Hogyan vásároljunk a piacon?

Vannak, akik ritkán látogatnak piacra, míg másoknál szinte már "létszükséglet" a piac duruzsoló légköre, hisz ott szerzik be a mindennapi friss zöldséget, gyümölcsöt. Azzal viszont mindenki egyet ért, hogy a piacoknak különleges hangulatuk van.

Komédiásoktól a fog­orvosig

A városok középkori keletkezése szorosan összefüggött a kereskedelemmel. A vásár tartásának joga olyan kiváltság volt, mely egyes települések gazdasági felvirágzását joggal jelenthette. A piac szavunk az olasz piazza, "tér" átvételéből származik, és eredetileg azt mutatta, hogy a város főterén gyakran tartottak kisebb nagyobb piacot, vagyis vásárt, ahol portékákat árusítottak. Magára a piacra utalnak bizonyos város- és falunevek, melyek a hét valamelyik hétköznapjából származnak: Csíkszereda, Péntekfalu, Szombathely stb.

Piacot a mezővárosokban a hét csaknem minden munkanapján tartottak: itt is, éppen úgy, mint a piactartási joggal rendelkező falvakban, egy meghatározott napon tartották a fő piacot a település egyik központi helyén.

A piac rendkívül fontos fóruma volt a régi korokban is a társadalmi életnek és társadalmi érintkezésnek. A korabeli piacok forgatagában lehetett találkozni mutatványosokkal, mesteremberekkel, árusokkal, komédiásokkal, jósoló cigányasszonyokkal, koldusokkal, sőt borbéllyal és olyan fogorvossal is, aki ott a helyszínen húzta ki a sajgó fogat. A kofák kecskelábú asztalokon, fonott kosarakban kínálták portékájukat. A piacok arculata a mai korra némiképp megváltozott, de a közösségi jellege mind a mai napig megmaradt.

Mire érdemes vásárláskor odafigyelni?

Ha elhatároztuk, hogy piacon vásárolunk, már csak azon érdemes elgondolkodni, hogy melyik piacra menjünk. A szerencsésebbek lakóövezetében több piac is működik, így nekik meg van a választási lehetőségük. Azért a többieknek sem kell elkeseredni, mert az országban alig van olyan település, ahol legalább egy kisebb piac ne működne.

Gondoljuk meg, kinél vásárolunk! Természetesen az emberek nagy többsége olyan kereskedőnél, árusnál szeret vásárolni, ahol meg lehet győződni az áru minőségéről, vagyis kézbe lehet venni, meg lehet tapogatni.

Bizonyos áruknál kézbevételkor egyből "kibukik" a termék minősége. Egyes zöldségek és gyümölcsök tapintással, szaglással könnyen beazonosíthatóvá válnak. Így számolhatunk azzal, hogy a termék megvásárlása esetén meddig lesz felhasználható, fogyasztható állapotban. Természetesen nem mindegy, hogy milyen céllal vásároljuk a kérdéses árut. Egész más szempontokat kell figyelembe venni, ha eltenni vagy befőzni szeretnénk a zöldárut, vagy ha egy nyaralás alkalmával szeretnénk magunkkal vinni - esetleg külföldre is.

Mikor mit?

Jó tisztába lenni azzal, hogy a különböző időszakokban mely zöldségeknek és gyümölcsöknek van szezonalitásuk. Az köztudott, hogy a zöldáru akkor a legízletesebb, amikor szezonja van. Természetesen lehet vásárolni télen is paprikát, paradicsomot, szőlőt, de vitamin- és ásványianyag-tartalmuk nyomába se ér a "szezonális" árukénál.

Mindegyik zöldárunak más és más a "szavatossága", vagyis különböző ideig tárolhatók minőségromlás nélkül. Például a málna, földieper 1-2 napig áll el a hűtőben, míg az alma, körte jóval tovább bírja, a burgonyáról, vöröshagymáról nem is beszélve. Vásárlás előtt érdemes jól átgondolni, hogy mikor szeretnénk a termékeket felhasználni, hasznosítani.

Tárolás, de hogyan?

Ha ismerjük a piaci zöld termékeket, akkor tisztában vagyunk azzal, hogy melyik típusú zöldáru optimális körülmények között tárolva meddig áll el.

Vannak olyan típusú zöldségek és gyümölcsök is, amelyek jól tűrik a mélyfagyasztást, tehát a szezon esetén érdemes belőlük bespájzolni a mélyhűtőbe.

Az viszont általában elmondható, hogy a zöldáruk kevésbé bírják a nylon zacskóban történő tárolást. Jó lehet a legtöbb kereskedő vásárláskor nylon zacskóba rakja a termékét, de milyest módunkban áll, érdemes a termékeket ettől a tehertől megszabadítani, különben befülled, és hamarabb romlani kezd. Sok helyen éppen ezért még ma is jól bevált módszer a fonott piaci kosárral történő vásárlás. Ebbe jól lehet pakolni és levegőzik, szellőzik az áru.

A zöldáruk egy részét hasznos hűtőszekrényben tartani, mivel ott hosszabb ideig friss marad, a termékek másik csoportjánál elegendő lehet akár egy hűvösebb helyiség - kamra, pince, verem - a minőség megóvása érdekében. Ha olyan lakáshelyzetünk van, ahol nehézkes a hűvösebb helyiség biztosítása (pl. panellakások), akkor inkább többször vásároljunk kisebb mennyiségű zöldárut. Így védhetjük ki azt, hogy fonnyadt, rossz állagú termékeket fogyasszunk.

Piaci vásárlás esetén mit tartsunk szem előtt leginkább?

  • a termékek minőségét,
  • milyen célra vásároljuk a zöldárut,
  • megtapinthatjuk, illetve megszagolhatjuk-e az árut a zöldséges-standnál,
  • a vásárolni kívánt áru szezonalitását,
  • a zöldáru biztonságos, károsodásmentes hazaszállítását,
  • a zöldáru tárolását.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)