Nem is olyan hasznos a D-vitamin?

HáziPatika

A D-vitamin évek óta az egyik legnépszerűbb étrendkiegészítő, amelyről úgy tartják, hogy segíthet megelőzni szívbetegségek, a cukorbetegség, a depresszió és daganatos betegségek kialakulását. E hatást azonban tudományos bizonyíték nem igen támasztja alá.

A D-vitamin nagyjából 10 éve lett igazán felkapott étrendkiegészítő. Míg két évtizeddel ezelőtt az amerikai felnőttek kevesebb mint 1 százaléka, addig egy 2017-es felmérés szerint már minden ötödik felnőtt szedett valamilyen D-vitamin-tartalmú táplálékkiegészítőt. Valójában azonban a mai napig nincs tudományos egyetértés abban, hogy miként is lehet meghatározni a D-vitamin-hiányt, valamint hogy milyen az ideális D-vitamin-szint az emberi szervezetben.

10 éve lett igazán felkapott étrendkiegészítő.
 10 éve lett igazán felkapott étrendkiegészítő. Fotó: iStock

A legfrissebb kutatások: rák, szívbetegségek, csontritkulás

Bár a témában történt kutatások valójában nem meggyőzőek, mégis, az alacsony D-vitamin-szintet hajlamosak vagyunk összekapcsolni a rák, a cukorbetegség, különféle szívbetegségek és a depresszió kialakulásával. 

Mennyi vitamint szedjünk? Korábbi cikkünkért kattintson!

Bizonyított tény, hogy a D-vitamin segíti a szervezetünkben a kalcium felszívódását, ami pedig fontos a csontjaink egészségéhez. Talán emiatt feltételezzük, hogy a D-vitamin-tartalmú étrendkiegészítők segíthetnek csontjaink egészségének megőrzésében és megvédhetnek a csonttörésektől. Egy tavaly októberben publikált átfogó kutatás azonban arra az eredményre jutott, hogy sem a magas, sem az alacsony dózisú étrendkiegészítőknek nincs ilyen hatása. Nincs tehát bizonyíték arra, hogy a D-vitamin valóban növelné a csontsűrűséget, ezáltal pedig csökkentené a törések kockázatát. Éppen ezért a szakemberek szerint, ha a szervezetünk D-vitamin-szintje rendben van, semmi értelme étrendkiegészítőket szednünk.

Egy novemberben megjelent másik tanulmány is a D-vitamin egészségügyi hatásait vizsgálta. A kutatók 26 ezer 50 év feletti egészséges amerikait vontak be a felmérésbe: a résztvevők egyik fele D-vitamin-tartalmú étrendkiegszítőt kezdett el szedni, míg a a másik felük placebotablettákat kapott. A kutatók több mint 5 évig követték nyomon a résztvevők egészségi állapotát, és arra a megállapításra jutottak, hogy a D-vitamin szedése nem csökkentette a rák, a stroke vagy a szívroham kialakulásának kockázatát.


Idén februárban egy újabb tanulmány jelent meg a témában: ezúttal a D-vitaminos kiegészítők és a daganatos megbetegedések közötti összefüggéseket vizsgálták. A kutatók nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az étrendkiegészítők csökkenték a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, ám az bebizonyosodott, hogy a D-vitamin 13 százalékkal csökkentette a daganatos megbetegedéssel összefüggő elhalálozás esélyét. A kutatás azonban azt nem vizsgálta, hogy közvetlenül a D-vitamin-kiegészítők felelősek-e a rákos halálozási arány csökkenéséért, vagy esetleg azzal érték el ezt a hatást, hogy megerősítették a szervezet immunrendszerét.

Feleslegesek az étrendkiegészítők?

Szakemberek úgy látják, hogy amennyiben szervezetünknek megfelelő a D-vitamin-szintje, akkor valójában teljesen felesleges ilyen típusú vitaminokat pluszban szednünk. A D-vitamin-raktárainkat pedig napozással tölthetjük fel legegyszerűbben és leghatékonyabban. Ehhez nem szükséges órákig süttetni magunkat a tűző napon - már az is bőven elég, ha hetente 2-3 alkalommal 10-15 percet eltöltünk a napsütésben. 

Fottás: webmd.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

VitaminABC tudásteszt

Melyik betegség hiánytünete a beriberi?

Tippek

Ha az ajkak és a szájzug berepedezik, pikkelyesedik, B2-vitamin-hiány lépett fel. Legjobb forrása a tej és tejtermékek, a zöldség- és főzelékfélék, a húsok, a máj és a tojás.