Egyéb vizsgálatok

Súlyfürdő

Mi az a súlyfürdő?

A súlyfürdő egy vízben végzett extenziós kezelés (az extenzió kinyújtást, feszítést jelent), amelynek során a beteg teljesen szabadon mozog: nincs készülékhez kötve, hanem a nyakánál vagy a hónaljánál függesztik fel, és úgy lebeg a vízben. A kezelés célja, hogy a gerinc csigolyáit egymástól eltávolítsák, így a gerincoszlopot, az izmokat és a szalagokat megnyújtsák. A csípők és az ágyéki gerinc különösen jól nyújtható ezzel a módszerrel. Mivel a kezelést általában gyógyvízben végzik, plusz jó hatása is van, ugyanis a meleg víz egyben lazít és javítja a keringést is.

Mit kezelnek súlyfürdővel?

Főleg nyak- és deréktáji panaszoknál, nagyobb fájdalmaknál alkalmaznak súlyfürdőt. Klasszikusan ilyesmit okoznak a kopásos betegségek, főleg, ha a porckorongok nagyon lelapultak. Ugyancsak jó hatású a kezelés protusio esetén, amelynél a porckorong kocsonyás magja kiboltosul, de a külső rostos gyűrű még ép. Az ilyen eseteknél a súlyfürdő azért segítség, mert hatására nő a csigolyák, illetve a porckorongok közti távolság (a nyújtás akár 1 milliméteres is lehet). Ezáltal elérhető, hogy a kezdődő porckorongsérv visszahúzódjon. A kezelésnek köszönhetően jobb lesz a terület keringése is.
Jó hatása van a súlyfürdőnek akkor is, ha valakinek például baleset miatt sérül a gerince, a kelleténél jobban összecsúszik egy-egy csigolyája. Ilyenkor a kezelést nem azonnal a sérülés után kell alkalmazni, de azért frissen utána. A súlyfürdő idegbecsípődések, ideggyulladások, vízhiányos, lelapult porckorongok kezelésénél is hatásos.

Hogyan végzik a beavatkozást?

A súlyfürdőt általában fürdőkben kapják a betegek, kivitelezését a létesítményekben dolgozó szakszemélyzet segíti: ők azok, akik az érintettek fölfüggesztésében segédkeznek (amire az első alkalmakkor mindenképp szükség van). A kezelést mindig súlyok nélkül kezdik: a beteg először csak saját súlyánál fogva függ a vízben a nyakánál vagy a hónaljánál fogva. Ezt követően helyezhetnek rá kisebb-nagyobb súlyokat, de csak fokozatosan. A súlyok a bokára kerülnek, tömegük jellemzően 5-10 kiló. Ilyenkor már a betegek gerincgörbülete is kisimul. Megfigyelték azt is, hogy ha nagyobb, 10-15 kilós súlyokat használnak, akkor már a csigolyák közti rés is nyúlik. Ez azért előny, mert ha valakinél a porckorong kocsonyás anyaga már kiboltosul, akkor a nyújtás során visszahúzódhat, visszaugorhat.

Mennyi időt vesz igénybe a súlyfürdő?

Egy-egy súlyfürdős kezelés maximum fél óráig tart. A betegeknek minimum 2-3 naponta célszerű ellátogatniuk a kezelésekre, és általában 6-8 alkalom szükséges ahhoz, hogy a beavatkozásnak érezhető hatása, eredménye legyen.

Hogyan kell készülni rá?

Mivel a súlyfürdőnek vannak kontraindikációi, csak alaposan kivizsgált beteg mehet ilyen kezelésre. Ennek során ki kell zárni azokat a betegségeket, amelyek esetleg ellenjavallatok lehetnek. Ezen túlmenően a betegeknek csak arra kell figyelniük, hogy a kezelésre ne teli hassal érkezzenek, rendben legyen a vérnyomásuk, ne álljon fönn náluk lázas, gyulladásos betegség. Ha az érintetteknek van valamilyen bőrbetegsége, akkor a súlyfürdő megkezdése előtt azt is kezeltetniük kell. Magára a kezelésre fürdőruhában kell menni.

Mire kell figyelni utána?

A súlyfürdő után kerülni kell a komolyabb fizikai terhelést, ha pedig zsibbadás vagy nagyobb fájdalom jelentkezik a kezelés alatt vagy után, akkor jelezni kell az orvosnak.

Milyen veszélyei lehetnek a súlyfürdőnek?

Veszélye csak akkor lehet a súlyfürdőnek, ha valakinek sérve van. Ilyenkor rizikó lehet a sérv esetleges kiszakadása. Ez az oka annak, hogy sérvnél vitatott a súlyfürdő alkalmazása - az orvosok általában nem ajánlják.

Jár vele fájdalom?

Nem jár fájdalom a súlyfürdővel, sőt a kezelés enyhít is a meglévő fájdalmakon.

Milyen szakorvos végzi?

Súlyfürdőt reumatológus, ortopéd szakorvos, traumatológus vagy neurológus írhat fel. Egy évben kétszer 15 alkalommal lehet ilyen kezelést tb-támogatás mellett igénybe venni. A súlyfürdőt a fürdőkben dolgozó szakszemélyzet végzi.

Kinél nem végezhető?

Nem mehet súlyfürdőre az a beteg, akinek valamilyen daganata van, vagy tbc-ben szenved. Utóbbi oka, hogy a tbc hatással van a csontokra: gyulladást okoz azokban is, a gyulladt csontoknak pedig nem tesz jót a nyújtás. A daganat azért kontraindikációja a súlyfürdőnek, mert ilyen betegeknél eleve ellenjavallott minden meleg vizes kezelés, másrészt ismert az is, hogy a reumatológiai kezelések - legyen szó erős masszázsról vagy elektromos kezelésről - fokozhatják a tumor szóródását. A Bechterew-kór szintén kontraindikáció, ekkor ugyanis az ízületek és a szalagok elmeszesednek, összecsontosodnak, nem mozognak megfelelően. Kizáró ok a súlyos csontritkulás is, mert olyankor fokozott a csonttörés kockázata, hiszen a csontok kevésbé terhelhetőek. Ugyancsak ellenjavallat, ha valakinél a csigolyák elcsúsztak egymástól. A sérv melletti alkalmazhatóság vitatott, de a sérv kiszakadási veszélye miatt az orvosok többsége ilyen esetekben nem ajánlja a súlyfürdőt.

Hasznos tudnivalók a súlyfürdőről

A súlyfürdő magyar találmány, Moll Károly hévízi orvos találta fel. A kezelést miatta emlegetik Moll-féle súlyfürdőként is.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak északnyugaton fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.