Olíva: olajkincs

Tápanyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek és az izmoknak, megkönnyíti a szív munkáját.

Ismerjük meg!

Az olajfa (Olea Europae) az emberiség történelmének kezdete óta ismert és nagyra értékelt haszonnövény a mediterrán éghajlatú területeken. Valószínűleg Kis-Ázsiából származik, onnan terjedt el szerte a Földközi-tenger partvidékén. A világ más területein is termesztik, így Amerika, Ausztrália, Új-Zéland mediterrán éghajlatú részein is ismert. Az olajfa akár több száz évig is elél, természetesen egy-egy ilyen famatuzsálemet illő tisztelet övez - amit meg is érdemel, mert nemcsak rendkívül sokoldalúan használható, értékes növény, hanem nagyon szép is. Elsősorban olajtartalmú csonthéjas terméséért, az olívabogyóért termesztik. Tavasz végén, májusban virágzik, fogyasztani a még zöld bogyókat szokták, majd olajpréseléshez a lilára érett bogyókat késő ősszel, november táján takarítják be. Bőrszerű, ezüstös levelei örökzöldek: az ókorban az ebből készült koszorúval tisztelték meg a bajnokokat, a költői illetve sportversenyek győzteseit. A felelevenített szokást az athéni olimpián is láthattuk.

Miért jó?

Az olajfa termésében 15-25 százaléknyi olaj található. Ezt főzéshez, salátákhoz, gyógyszerként és kozmetikumként is használják. Legendás a mediterrán étrend szív- és egészségvédő hatása: ez nem utolsósorban épp az élelmiszerekhez felhasznált olívaolajnak köszönhető. Az olajbogyóból préselt olaj háromnegyedét az egyszeresen telítetlen zsírsavak teszik ki, amelyek csökkentik az ártó hatású LDL-koleszterin szintjét a vérben, így kevésbé képződnek a vérerek falában a veszélyes lerakódások, a plakkok. Tápanyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek és az izmoknak, megkönnyíti a szív munkáját.

Hogyan fogyasszuk?

Paradicsomos, olívás rizs Tonhalas vegyessaláta Mediterrán töltött kenyér Mintegy 150 olajfajta van forgalomban, az ínyencek ezek közül úgy válogatnak, mint a jó borok közül. Az igazán jó olívaolaj világos színű, kellemes illatú és üde ízű. A legjobb minőség az ún. extraszűz olívaolaj, amelyet vegyi és hőkezelés nélkül, csupán saját súlyából származó ülepítéssel és centrifugálással sajtolnak ki a bogyókból. Ez a legértékesebb formája az olívának: tele van vitaminnal, antioxidánsokkal, telítetlen zsírsavakkal, a szabad zsírsav-tartalom viszont ebben a legkisebb: 0,8 százalék alatt marad. Ha tehetik, inkább ezt fogyasszák, különösen, ha nyersen, salátába teszik. A szűz olíva ugyanilyen eljárással de erőteljesebb préseléssel készül, és kevésbé jó minőségű termést használnak fel hozzá. Az egyszerű olívaolajat, amely hőkezeléssel, szűréssel készül, főzéshez, sütéshez érdemes inkább használni. Bár olcsó, de a szakemberek nem ajánlják a sansának nevezett maradványolaj vásárlását, mivel ez gyenge minőségű, és oldószerrel nyerik a már egyszer kisajtolt olajbogyó-zúzalékból.

Tippek - tanácsok

Ha szendvicsét nem megvajazza, hanem olívaolajjal megpermetezi, átlagosan 260 kalóriával kevesebb energiát fogyaszt el, mivel a folyékony olajtól hamarabb alakul ki a teltségérzés - állítják Illinois Egyetem kutatói. A jó minőségű olívaolaj hozzájárulhat a tökéletes testápoláshoz is. A bőrnek rugalmasságot ad, E-vitaminja véd a tumoros betegségektől, zsírsavösszetétele majdnem tökéletesen megfelel a bőr alatt található zsírszövetének. Négy evőkanálnyi olívaolajból és negyed liter íróból készített speciális fürdőolaj jót tesz a száraz, repedezett bőrnek. A tengeri sóval kevert olívaolaj bőrradírozáshoz használható.

Érdekesség

A világon a legmagasabb egy főre eső olívaolaj-fogyasztással a görögök dicsekedhetnek: átlagosan húsz litert használnak el fejenként évente. Ön is olajfa-tulajdonos lehet! Német internetes oldalak (például a www.olivenland.de) ajánlják toscanai olajfák "örökbefogadását", ahol a saját fáról évente öt liternyi olajat kaphat, aki ily módon tesz szert saját olajfára.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés