Hisztaminérzékenységgel így kell diétázni

Orvosilag igazolt hisztaminózis fennállása esetén hisztaminszegény, illetve úgynevezett mediátormentes diétára lehet szükség. Az étrend meghatározása összetett feladat.

Milyen problémát okozhatnak az antibiotikumok hisztaminintolerancia esetén? Részletek itt.

Mint arra Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa rámutatott, a hisztaminintoleranciás betegek rendszerint megdöbbennek a problémás ételek hosszú listáját látva. Tüneteiket a hisztamint lebontó diamino-oxidáz (DAO) enzim csökkent termelődése okozza. Fontos azonban megemlíteni, hogy ez a csökkent produktivitás mindenkinél egyéni mértékű, ezért a diéta sem egységes, hanem személyre szabott, az egyéni tolerancia függvénye. Ez azt jelenti, hogy a listáról mindenkinek csak azokat az élelmiszereket kell mellőznie vagy csökkentenie a fogyasztásukat, amelyek valóban panaszokat váltanak ki.

Vannak ugyanakkor alapvető szabályok, valamint olyan alapanyagok, amelyek a legtöbb esetben korlátozást igényelnek. Ilyenek többek között az érlelt sajtok, a pácolt, füstölt húskészítmények, a savanyított, fermentált zöldségek, a nem friss pékáruk és húsok, a vörösbor vagy éppen a csokoládé. Egyénileg változó viszont, hogy például a zöldségek közül a paradicsom, a hagymafélék és a spenót, illetve a gyümölcsöknél az eper, a citrusfélék vagy a banán fogyasztása kinél milyen mértékű panaszokat okoz.

Hisztaminózis esetén panaszokat okozhat a csokoládé és az eper fogyasztása egyaránt
Hisztaminózis esetén panaszokat okozhat a csokoládé és az eper fogyasztása egyaránt

Hogyan segít a dietetikus?

A diéta összetettsége miatt nem biztos, hogy a magas hisztamintartalmú élelmiszerek kizárásával azonnal megszüntethetőek a tünetek. A magas hisztamintartalmú élelmiszerek mellett vannak olyan alapanyagok is, amelyek a hisztamin lebontását gátolják vagy éppen felszabadulását segítik. A dietetikus tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan lehet az egyes élelmiszerekkel szembeni érzékenységet felderíteni, segít a megváltozott élethelyzetet receptekkel, vásárlási és konyhatechnológiai praktikákkal enyhíteni, továbbá meghatározza a napi tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletünket.

A hisztaminintolerancia nem életre szóló betegség. Hosszú távon akár újból gond nélkül fogyaszthatóvá válhatnak a korábban panaszt okozó élelmiszerek. A szigorú diéta betartása után - a dietetikus javaslatára - vissza lehet vezetni az étrendünkbe egy-egy ételt, és ha nem érzékelünk tüneteket az elfogyasztása után, a szakember meghatározott mennyiségben és konyhatechnológiai eljárással engedélyezheti az adott élelmiszer fogyasztását. Ennek meghatározása a diéta folyamatos betartását követő néhány hét elteltével kezdődhet el egy kontroll alkalmával - egyénre szabottan, szigorúan napi egy alapanyag újbóli bevezetésével.

Egyéb fontos tudnivalók

  • Az emésztőszervrendszer optimális működése érdekében fontos a megfelelő folyadékpótlás, illetve a változatos, megfelelő rosttartalmú étrend.
  • A panaszokat nem csak maguk az élelmiszerek befolyásolhatják: a stressz és a hormonális állapot is nagy hatással lehet a hisztaminérzékeny szervezetre.
  • A diétán túl gyógyszeres kezelésre is lehetőség van. Ennek során antihisztamint, illetve diamino-oxidáz enzimet tartalmazó készítményeket kaphatnak - orvosi javaslatra - a hisztaminózisban szenvedő páciensek. A tablettát étkezés előtt 1-2 órával célszerű bevenni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: