Mindegy, melyik diétát választjuk

Az emberek számos diétát próbáltak már ki és ütköztettek egymással, számtalan vita volt arról, hogy a zsírmentes, a szénhidrátmentes vagy az alacsony glikémiás indexes diéta a jobb. A vitákat be lehet rekeszteni, akármelyik módszert választjuk, a sikerre ugyanolyan esélyünk van.

A Journal of the American Medical Association szaklapban publikált tanulmány 48 klinikai vizsgálatot foglal össze, amelyben több mint 7 ezer ember fogyási kísérleteit vizsgálták. Míg a kutatók minimális különbséget találtak a különféle módszerek átlagos fogyásai között, két kulcsfontosságú dolgot voltak kénytelen megállapítani: egyfelől kalóriát kell csökkenteni, nem pedig specifikus tápanyagokat, másfelől pedig sporttal tanácsos még több kalóriát égetni. Egyik tanács sem újkeletű.

Praktikus kalkulátorunkkal megtudhatja , hogy a különböző országokban milyen méretű ruhákat érdemes választania. Bármelyik módszert is választjuk, az a lényeg, hogy hosszú távon tudjunk kitartani mellette - mondta Linda Van Horn, a tanulmány előszavának írója, a chicagoi Northwestern University orvosprofesszora. Szerinte a folytonosság a kulcs, mivel a súlycsökkenés csak fél győzelem - folyamatosan meg is kell maradni a fogyás állapotában, amelyet következetesség nélkül nem lehet megtenni. Ez pedig nehéz: a vizsgálatok szerint egy éven belül a fogyásnak indult emberek visszaszednek valamennyi súlyt.

Az alacsony szénhidrát- vagy zsírtartalmú diétákat preferálók fél év alatt átlag 8 kilót fogytak, az első év végén azonban visszahíztak körülbelül 1 kilót. Más módszerek hasonló fogyási eredményeket produkáltak, nyilatkozta Bradley Johnston, a tanulmány mögötti kutatás vezetője, a Torontói Egyetem kutatója. Johnston azt állítja, vannak ugyan különbségek a diéták típusai között, de ezek minimálisak és a fogyni kívánó átlagember számára ezek egyáltalán nem számítanak. Ő is azt mondja: azt a módszert kell választani, amely a legszimpatikusabb, a legkevesebb kihívást adja és amely mellett hosszú távon képesek vagyunk kitartani .

Bármelyik diéta lehet sikeres (Fotó: Europress)

Van Horn szerint semmi különleges nincs a szénhidrátok vagy a zsír elhagyásában, ugyanis a termodinamika szabályai ugyanúgy érvényesek. A edzést azzal, hogy többet eszünk.

Mindkét kutató egyetért abban, hogy tanulmányuk csak a fogyásról szól és nem veszi számításba azt, hogy igazából mi a legjobb az egészség számára. Elmondásuk szerint A jó egészség ugyanis fontosabb a fogyásnál, ehhez pedig számos különböző típusú ételt kell a szervezetünkbe juttatnunk, telítetlen zsíroktól fehérjéken keresztül a magvakig.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)