+3° - +16°
Kettős front

Nem is olyan hasznos a D-vitamin?

HáziPatika

A D-vitamin évek óta az egyik legnépszerűbb étrendkiegészítő, amelyről úgy tartják, hogy segíthet megelőzni szívbetegségek, a cukorbetegség, a depresszió és daganatos betegségek kialakulását. E hatást azonban tudományos bizonyíték nem igen támasztja alá.

A D-vitamin nagyjából 10 éve lett igazán felkapott étrendkiegészítő. Míg két évtizeddel ezelőtt az amerikai felnőttek kevesebb mint 1 százaléka, addig egy 2017-es felmérés szerint már minden ötödik felnőtt szedett valamilyen D-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítőt. Valójában azonban a mai napig nincs tudományos egyetértés abban, hogy miként is lehet meghatározni a D-vitamin-hiányt, valamint hogy milyen az ideális D-vitamin-szint az emberi szervezetben.

10 éve lett igazán felkapott étrendkiegészítő.
 10 éve lett igazán felkapott étrendkiegészítő. Fotó: iStock

A legfrissebb kutatások: rák, szívbetegségek, csontritkulás

Bár a témában történt kutatások valójában nem meggyőzőek, mégis, az alacsony D-vitamin-szintet hajlamosak vagyunk összekapcsolni a rák, a cukorbetegség, különféle szívbetegségek és a depresszió kialakulásával. 

Mennyi vitamint szedjünk? Korábbi cikkünkért kattintson!

Bizonyított tény, hogy a D-vitamin segíti a szervezetünkben a kalcium felszívódását, ami pedig fontos a csontjaink egészségéhez. Talán emiatt feltételezzük, hogy a D-vitamin-tartalmú étrendkiegészítők segíthetnek csontjaink egészségének megőrzésében és megvédhetnek a csonttörésektől. Egy tavaly októberben publikált átfogó kutatás azonban arra az eredményre jutott, hogy sem a magas, sem az alacsony dózisú étrendkiegészítőknek nincs ilyen hatása. Nincs tehát bizonyíték arra, hogy a D-vitamin valóban növelné a csontsűrűséget, ezáltal pedig csökkentené a törések kockázatát. Éppen ezért a szakemberek szerint, ha a szervezetünk D-vitamin-szintje rendben van, semmi értelme étrendkiegészítőket szednünk.

Egy novemberben megjelent másik tanulmány is a D-vitamin egészségügyi hatásait vizsgálta. A kutatók 26 ezer 50 év feletti egészséges amerikait vontak be a felmérésbe: a résztvevők egyik fele D-vitamin-tartalmú étrendkiegszítőt kezdett el szedni, míg a a másik felük placebotablettákat kapott. A kutatók több mint 5 évig követték nyomon a résztvevők egészségi állapotát, és arra a megállapításra jutottak, hogy a D-vitamin szedése nem csökkentette a rák, a stroke vagy a szívroham kialakulásának kockázatát.


Idén februárban egy újabb tanulmány jelent meg a témában: ezúttal a D-vitaminos kiegészítők és a daganatos megbetegedések közötti összefüggéseket vizsgálták. A kutatók nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az étrendkiegészítők csökkenték a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, ám az bebizonyosodott, hogy a D-vitamin 13 százalékkal csökkentette a daganatos megbetegedéssel összefüggő elhalálozás esélyét. A kutatás azonban azt nem vizsgálta, hogy közvetlenül a D-vitamin-kiegészítők felelősek-e a rákos halálozási arány csökkenéséért, vagy esetleg azzal érték el ezt a hatást, hogy megerősítették a szervezet immunrendszerét.

Feleslegesek az étrendkiegészítők?

Szakemberek úgy látják, hogy amennyiben szervezetünknek megfelelő a D-vitamin-szintje, akkor valójában teljesen felesleges ilyen típusú vitaminokat pluszban szednünk. A D-vitamin-raktárainkat pedig napozással tölthetjük fel legegyszerűbben és leghatékonyabban. Ehhez nem szükséges órákig süttetni magunkat a tűző napon - már az is bőven elég, ha hetente 2-3 alkalommal 10-15 percet eltöltünk a napsütésben. 

Fottás: webmd.com

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik tápanyag túladagolását jelezheti a tenyér bőrének sárga elszíneződése?

Tippek

A cink gyorsítja a bőr hámosodását és a sebgyógyulást. Ha például bőrproblémánk van, érdemes több májat, hüvelyest és tojást iktatni az étrendbe a panaszok mérséklődéséig.