Mutatjuk, mennyi C-vitamin van a paradicsomban

A Szupermenta korábbi, tavaszi terméktesztjén vizsgált paradicsom-vetőmagokkal végeztek kísérletet a Nébih Tordasi Növényfajta Kísérleti Állomásán. A szakemberek összesen 25 vetőmagból vetettek el, és figyelemmel kísérték a magok fejlődését a földbe kerülésüktől egészen a paradicsomok betakarításáig. Mutatjuk a legfontosabb megállapításaikat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) feladatkörébe tartozik – egyebek mellett – a növényfajták állami elismerése, engedélyezése, ellenőrzése és nyilvántartása is. A tordasi kísérleti állomásuk központi feladatokat végez a fajtakísérletek kiszolgálására. Éppen ezért – a Szupermenta paradicsom-vetőmag terméktesztjének folytatásaként – ezen az állomáson végeztek leíró kísérletet a szakemberek azzal a céllal, hogy hasznos információkat nyújtsanak a fajták termesztési és felhasználási tulajdonságairól a hobbikertészkedők részére – olvasható a Nébih tájékoztatójában.

paradicsom, vitamintartalom, C-vitamin, Szupermenta, Nébih
25 féle paradicsomot teszteltek a hazai szakemberek. Fotó: Getty Images

Jól vizsgáztak a paradicsomok

A magokat a szakemberek március elején vetették el üvegházban, majd gondosan ápolták a kifejlődött palántákat. Április közepén a palántatálcákból fűtetlen fóliasátorba ültették át a megerősödött növényeket, ott csepegtető szalag segítségével öntözték őket. A kiültetés után hamarosan megjelentek rajtuk az első virágok, amelyek beporzását poszméhek végezték el. Június közepén már érett, különböző színekben pompázó cseresznye- és koktélparadicsomokat szedhettek a Nébih munkatársai. „A termesztés folyamatát és a terméseket illetően is elmondható, hogy jól vizsgáztak a paradicsomok, hiszen a megfelelő ütemben fejlődtek és a várt termést hozták” – írták a tájékoztatóban.

Mennyi az annyi?

Az összefoglaló szerint a tesztben résztvevő fajták alakjukat, ízüket és színüket tekintve is sokfélék voltak. A laboratóriumi vizsgálatok során a szakemberek megmérték a termések cukor-, sav-, C-vitamin- és likopintartalmát is. Az eredmények azt mutatták, hogy átlagosan 4,4 g/100 g volt a cukor- és 0,47 százalék (m/m) a savtartalmuk. A paradicsomokban átlagosan 23,9 mg/100 g C-vitamint mértek a szakemberek, a likopintartalmuk pedig átlagosan 9,43 mg/100 g volt. A termésekben a különböző mennyiségben jelenlévő likopin a külső megjelenésükben is megmutatkozik, ugyanis ez határozza meg a paradicsomok színét: a pirosban van a legtöbb, míg a sárga színűekben a legkevesebb likopin.

Mennyi C-vitaminra van szükségünk, és milyen zöldségekkel, gyümölcsökkel pótolhatjuk leginkább? Íme néhány gyakori kérdés és válasz az egyik legismertebb vitaminnal kapcsolatban!

Melyik a legízletesebb?

A népszerű kedveltségi vizsgálat természetesen a cseresznye- és koktélparadicsomok esetében sem maradhatott el. A szakértők és laikusok értékelése alapján, minden értékelési szempontot figyelembe véve, a legkedveltebb fajta a Ravello (Samen Pfann, F1-Hybride paradicsom) lett. A második helyen a Zucchero (Blumen, Sapore Italiano Pomodoro, F.1 paradicsom), harmadikként pedig a Nugget (Kiepenkerl, F1 cseresznyeparadicsom) végzett.

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +13 °C

Az északkeleti, keleti harmadban az éjszaka képződött felhőzet a délelőtt folyamán szakadozik, gomolyosodik, így ott többórás, másutt a gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. Záporra, zivatarra szórványosan - főként az északkeleti-keleti harmadban és a Nyugat-Dunántúlon - számíthatunk. A nyugatias szél többfelé megélénkül, zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul. Fronthatásra szerdán nem figyelmeztetnek a meteorológusok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra