Sajog minden csontja? - Orvosság a természettől

Vágjon bele a táplálkozási reformba, és a csontjai egészsége mellett régi vonalait is visszanyerheti! Ha problémásak az ízületei, érdemes megfogadnia a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének 'Táplálkozási Akadémia' hírlevelében foglalt jó tanácsokat.

A súlycsökkenés leveszi a terhet a vállunkról...

A Táplálkozási Akadémia összegyűjtötte azokat a tudományosan igazolt, táplálkozással összefüggő szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni mindenkinek, aki táplálkozása révén is támogatni akarja ízületei egészségét.

A reumás megbetegedések, melyek az ízületek, az izmok, az inak merevségét és fájdalmát okozzák, minden hetedik embert érintenek a világon.

A leggyakoribb, ízületet érintő elváltozás az ízületi gyulladás és a degeneratív ízületi betegség.

Mindkettő összefüggést mutat a táplálkozási szokásokkal. Az egyik legfontosabb kapcsolat az étrend és az ízületek egészsége között az ízületekre nehezedő nyomást alapvetően meghatározó testtömeg. A túlsúly extra terhelést ró a testtömeget tartó hátra, a csípőre, a térdre, a bokára, a lábra.

Már kis mértékű súlycsökkenés is jelentős eredménnyel jár, ehhez viszont nem csak az elfogyasztott zsiradék mennyiségét, hanem a típusát is figyelembe kell venni.

A megfelelő étrend

Reumás megbetegedéseknél általános tünet a vérszegénység. Együnk rendszeresen vasban gazdag ételeket (például húsokat, olajos halat, tojást), hogy a vashiányos anémia kialakulását megelőzzük! Ezekhez ajánlott zöldségeket és gyümölcsöket, C-vitaminban gazdag ételeket fogyasztani, mert elősegítik a felszívódást.

Emellett a megfelelő mennyiségű kalcium jelenléte is elengedhetetlen ízületeink egészsége szempontjából. A kalciumhiány könnyen a csontok törékennyé válásához vezet. Napi fél liter tej vagy joghurt fogyasztásával pótolhatjuk a felhasznált kalcium mennyiséget.

Ízületi problémák esetén elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben lévő telített zsiradékok arányát ajánlott csökkenteni.

Ízületeink védelme szempontjából kitüntetett szerep jut a többszörösen telítetlen, hosszú láncú omega-3 zsírsavaknak. Ezek legnagyobb mennyiségben a tengeri halakban találhatóak meg, fogyasztásukat hetente 1-3 alkalommal ajánlja hírlevelében az MDOSZ.

Az olívaolajban, repceolajban nagyobb mennyiségben jelen lévő egyszeresen telítetlen zsírsavak semleges hatásúak az ízületi gyulladásokra nézve, ezért részesítsük előnyben az ezekből nagyobb mennyiséget tartalmazó élelmiszereket, például az olívaolaj alapú margarinokat és a kevert olajokat. Mindemellett figyeljünk arra, hogy a növényi olajok között is vannak magasabb telítettzsírsav-tartalmúak. Ilyen többek között a pálmaolaj és a kókuszolaj, melyeknek fogyasztását érdemes háttérbe szorítani! A sok omega-6 telítetlen zsírsavat tartalmazó zsiradékok szintén elősegíthetik a gyulladást a szervezetben, ezért az ezekben bővelkedő élelmiszerek - a kukorica- vagy napraforgóolajok, illetve az alapvetően ezekből készült margarinok - fogyasztását ne vigyük túlzásba.

Reumatoid arthritisben szenvedőknek segítséget nyújthat az ovo-lakto (tejet, tejterméket, tojást is tartalmazó) vegetáriánus étrend, amit dietetikus is összeállíthat.

A kösz­vény étrendi kezelése

A köszvény diétás kezelésének is a túlsúly fokozatos csökkentése az egyik leghatásosabb módja, de a látványos, gyors fogyást ígérő kúrák, böjtök károsak, mert emelik a húgysavszintet, ami csak tovább rontja az állapotot. Fontos tudni, hogy ebben az esetben a túlzott alkoholfogyasztás gátolja a húgysav kiválasztását, ami hosszú távon a betegség közvetlen kiváltó oka. A húgysav lerakódását az ízületekben kevés hús fogyasztásával és napi három és fél liter folyadék bevitelével lehet mérsékelni, emellett a lúgos kémhatású gyógyvizek és a csalántea is jótékony hatásúak.

Általános tanácsként érdemes megfogadni az alábbiakat:

  1. Étrendünk legyen változatos és kiegyensúlyozott, hogy testtömegünket az ajánlott határok között tarthassuk, és a szervezetünk számára szükséges tápanyagok megfelelő arányban legyenek.
  2. Fordítsunk figyelmet arra, hogy az ízületeink számára is kedvező típusú zsiradékok kellő mennyiségben legyenek táplálékunkban, különös tekintettel a halolajra.
  3. Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt!
  4. Rendszeresen mozogjunk!

A kutatások azt mutatják, hogy a már említett egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, mérsékelt mennyiségű sovány húst és sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó diéta a heti rendszeres halfogyasztás mellett képes csökkenteni a testben a gyulladást azáltal, hogy segíti a szervezetet megszabadítani a gyulladást okozó anyagoktól.

Felhasznált irodalom: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Táplálkozási Akadémia című hírlevele

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció