Télen ennyi D-vitaminra van szükségünk

Számos testi funkcióban kulcsszerep jut a D-vitaminnak, az őszi-téli fényhiányos időszakban ugyanakkor szervezetünkben nem termelődik elegendő belőle. Szakember foglalta össze, mit tanácsol a legfrissebb hazai ajánlás a vitaminpótlás kapcsán.

Hogyan segíthetjük immunrendszerünket az akut légúti fertőzések ellen?

"A D-vitamin pótlására az októbertől-márciusig tartó időszakban napi 2000 nemzetközi egység (NE) javasolt egy egészséges, normál súlyú felnőtt esetében" - idéz az egyetem közleménye dr. Takács Istvánt, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika igazgatóját. Csecsemők és kisgyermekek számára napi 400 NE, kisikolásoknak 1000 NE, kamaszoknak pedig már 2000 NE gyógyszergyári körülmények között gyártott D-vitamin szedése javasolt az év ezen szakaszában. Ezzel szemben a tavaszi-nyári időszakban az is elegendő, ha napi fél órát a szabadban töltünk, ilyenkor nincs szükség célzott pótlásra.

A kevés napfény miatt télen nem jut szervezetünk elegendő D-vitaminhoz, hacsak nem pótoljuk azt
A kevés napfény miatt télen nem jut szervezetünk elegendő D-vitaminhoz, hacsak nem pótoljuk azt. Fotó: Getty Images

Az említett mennyiségek orvosi felügyelet nélkül, hosszú távon is biztonságosan szedhetők. Dr. Takács kitért ugyanakkor arra, hogy bár az elmúlt években többszörösére nőtt azok aránya a lakosságon belül, akik D-vitamin-pótló készítményeket használnak, sokan nincsenek tisztában azonban azzal, hogy a túl nagy, napi 6-10 NE körüli dózisban szedett D-vitamin hosszú távon akár egészségkárosító hatású is lehet. Ilyen mértékben a szervezetbe juttatva megnövelheti ugyanis a vizeletben a kalciumkoncentrációt, és a többi között fokozza a vesekövesség kialakulásának kockázatát.

A hivatalos ajánláson felüli D-vitamin-bevitelre csupán az új koronavírus okozta COVID-19 esetén lehet szükség. Amennyiben a fertőzött beteg panaszai súlyosak, kórházi kezelése alatt öt napon keresztül 12 NE vitamint adnak neki, amit aztán napi 4000 NE-re csökkentenek. Ezt hívják telítő dózisnak, amellyel a beteg D-vitamin-raktárait telítik, így segítve a betegség eredményes kezelését. Ismert ugyanis, hogy a D-vitamin-hiány összefüggésbe hozható a COVID-19 súlyosabb lefolyásával.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső