldön élénkülhet meg néhol. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között alakul, de a tartósan borult részeken néhol csak 9, 10, a naposabb déli, délnyugati tájakon akár 18, 19 fok is lehet. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.