Mégsem a kalóriákon múlik a mesés alak

Újabb fogyókúrás módszerről derült ki, hogy nem hatékony: a kalóriák számolásával sem lehet hosszú távon súlyt veszíteni és megtartani. Ami igazán számít, az az ételek megfelelő minősége, valamint az étkezések közötti idő betartása.

Az emberek jelentős része cipel plusz kilókat, és folyamatosan különféle diétákkal próbálkozik, melyek egy része sajnos hosszú távon nem bizonyul eredményesnek. Kiderült, hogy ilyen tévhit a kalóriabevitel számlálása is, ugyanis hiába vannak olyanok, akik rövid távon fogyhatnak, ha korlátozzák kalóriabevitelüket, legtöbbjük egy idő után visszatér az eredeti súlyához, sőt akár túl is lépi azt – derül ki a Daily Mail  beszámolójából.

A kalóriaszámlálás nem segít a fogyásban – hangsúlyozta az elismert dietetikus, Tim Spector. Szerinte a megközelítés – amelyet világszerte a fogyás egyik leghatásosabb módjaként reklámoznak – óriási átverés.

diéta, fogyókúra, egészséges étrend, fogyás, elhízás, kalória
Zöldség, gyümölcs és diófélék - ez a kulcs.

<span>Változatos étrend és pontos időbeosztás</span>

A szakember hangsúlyozza: a kalóriák számlálgatása helyett figyeljünk inkább arra, hogy a tányérra kiváló minőségű élelmiszerek – gyümölcsök, zöldségek és diófélék –  kerüljenek. Emellett kerüljük a gyorsételeket, azok ugyanis, akik ilyen, magasan feldolgozott ételeket fogyasztanak, átlagosan napi 300 kalóriával többet visznek be a szervezetükbe.

Spector szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek általában sok hozzáadott sót, cukrot, zsírt és egyéb kémiai adalékanyagot tartalmaznak, ezeket tehát mindenképpen kerülni kell. További jó tanácsa: igyekezzünk megoldani, hogy a nap első és utolsó étkezése között ne teljen el tíznél több óra.

Az eredményes fogyás lassú

Kétségkívül szigorú kalóriaszámlálással le lehet fogyni, azonban a testünk evolúciós mechanizmusai egyre éhesebbé tesznek, amikor megfosztjuk magunkat az energiától. Ekkor a test kikapcsolt üzemmódba kerül, az anyagcsere lelassul, így az emberek több mint 95 százaléka visszatér ahhoz a súlyhoz, amellyel elkezdte a diétát, sőt vannak, akik még több kilót vesznek magukra – hangsúlyozza a szakember.

Az egészséges fogyás nem hetek, hanem hónapok, évek eredménye. Az emberek akkor híznak, ha több kalóriát fogyasztanak, mint amennyit a napi tevékenységük során elégetnek. A fogyáshoz tehát több kalóriát kell felhasználni, mint bevinni. Bár a kalóriák korlátozása az első lépés sokak számára, ez önmagában nem elég ahhoz, hogy a bevitt táplálék minden szempontból megfelelő legyen. A szakember példaként említette, hogy míg egy light kólában mindössze 1 kalória van, egy almában pedig 100, az előbbi nem jelent semmilyen előnyt a táplálkozás szempontjából, míg az utóbbi tele van rosttal, káliummal és C-vitaminnal.

Az elhízás nem pusztán esztétikai kérdés. Ennek gyakori szövődményeiről egy korábban közzétett videónkban számolunk be.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: