„Már az első használat után megszűnik a betegség”

Manapság egyre több olyan, az interneten forgalmazott „csodatermékről” hallhatunk, amelyeket súlyos betegeknek ajánlanak, sok esetben neves egyetemek és híres professzorok nevével visszaélve. Nézzük, mit tesz az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a csalások visszaszorítása érdekében.

Lakossági vagy szakmai bejelentéseknek köszönhetően számos olyan, az interneten forgalmazott „csodatermék” kerül az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) látókörébe, amelyet súlyos betegségben szenvedőknek ajánlanak. Ezeket a készítményeket általában túlzó és megtévesztő állításokkal reklámozzák, nem ritkán visszaélve híres egyetemek és professzorok nevével. A csalók gyakran hangoztatják például azt, hogy ezeknek a szereknek nincs mellékhatásuk, a betegséget pedig már akár az első használat után megszüntetik – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán az OGYÉI. A szakértők azt is ismertették, hogy milyen lépéseket tesznek az ilyen típusú, gyógyszerként nem engedélyezett, viszont étrend-kiegészítőként sem regisztrált termékek ellen.

csodaszerek, átverés, hazugság, hamis gyógyszerek
Ha egy gyógyszerhez fűződő ígéret túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor szinte biztosan hazugság. Inkább orvosunkra hallgassunk. Fotó: Getty Images

Súlyos veszélyt jelentenek a „csodaszerek”

Az OGYÉI csapata – tájékoztatásuk szerint – sok energiát fordít a lakosságot veszélyeztető, súlyos egészségügyi kockázatot jelentő tényezők csökkentésére. Ennek keretében minden „csodaszert” érintő bejelentést kivizsgálnak, illetve felhívják a figyelmet arra, hogy az adott készítmény szedése semmiképpen sem mentesít az orvosi konzultáció és az orvos által javasolt kezelési mód alkalmazása alól. „Amennyiben a termék használatára mégis sor került, szükséges azt a kezelőorvos tudomására hozni, mivel befolyásolhatja az alkalmazott gyógykezelés kimenetelét” – jegyezték meg.

Interneten, ismeretlen forrásból gyógyászati célra terméket vásárolni, illetve azt – hiteles információk hiányában – alkalmazni komoly egészségügyi kockázatot hordoz. Mivel az OGYÉI-nek piacfelügyeleti jogköre is van, kezdeményezheti a megtévesztésre alkalmas weboldal eltávolítását. Ezenkívül az illetékes társhatóságok – Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), rendőrség – segítségét is kérhetik a további szükséges lépések megtétele érdekében.

„Sok telefont kaptam, mert valakinek fel sem tűnt, hogy csodaszerrel verték át” – Székely-Nagy Gábor gyógyszerésszel beszélgettünk.

Inkább az ő szavukra adjunk

Az OGYÉI internetes próbavásárlásokat is végez, a beszerzett termékeket pedig központi laboratóriumukban alaposan megvizsgálják. Az ellenőrzés eredményeiről szakvélemény formájában tájékoztatják az illetékes hatóságot, amely a honlapján figyelmezteti a lakosságot a problémás készítmény alkalmazásának veszélyeire. Az OGYÉI a saját honlapján közölt információkkal is igyekszik elősegíteni a biztonságos és tudatos gyógyszervásárlást. Folyamatosan frissítik azon weboldalak listáját, amelyek egészséget veszélyeztető termékeket hirdetnek. Emellett számos tájékoztató anyagot és infografikát is publikálnak a hamis gyógyszerekről.

Adott esetben a releváns szakmai szervezetek, szakmai kollégiumok állásfoglalásait is megjelenteti a gyógyszerészeti intézet. Ezekben is figyelmeztetik a felhasználókat a problémás termékek használatának kockázataira.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: