Vitaminok: mikor, mit, mivel és hogyan?

A vitaminokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglalja össze a Semmelweis Egyetem által készített animációs sorozat, a KliniKaland új epizódja. A rész címe: Vitaminok - Mikor? Mit? Mivel? Hogyan?

Jelek, hogy vitamint kell szednünk.

A jól működő immunrendszerhez megfelelő vitamin- és ásványianyag-szintre van szükség. Változatos étrend segítségével ezek többségét természetes úton is be lehet vinni a szervezetbe, azonban bizonyos életkor, speciális diéta vagy betegség miatt sok esetben pótolni kell közülük néhányat. Ilyenkor viszont csak meghatározott ideig tartó, néhány hetes vagy hónapos kúrát érdemes tartani, és kerülni kell a túlságosan nagy mennyiségek bevételét. Továbbá fontos tájékozódni arról is, hogy mennyi a megfelelő napi beviteli mennyiség, és ez alapján kiválasztani a megfelelő vitaminkészítményeket -derül ki a KliniKaland legfrissebb részéből.

A kávé és a B1-vitamin nem jó páros

Az új epizódban rámutatnak, hogy a szervezetünkbe kerülő tápanyagok folyamatosan kölcsönhatásban állnak egymással, így a rendszeres alkoholfogyasztás vagy a dohányzás jelentősen gátolja több vitamin hasznosulását. A kávéban és a teában található csersav, a hétköznapiszódabikarbónavagy a szénsavas italok fogyasztása csökkentik például a B1-vitamin felszívódását. Azt is megtudhatjuk a videóból, melyek a vitaminokban gazdag ételek, és ezeket a főzés során hogyan készítsük el annak érdekében, hogy minél több tápanyag megmaradjon bennük.

Az animációs filmet a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatóságának filmes csapata készítette (animáció: Gál Bettina). A vitaminok szakmai lektorai dr. Horváth István László és dr. Kleiner Dénes, a Semmelweis Egyetem Klinikai szakgyógyszerészei.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)