A zöldségeket ezért ne hámozzuk meg

A zöldséghámozás alighanem a konyhai műveletek egyik legunalmasabb fajtája, ha pedig végeztünk vele, a levágott növényi részek legtöbbször a kukában landolnak. Így azonban szakértők szerint egészséges tápanyagok sokaságáról mondunk le.

Az olyan élelmiszerek héja, mint a burgonya, a répa és az uborka, bőven rendelkezik az egészségre nézve hasznos anyagokkal. Ez a külső réteg rengeteg emészthetetlen rostot tartalmaz, különösen a színes fajták. Emellett a zöldségek tápanyagtartalmának nagy része is a héjban található.

Az uborka antioxidánsainak többségét például a sötétzöld külseje tartalmazza, akárcsak a benne lévő K-vitaminét. A krumpli héja pedig több tápanyagot (vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, B6-vitamint és C-vitamint) őriz, mint a zöldség többi része.

Küzdelem a szabadgyökökkel

"Az emberek gyakran meghámozzák a burgonyát, ha pürét szeretnének belőle készíteni, pedig azzal együtt is felhasználhatnák" - mutatott rá a Daily Mail cikkében Mary Jane Detroyer táplálkozási szakértő. Hozzátette, a zöldségek héja olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek felveszik a küzdelmet a szabadgyökökkel.

A zöldségek meghámozásával sok tápanyagtól foszthatjuk meg magunkat
A zöldségek meghámozásával sok tápanyagtól foszthatjuk meg magunkat

Bizonyos fizikai és kémiai behatásokra, vérellátási zavarokra a testünket felépítő óriásmolekulákból, például fehérjékből vagy nukleinsavakból atomok, kisebb atomcsoportok válnak le. Ezáltal kémiailag rendkívül aktív szabad kötőhelyek, úgynevezett szabadgyökök keletkeznek. Ezek a környezetükkel azonnal reakcióba lépnek, így az óriásmolekulák károsodását, átrendeződését váltják ki. A számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható C-vitamin és E-vitamin megvédi a testünket a szabadgyökök destruktív hatásától.

Mi lehet a kémiai szabadgyökök keletkezésének következménye?

Ráadásul a színesebb zöldségek, mint a répa és a paprika, gazdagok olyan másodlagos növényi hatóanyagokban, amelyek antioxidatív, gyulladáscsökkentő és májvédő tulajdonsággal bírnak.

Szokások rabjai vagyunk

Gyakran azért hámozzuk meg a zöldségeket, mert félünk attól, hogy túl sok növényvédő szer maradt rajtuk. A szakértő szerint viszont ez a veszély egy alapos mosással is biztonságosan elhárítható.

Azt Mary Jane Detroyer is elismeri, hogy a hámozáshoz fűződő szokásaink nagyban függnek attól, milyen mintát sajátítottunk el erre vonatkozóan gyerekkorunkban, ahogy befolyásolhatja a döntésünket az is, ha érzékenyebb az ízlésünk. Ő maga is legtöbbször megszabadítja például a sárgarépát a legkülső rétegétől, mert ezáltal megváltozik az étel textúrája. Ettől függetlenül azonban a héj meghagyásának semmilyen káros, ártalmas hatása nincs az egészségünkre.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)