Veszélyes „csodaszereket” hirdetnek, ne vegyen belőlük

Szív- és érrendszeri megbetegedések, például magas vérnyomás vagy érelmeszesedés elleni „csodaszerként” hirdetnek az interneten két engedély nélküli készítményt – hívta fel a figyelmet az (OGYÉI). Mint írták, az ismeretlen forrásból, „gyógyászati célra” vásárolt termékek alkalmazása komoly egészségügyi kockázatot hordoz.

Ahogy már korábban is felhívtuk rá a figyelmet, manapság egyre több olyan „csodaterméket” forgalmaznak az interneten, amelyeket súlyos betegeknek ajánlanak. A sikeres átverés érdekében gyakran neves professzorok és egyetemek nevével is visszaélnek. A csalók jól hangzó, ám hamis állításokkal hirdetik termékeiket, például azzal, hogy nincs mellékhatásuk, vagy akár már az első használat után megszüntetik a betegséget.

Az ilyen készítményekkel a legnagyobb baj, hogy miközben a megtévesztő hirdetések sok elkeseredett beteget vehetnek rá a vásárlásra, a megvett szerek hatásossága és biztonságossága egyáltalán nem bizonyított, emiatt pedig komoly egészségügyi kockázatot jelentenek azok számára, akik beszedik a „csodaszereket”. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – amely egyébként jelentős lépéseket tesz a csalások visszaszorítása érdekében – most újabb, potenciálisan veszélyes készítményekre figyelmeztette a lakosságot.

csodaszerek, orvos, gyógyszerész
Mindig orvosunk utasításait kövessük, és kizárólag az általa felírt vagy javasolt gyógyszereket, esetleg étrend-kiegészítőket szedjük be. Fotó: Getty Images

Engedély nélküli szerrel szédítik az érelmeszesedéssel küzdőket

Az OGYÉI folyamatosan frissíti a honlapján közzétett listát azon weboldalakról, amelyek a fogyasztók egészségét veszélyeztető termékeket hirdetnek. „Ezen a listán szerepelnek a Cardioxil kapszulát, valamint a Cardione kapszulát hirdető weboldalak is. A termékeket szív- és érrendszeri megbetegedések, például magas vérnyomás vagy érelmeszesedés elleni készítményként kínálják” – olvasható az intézet tájékoztatójában. Mint írták, az említett készítmények hatóanyagaiként a hirdetésekben gyógynövény-eredetű összetevők vannak feltüntetve, ezek a termékek azonban Magyarországon sem gyógyszerként, sem gyógyhatású készítményként nem rendelkeznek forgalomba hozatali engedéllyel, és étrend-kiegészítőként sincsenek bejelentve.

„Sok telefont kaptam, mert valakinek fel sem tűnt, hogy csodaszerrel verték át” – Székely-Nagy Gábor gyógyszerésszel beszélgettünk.

Súlyos veszélyt jelentenek a „csodaszerek”

„A fent említett termékek bármely internetes weboldalról történő rendelése és alkalmazása akár súlyos egészségkárosodást is okozhat, a bizonytalan összetétel és minőség, valamint a szakember felügyelete mellett korábban legálisan alkalmazott gyógyszerek vagy kezelési mód elhagyása miatt” – hangsúlyozta az OGYÉI. Hozzátették, semmiképpen sem javasolják a „csodatermékek” megvásárlását és alkalmazását. De ha valaki már szedett be a szóban forgó termékek valamelyikéből, azt feltétlenül közölje mielőbb a kezelőorvosával.

A szakemberek mindezek mellett azt tanácsolják, egészségünk megóvása érdekében mindig orvosunk utasításait kövessük, és kizárólag az általa felírt vagy javasolt gyógyszereket, esetleg étrend-kiegészítőket szedjük be. Ezeket a készítményeket pedig mindig legális helyen, például gyógyszertárban vagy engedélyezett webpatikában szerezzük be.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -6, -1 °C

A változóan felhős időben hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Erős lesz a délnyugatira forduló szél, 0, 5 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén léphet fel, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Az ízületi panaszok sem mérséklődnek számottevően, különösen reggel kell erős fájdalmakra készülni. Többen álmosak, fáradékonyak is lehetnek, csökken a koncentráló- és a teljesítőképesség. Nagy a megfázásveszély, és a körülmények ismét kedveznek a kórokozók terjedésének is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: