Egyéb vizsgálatok

Krízisintervenció

Mi az a krízisintervenció?

A krízisintervenció a krízisben lévő emberek segítését jelenti, vagyis amikor beavatkoznak az állapotukba, adott estben megakadályozva ezzel valamilyen cselekedetet, például öngyilkosságot. Hasonló, mint az orvosoknál az életmentés, csak ebben az esetben nem testi, hanem lelki problémákról van szó.

Mikor van szükség krízisintervencióra?

Krízisintervencióra elsősorban öngyilkossági szándéknál van szükség (a kórházak pszichiátriáin működő krízisintervenciós osztályok az öngyilkossági kísérlet után bekerülő betegekkel foglalkoznak), de alkalmazhatják minden olyan helyzetben is, ahol nem működnek a jól bejáratott megküzdési technikák. Bármilyen veszteség okozhat ilyet, legyen az haláleset, baleset, háború, válás, vagy munkahely elvesztése. A köznyelv erre az állapotra az idegösszeomlás kifejezést használja, amely viszont sem orvosi, sem pszichológiai értelemben nem pontos megnevezés. Mindig áll valami mögötte, legyen az bármilyen sokkhatás, pánikroham vagy mentális összeomlás. Ha az ilyen állapot a krízis után egy évvel sem javul, akkor különösképpen szükség van terápiás segítségre.

Mit kezelnek vele?

A krízisintervencióval a krízishelyzeteket kezelik. Mivel az öngyilkossági kísérletek mögött rendszerint mély depresszió is meghúzódik, magát a cselekedetet pedig a krízis csak előidézi, szükség van a depresszió kezelésére is. A problémát szerencsés esetben maga az érintett ismeri fel, majd kér segítséget - rosszabb esetben viszont lesz valamilyen fizikai tünet, illetve befejezetlen öngyilkosság. A terápia célja az érintett erősítése, a kilábalási folyamat gyorsítása, annak megelőzése, hogy valaki benne ragadjon az aktív krízisben. Ha ugyanis az utóbbi történik, akkor rengeteg másodlagos mentális betegség alakulhat ki: depresszió vagy túlzott szorongás, hajlam esetén pedig akár pszichotikus állapot is.

Milyen betegségeknél végeznek krízisintervenciót?

Általában depressziónál, illetve a pszichológiai immunrendszer hiányánál (például ha valakinek nincs megfelelő családi háttere vagy gyenge a megküzdési képessége) van szükség krízisintervencióra.

Hogyan végzik a krízisintervenciót?

A krízisintervenció kicsit más, mint a klasszikus pszichoterápia, mert általában aktívan belevonják a környezetet is. A szakemberek együttműködnek a családdal és a barátokkal: egyfajta védőhálót építenek ki. Utóbbi tényleges öngyilkossági kísérlet után, illetve öngyilkossági szándék esetén (tehát olyankor, amikor az öngyilkossági szándék nem manipulatív, mint például a borderline vagy a nárcisztikus személyiségzavarnál) különösen fontos. Ilyen esetekben a környezetnek mindenképp figyelnie kell a hozzátartozóra, ébernek kell lennie. Az érintettek a terápián megküzdési módszereket - pozitív gondolkodást, társaságkeresést - is tanulhatnak, melyek felülírhatják az esetlegesen a családból hozott negatív mintákat.
A krízisintervenciónak általában része a gyógyszeres kezelés is, amelyre elsősorban a tünetek oldása, illetve megszüntetése miatt van szükség. Sokszor azt is csak gyógyszerekkel lehet elérni, hogy valaki nyitottá váljon a segítségkérésre, illetve képes legyen részt venni a terápiában. Ha ugyanis a beteg folyamatosan a tünetein tépelődik vagy egyfolytában sír, akkor a terapeuta sem igazán tud dolgozni vele.

Mennyi időt vesz igénybe?

Mivel a veszteségélmény után a feldolgozás általában 8-12 hét (nagyjából ennyi idő az aktív krízis), a krízisterapeuták is 3-4 hónapig foglalkoznak azzal, aki segítséget kér. Ebben az időszakban jellemzően hetente kétszer kell terápiára járni, tehát sűrűbben, mint általában pszichoterápiára. (Aki kórházban van, annak napi szinten is szüksége lehet terápiára.) Sajnos, aki öngyilkossági kísérlet után kerül kórházba, 48 óra után távozhat, ha azt mondja, hogy már nincs öngyilkossági szándéka. Ilyenkor a terápia elmaradhat, pedig az öngyilkossági kísérlet után végképp szükség lenne hosszú és szigorú krízisintervencióra.

Milyen szakorvos végzi?

Krízisintervenciót pszichológus és pszichiáter végezhet - ideális esetben olyan, aki ezt külön is tanulta.

Kinél nem végezhető?

Nem végezhető krízisintervenció azoknál, akik nem hajlandóak együttműködni a terapeutával. Ez gyakran előfordul befejezetlen öngyilkosságok után, amikor sokáig egyáltalán nem mutatkozik kooperációs készség. A burkot, amely ilyenkor a beteg körül kialakult - aki elhatározott valamit, de nem sikerült neki -, nagyon nehéz áttörni. Ilyenkor a beteg ragaszkodhat hozzá, hogy az történjen, amit ő szeretne. Ennek oldásához szokott leginkább szükség lenni gyógyszeres kezelésre.

Milyen szövődményei lehetnek a krízisintervenciónak?

A krízisintervenciónak nem lehet szövődménye, ellenben a nem kezelt krízisnek igen (ilyen például az öngyilkosság).
A cikkünk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológusnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.