A zöld tea csökkenti a halálozás kockázatát

"Az elmúlt harminc év során a rákos daganatok szakterületének fejlődését tanulmányoztam, és kiterjedten írtam a daganatos betegségek kutatásáról, gyógyításáról és megelőzéséről. Az alábbiakban a zöld teával kapcsolatos kutatásokról írok" - Ralph W. Moss

Jótékonyan hat a szív- és érrendszerre

Egy nagy populáción végzett epidemiológiai tanulmány Japánban kimutatta, hogy azok között, akik naponta öt csésze zöld teát ittak, szignifikánsan csökkent a halálozási kockázat - különösen a stroke (agyvérzés) miatti halálozás. Az 1994-ben kezdődött vizsgálatban összesen több mint 40.000 japán felnőtt vett részt, akiknél korábban stroke, coronaria szívbetegség vagy rákos daganat nem fordult elő. A résztvevőket akár 11 évig is követték, ezen idő alatt a közvetlenül rákos megbetegedés miatt bekövetkező halálozást (specifikus halálok) és a valamennyi okból bekövetkező halálozást (összes-halálozás) gondosan feljegyezték. A vizsgálati időszak alatt a nyomon követhető résztvevők közül összesen 4209-en haltak meg, 892-en szív- és érrendszeri betegség, míg 1134-en rákos betegség miatt. Minél több zöld teát ittak a résztvevők, annál kisebb volt annak az esélye, hogy a vizsgálat során bármely ok miatt, de különösen szív- és érrendszeri betegség (köztük szívroham és stroke) miatt haljanak meg. A zöld teának a bármely okból bekövetkező halálozásra kifejtett preventív hatása nőkben erősebb volt, mint férfiakban. A szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező halálozás is a nőkben csökkent legerősebben. Azoknál a nőknél, akik a legtöbb teát itták, a stroke miatti halálozás 31 százalékkal csökkent.

Daganat ellen nem véd?

Bizonyos mértékig meglepő, hogy számos korábbi vizsgálat pozitív eredménye ellenére ez a tanulmány, bármely szintű zöld tea fogyasztása esetén sem talált szignifikáns csökkenést a rákos betegségek miatt bekövetkező halálozásban. Mindazonáltal nem vetném el annak a lehetőségét, hogy más populációkban, a jövőben elvégzendő vizsgálatok ki fogják majd mutatni, hogy a zöld tea fogyasztása összefügg valamelyik rákbetegség kockázatának csökkenésével. (A japánoknál a legtöbb ráktípus előfordulási rátája már eleve alacsony, ezért ez a hatás talán tisztábban látszik majd olyan populációkban, akiknél ennek a betegségnek az előfordulási rátája magasabb, mint például a nyugati országokban.)

Reggeli ital vagy puskapor?

A zöld tea a Camellia sinensis cserje szárított leveleiből készül, de a fekete teával szemben, ez a tea erjesztetlen. A zöld tea olcsó, könnyen elérhető és számos különböző változata létezik. Napi öt csésze zöld teát a legegyszerűbb úgy fogyasztani, hogy fő italunkként ezt fogyasztjuk, fekete tea, kávé vagy üdítők helyett. Néhányan úgy gondolják, hogy szokásos reggeli kávéjukhoz képest a zöld tea meglehetősen gyenge. Egyes változatok, mint például a jázmin tea valóban nagyon finom. Vannak azonban, akik a meglehetősen ütős kínai "puskapor" (gunpowder) zöld teát részesítik előnyben (ez egy szorosan felsodort levelű zöld tea). Két kitűnő ilyen változat "Az ég temploma puskapor tea" és a "Tűhegy puskapor tea". Ez a két fajta zöld tea Kína Zhejiang tartományából ered.

A puskapor tea festői neve onnan ered, hogy a szürkés-zöld színű leveleket szorosan golyókká sodorják össze, amelyek azonban "szétdurrannak", amikor forró vízbe mártják a golyókat és a levelek eredeti hosszú, lapos formájukat felvéve terülnek szét. A vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a golyócskák legyenek fényesek, mert ez jelzi, hogy a tea friss. Zöld teát inkább levél formában, mint filteres csomagolásban vegyünk. Bár a filteres tea kényelmes, gyakran a legrosszabb minőségű őrölt teát, a teagyártás maradékát csomagolják a zacskókba.

Elkészítés

Azt szokták mondani, hogy a legjobb teát úgy készíthetjük, ha egy teáskanálnyi teát számítunk személyenként és még "egyet a kannára is". Jómagam azt tapasztaltam, hogy ez a recept túl erős főzetet eredményez. Mindenesetre a leveleket forró (de ne forrásban lévő) vízbe merítsük, és a teát négytől hatpercnyi ideig hagyjuk állni. (Persze, az optimális főzési időt érdemes mindenkinek saját maga számára kikísérleteznie.) A legjobb, ha a teát lazán egy zacskóba vagy egy teaforrázó kanálba helyezzük, amely elég nagy ahhoz, hogy a tealevelek tágulását lehetővé tegye és ily módon azok kiadhassák zamatukat. Ezután a teatartót ki lehet venni, mielőtt még a tea túl erős vagy keserű lenne. Ha a koffein hatása zavarná, kaphatók olyan márkák is, amelyekből a koffeint természetes úton eltávolították, bár ezek választéka valamivel kisebb és ízük sem olyan testes.

Irodalom: Kuriyama S, Shimazu T, Ohmori K, Kikuchi N, Nakaya N, Nishino Y, Tsubono Y, Tsuji I. Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study. JAMA. 2006 Sep 13;296(10):1255-65.

Fordította és szerkesztette:
Bakács Tibor
az orvostudomány doktora

Ralph W. Moss Ph.D.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: