„Másvilági lényekkel” találkozik, aki iszik ebből

Az ayahuasca tudatmódosító főzet erős hatást gyakorol az agy több, nagy fejlettségű funkciókért felelős részére is, köztük például az összetett döntéshozatalért és a képzelőerőért felelős területekre – derült ki egy friss kutatásból.

Az ayahuasca-főzet agyműködésre gyakorolt hatását térképezték fel Imperial College London kutatói.  A vizsgálatba 20 egészséges önkéntest vontak be. Az alanyok 20 milligramm dimetiltriptamint (DMT) kaptak – ezt az intenzív hallucinogén vegyületet a Psychotria viridis cserjéből vonják ki.

Az ayahuasca-főzetet az emberiség már legalább ezer éve ismeri és használja. Az amazóniai őserdőben honos Banisteriopsis caapi nevű növény indájából és a Psychotria viridis nevű cserje leveleiből készítik. A főzet fogyasztói erőteljes hallucinációkról számolnak be, és gyakran azt mesélik, hogy halálközeli élményeket éltek át, másvilági lényekkel találkoztak, és alternatív valóságokba tettek utazásokat. Az ayahuasca-szeánsz az intenzív lelki élményen túl gyakran hányással, hasmenéssel párosul.

Az alanyok agyát EEG- és funkcionális MRI-vizsgálatnak vetették alá, és megfigyelték az agyuk működését a szer bevétele előtt, alatt, valamint utána is. A résztvevők a vizsgálat folyamán végig visszajelzéseket adtak arról, hogy éppen mennyire intenzív az élmény, amelyet átélnek. A laboratóriumban egyik vizsgált alany sem hányt, mert a hagyományos ayahuasca-főzet hánytató hatású összetevőjét nem használták.

teázó nő
A főzet fogyasztói gyakran erőteljes hallucinációkat élnek át. Fotó: Getty Images

Így működik az agy a tudatmódosító szerektől

A vizsgálat eredményeit az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölték, és a tudomány mai állása szerint ezek adják jelenleg a legpontosabb képet a pszichedelikus szerek hatása alatt álló emberi agy működéséről. A rögzített adatokból kirajzolódik, hogy a DMT hatására összeomlik az agy normális hierarchikus berendezése, zűrzavarossá válik az elektromos aktivitás, illetve megbomlik a megszokott összeköttetés az egyes agyterületek között – magyarázta a vizsgálatot vezető Chris Timmermann. Ráadásul minél intenzívebb az élmény, annál jellemzőbb ez a felfokozott kapcsolódás az agy különböző részei között. A kommunikáció kaotikussá, ugyanakkor rugalmassá és gördülékenyebbé válik – tette hozzá.

Ezért hallucinálunk

Az ayahuasca elképesztően erős hatású abban a dózisban, amelyben használni szokták. Az embereknek az italtól alatt olyan érzésük van, mintha elhagynák ezt a világot, és áttörnének egy másik, rendkívül összetett világba, ahol időnként olyan lényekkel találkoznak, akikről az a benyomásuk, hogy különleges, istenekéhez hasonlatos hatalmat gyakorolnak felettük – mutatott rá Robin Carhart-Harris, a Kaliforniai Egyetem neurológia- és pszichiátriaprofesszora.

A szakember szerint az új kutatás azt mutatja meg, hogy a furcsa tapasztalatok hátterében az áll, hogy a DMT lebontja az agy alapvető hálózatait, és az egyes részterületek összemosódnak, kevésbé lesznek egymástól elkülöníthetőek. A főzet hatása alatt továbbá leépülnek a gátlások és a korlátok, az agyműködés kaotikussá válik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de utóbbi az éjszaka második felében már kevésbé lesz jellemző. Hajnalra a délnyugati, déli részeken átmenetileg nagyobb területen lehet csapadékmentes az idő. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra