Tényleg természetesek a természetes aromák?

Mik azok a "természetes aroma" néven emlegetett összetevők, amiket időről időre látunk az ételek csomagolásán? Természetesek, mesterségesek? Vagy a kettő között vannak félúton?

Az Environmental Working Group amerikai környezet- és egészségügyvizsgáló szervezet több mint 80 ezer ételt tartalmazó Food Scores adatbázisában a "természetes aroma" a negyedik leggyakrabban előforduló alkotóelem a só, a víz és a cukor után. Bár a természetes aroma névem emlegetett összetevő korántsem ilyen egyszerű összetételű.

Hogyan ismerhetjük fel a hamis étrend-kiegészítőket? Nézze meg videónkat! "A természetes és mesterséges aromák azért kerülnek az ételekbe, hogy ízesebbé varázsolják azt, esetenként helyettesítsenek valamit, amit kivontak a feldolgozás, a tárolás vagy a pasztörizálás során." - állítja David Andrews, az Environmental Working Group vezető kutatója. Ilyen például a narancslevekben található extra mesterséges ízadalék, amely az uniformizálás miatt kerül bele az italba. Ennek köszönhetően a fogyasztó bármikor, bárhol vásárolja meg az adott márka termékét, ugyanazt az ízt fogja érzni.

Mi tehát a különbség a természetes és a mesterséges aroma között?

Nem sok, véli Andrews, aki szerint a legnagyobb különbség pusztán annyi, hogy a természetes aromák természetes forrásokból származnak, amelyeket a kellő tisztítás és kivonatolás után visszaadagolnak az ételbe vagy italba. A mesterséges aromák pedig teljesen mértékben laborban előállított vegyületek, amelyek nem természetes forrásból származnak. A hozzáadott aroma pedig - legyen akár természetes, akár mesterséges, - ötvennél több, akár száz hozzávaló keveréke is lehet. Ezen keverékben pedig találhatók oldó- és tartósítószerek is, amelyek az aroma akár 80-90 százalékát alkothatják. A végtermékben ezek arányaikban alig találhatóak meg, de összességében mégis mesterséges hozávalókról van szó.

A természetes és mesterséges aromák igazi különbségei tehát mikroszkopikus eltérésekben rejlenek, de mindkettő célja ugyanaz: hogy olyan intenzív ízhatásokat varázsoljanak az ízlelőbimbókra, amelyek gyorsan eltűnnek, így újra meg újra vissza kell térnünk az adott ételhez vagy italhoz.

Aroma például a narancslevekben található extra mesterséges ízadalék, amely az uniformizálás miatt kerül bele az italba

Ennek is köszönhető, mondja Vandana Sheth, az amerikai Academy of Nutrition and Dietetics táplálkozásügyi cég szóvivője, hogy ezen adalékok az arra fogékonyakban sóvárgást és éhséget kelthetnek. Ez pedig kifejezetten problémás lehet diéták, fogyókúrák vagy ételérzékenységek esetében.

Az mindenesetre biztos, mondja Andrews, hogy akár ízesebbre vannak finomhangolva a kevésbé egészséges ételek, akár nem, megéri természetes ételeket fogyasztanunk. Azért is, mert ha eszünk egy almát, biztosak lehetünk, hogy annak íze nem egy laboratóriumban let összeállítva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: