Egyéb vizsgálatok

Súlyfürdő

Mi az a súlyfürdő?

A súlyfürdő egy vízben végzett extenziós kezelés (az extenzió kinyújtást, feszítést jelent), amelynek során a beteg teljesen szabadon mozog: nincs készülékhez kötve, hanem a nyakánál vagy a hónaljánál függesztik fel, és úgy lebeg a vízben. A kezelés célja, hogy a gerinc csigolyáit egymástól eltávolítsák, így a gerincoszlopot, az izmokat és a szalagokat megnyújtsák. A csípők és az ágyéki gerinc különösen jól nyújtható ezzel a módszerrel. Mivel a kezelést általában gyógyvízben végzik, plusz jó hatása is van, ugyanis a meleg víz egyben lazít és javítja a keringést is.

Mit kezelnek súlyfürdővel?

Főleg nyak- és deréktáji panaszoknál, nagyobb fájdalmaknál alkalmaznak súlyfürdőt. Klasszikusan ilyesmit okoznak a kopásos betegségek, főleg, ha a porckorongok nagyon lelapultak. Ugyancsak jó hatású a kezelés protusio esetén, amelynél a porckorong kocsonyás magja kiboltosul, de a külső rostos gyűrű még ép. Az ilyen eseteknél a súlyfürdő azért segítség, mert hatására nő a csigolyák, illetve a porckorongok közti távolság (a nyújtás akár 1 milliméteres is lehet). Ezáltal elérhető, hogy a kezdődő porckorongsérv visszahúzódjon. A kezelésnek köszönhetően jobb lesz a terület keringése is.
Jó hatása van a súlyfürdőnek akkor is, ha valakinek például baleset miatt sérül a gerince, a kelleténél jobban összecsúszik egy-egy csigolyája. Ilyenkor a kezelést nem azonnal a sérülés után kell alkalmazni, de azért frissen utána. A súlyfürdő idegbecsípődések, ideggyulladások, vízhiányos, lelapult porckorongok kezelésénél is hatásos.

Hogyan végzik a beavatkozást?

A súlyfürdőt általában fürdőkben kapják a betegek, kivitelezését a létesítményekben dolgozó szakszemélyzet segíti: ők azok, akik az érintettek fölfüggesztésében segédkeznek (amire az első alkalmakkor mindenképp szükség van). A kezelést mindig súlyok nélkül kezdik: a beteg először csak saját súlyánál fogva függ a vízben a nyakánál vagy a hónaljánál fogva. Ezt követően helyezhetnek rá kisebb-nagyobb súlyokat, de csak fokozatosan. A súlyok a bokára kerülnek, tömegük jellemzően 5-10 kiló. Ilyenkor már a betegek gerincgörbülete is kisimul. Megfigyelték azt is, hogy ha nagyobb, 10-15 kilós súlyokat használnak, akkor már a csigolyák közti rés is nyúlik. Ez azért előny, mert ha valakinél a porckorong kocsonyás anyaga már kiboltosul, akkor a nyújtás során visszahúzódhat, visszaugorhat.

Mennyi időt vesz igénybe a súlyfürdő?

Egy-egy súlyfürdős kezelés maximum fél óráig tart. A betegeknek minimum 2-3 naponta célszerű ellátogatniuk a kezelésekre, és általában 6-8 alkalom szükséges ahhoz, hogy a beavatkozásnak érezhető hatása, eredménye legyen.

Hogyan kell készülni rá?

Mivel a súlyfürdőnek vannak kontraindikációi, csak alaposan kivizsgált beteg mehet ilyen kezelésre. Ennek során ki kell zárni azokat a betegségeket, amelyek esetleg ellenjavallatok lehetnek. Ezen túlmenően a betegeknek csak arra kell figyelniük, hogy a kezelésre ne teli hassal érkezzenek, rendben legyen a vérnyomásuk, ne álljon fönn náluk lázas, gyulladásos betegség. Ha az érintetteknek van valamilyen bőrbetegsége, akkor a súlyfürdő megkezdése előtt azt is kezeltetniük kell. Magára a kezelésre fürdőruhában kell menni.

Mire kell figyelni utána?

A súlyfürdő után kerülni kell a komolyabb fizikai terhelést, ha pedig zsibbadás vagy nagyobb fájdalom jelentkezik a kezelés alatt vagy után, akkor jelezni kell az orvosnak.

Milyen veszélyei lehetnek a súlyfürdőnek?

Veszélye csak akkor lehet a súlyfürdőnek, ha valakinek sérve van. Ilyenkor rizikó lehet a sérv esetleges kiszakadása. Ez az oka annak, hogy sérvnél vitatott a súlyfürdő alkalmazása - az orvosok általában nem ajánlják.

Jár vele fájdalom?

Nem jár fájdalom a súlyfürdővel, sőt a kezelés enyhít is a meglévő fájdalmakon.

Milyen szakorvos végzi?

Súlyfürdőt reumatológus, ortopéd szakorvos, traumatológus vagy neurológus írhat fel. Egy évben kétszer 15 alkalommal lehet ilyen kezelést tb-támogatás mellett igénybe venni. A súlyfürdőt a fürdőkben dolgozó szakszemélyzet végzi.

Kinél nem végezhető?

Nem mehet súlyfürdőre az a beteg, akinek valamilyen daganata van, vagy tbc-ben szenved. Utóbbi oka, hogy a tbc hatással van a csontokra: gyulladást okoz azokban is, a gyulladt csontoknak pedig nem tesz jót a nyújtás. A daganat azért kontraindikációja a súlyfürdőnek, mert ilyen betegeknél eleve ellenjavallott minden meleg vizes kezelés, másrészt ismert az is, hogy a reumatológiai kezelések - legyen szó erős masszázsról vagy elektromos kezelésről - fokozhatják a tumor szóródását. A Bechterew-kór szintén kontraindikáció, ekkor ugyanis az ízületek és a szalagok elmeszesednek, összecsontosodnak, nem mozognak megfelelően. Kizáró ok a súlyos csontritkulás is, mert olyankor fokozott a csonttörés kockázata, hiszen a csontok kevésbé terhelhetőek. Ugyancsak ellenjavallat, ha valakinél a csigolyák elcsúsztak egymástól. A sérv melletti alkalmazhatóság vitatott, de a sérv kiszakadási veszélye miatt az orvosok többsége ilyen esetekben nem ajánlja a súlyfürdőt.

Hasznos tudnivalók a súlyfürdőről

A súlyfürdő magyar találmány, Moll Károly hévízi orvos találta fel. A kezelést miatta emlegetik Moll-féle súlyfürdőként is.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Többfelé várható zápor, zivatar, majd délután a csapadéktevékenység súlypontja az ország keleti felére húzódik át. Arrafelé több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. A szél északira, északnyugatira fordul, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.