A fruktóztól a szukralózig: alternatív édesítőket teszteltünk

Az Egészségbolt.hu jóvoltából jópár édesítőt, "alternatív" cukrot kipróbáltunk. A tesztelésben nemcsak a szerkesztőség tagjai vettek részt, bevontuk egy diabéteszes olvasónkat is, aki velünk ellentétben nem hobbiból kóstolta végig a termékeket.

Kétféle anyaggal lehet a cukrot kiváltani: cukorpótlókkal és édesítőszerekkel. Míg az előbbiekre jellemző, hogy az ízen kívül a térfogatukban is hasonlítanak a cukorra, addig az édesítőszerek energiát nem szolgáltató termékek.

Az ún. glikémiás index (rövidítve GI) azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszer vércukorszint-emelő hatása százalékos arányban hogyan viszonyul a cukor vércukorszint-emelő hatásához. Bővebben erről és a GI-diétáról itt olvashat! A szerkesztőségben a teljesség igénye nélkül végigkóstoltunk néhány terméket. Azt az elején megállapítottuk, hogy ezeknek a termékeknek a zömét bizony nem cukorbetegeknek, diétázóknak vagy egészségtudatos vásárlóknak készíthetik, mert az áruk sokszor borsos. És azt a közszájon forgó tényt sem tudtuk minden esetben megcáfolni, hogy az édesítőknek keserű mellékíze lehet. Mert volt.

Senkit nem rettentünk el a kísérletezéstől, az értékelések részeként kiszerelés, ár és glikémiás indexes információkat is feltüntetünk.

Dr. Chen Patika Stevia cseppek

50 ml, 2700 Ft

GI=0

Robi, főszerkesztő: A kiszerelése kissé gyógyszertári, fehér papírdobozban barna üveg, fehér cseppentős kupakkal. Lehet, hogy emiatt, de az ízében felfedeztem némi "hatóanyagízt", bár mondjuk nekem a sztívia íze alapvetően nem jön be annyira. Eléggé édes (1 csepp 1 gramm cukornak felel meg), de azért hasonló édes ízért többet kell belőle csepegtetni, mint a hagyományos édesítőszerekből. Szerintem meg lehet vele barátkozni néhány nap alatt, én szívesen ajánlom kávéba, gyümölcslevekbe .

Ágnes, cukorbeteg: Főzésnél bevált, én nem éreztem mellékízt az ételekben egyáltalán, és a sokak által panaszolt hasmenést sem tapasztaltam. Úgy tűnik, az én szervezetem hozzászokott már. Ellenben nekem korábbi tapasztalatok alapján jobbnak bizonyul a sztívia porváltozata ennél a cseppesnél, xillittel keverve szoktam süteményt édesíteni vele. Az adagolást kikísérletezve abszolút élvezhető az ízhatás!

Verus, szerkesztő-újságíró: A tesztelők közül én voltam az a szerencsétlen, akinél kiderült, semmilyen formában nem bírja a sztíviát (jázminpakóca), így ezt a cseppes változatot sem. Azon túl, hogy kissé a régi szacharinos édesítőkre emlékeztetett, vagyis ittam-ittam, az édes íz jött a teával, de aztán nem késett a keserű utóíz sem. Ezen felül pedig az emésztőrendszeremet 2-3 órán belül átmosta, rohantam WC-re. Egy dolgot azonban a javára írnék: ellentéteben sok édesítőszerrel ez nem "műanyag", hanem természetes növényi kivonat, így mindenkinek érdemes kipróbálni, hátha. A sztíviából készült készítmények ráadásul kalóriamentesek is, és nem emelik a vércukorszintet.

Stevia tabletta, 200 db

200 db, 1375 Ft

GI=0

Robi, főszerkesztő: Egyértelműen csalódtam benne. Határozottan éreztem a sztívia mellékízét, ráadásul elég sokat kellett belőle az italokba tenni (eddig két édesítővel ittam a kávét, ebből bizony négy-öt is kellett). Az első alkalommal, amikor nem néztem meg a dobozt, ráadásul azt hittem, hogy nem tettem bele a kávéba, mert olyan ízetlen volt. Kiderült, hogy sokkal-sokkal lassabban oldódik, mint a hagyományos édesítők (apró betűkkel a doboz egyik oldalán megtalálható, hogy oldódási idő: 30 sec).

Őszintén szólva már a doboza sem tűnt nekem bizalomgerjesztőnek. Kissé elvált a ráragasztott papírcímke, ez nem kelt jó benyomást egy ilyen terméknél. Hemzseg rajta a marketingszöveg: 100% természetes, új, 50x édesebb a cukornál, mellékízmentes, cukorbetegek is fogyaszthatják stb.) ráadásul mind máshogy kiemelve.

Ágnes, cukorbeteg: Sajnos ez sem tudta legyőzni az eddig leginkább bevált sztíviámat, a porformátumot. Kávéba, teába sok kell belőle, nem túl gazdaságos. Nem győzött meg.

Verus, szerkesztő-újságíró: Ezt a sztíviakészítményt is fenntartásokkal kezeltem, sajnos igazolódott: bizonyossá vált, hogy az ebből a növényből készült termékekre érzékeny vagyok. Az első és egyetlen tesztem egy reggeli kávézás során adódott, a lassan elpezsgő bogyókból kettőt mertem csak pakolni (bár kevés volt), nagyon gyenge az édesítőereje. Ellenben emiatt is futottam a mellékhelyiségbe. A dobozokon ugyan mindig feltüntetik, hogy érdemes a szervezetet fokozatosan hozzászoktatni, de elképzelésem sincs, mennyivel kellett volna indítanom, ha ennyitől rosszul lettem.

Blenda szukralóz cseppek

80 ml, 1370 Ft

GI=0

Robi, főszerkesztő: A teszt non plus ultrája, már le is cseréltem a korábbi édesítőszeremet erre. Tetszetős csomagolású, kompakt kiszerelésű, könnyen adagolható termék.

Ráadásul kevés kell belőle, és senkinek sem sikerült felfedeznie, hogy nem cukorral van ízesítve az ital, amit kapott nálunk. Nagy piros pont, és persze mindenkinek ajánlom.

Ágnes, cukorbeteg: A cseppeket ajánlják sütéshez és főzéshez is, rögvest ki is próbáltam tejbegrízbe és gyümölcslevesbe is. Nagyon meg voltam vele elégedve, az íze kellemes, főzés után sem változik, egyáltalán nincs mellékíze, a nem cukorbeteg családtagok is nagyon megkedvelték.

Verus, szerkesztő-újságíró: Imádtam, és azóta vettem is belőle, hogy a tesztelős flakon kiürült. Limonádé, gyümölcsleves, sütemény - egyre ment: mellékíz nélkül minden isteni volt vele. A kávé, tea íze sem változik tőle, kevés kell belőle. És talán fontos információ, hogy a termék kóser.

Bio kókuszpálmacukor

500 g, 2945 Ft

GI=35

Robi, főszerkesztő: Íz szempontjából tesztgyőztes nálam. Ez "desszertcukor", azaz csak különleges alkalmakra tartogatom, felváltotta az eddig féltve őrzött dobozos kandiscukrot.

Valami elképesztően finom ízű, olyan, mintha finomra őrölt, enyhe pörkölésű kávét ennénk. Nagyon jól édesít, de minden kanállal sajnáltam a kávéba tenni, mert olyan jó íze van magában is. Azt érdemes megjegyezni, hogy ez cukor, nem pedig édesítő, szóval van benne kalória is! (ezért nem tesztelte cukorbeteg olvasónk sem - szerk.)

Verus, szerkesztő-újságíró: A reggeli tejbegríz új értelmet nyert tőle. Aranyban mérik az árát, és minden szemcséje valami isteni mannával ér fel, ezért árgus szemekkel figyeltem, amikor a párom még lopni próbált belőle "még egy utolsó kanállal, lécci" felkiáltással. Másba sajnáltam tenni, mert nem éreztem méltónak, hogy csak úgy elvesszen a kávéban, teában. Az biztos, hogy ínyencségként lesz belőle otthon egy kis zacskó.

Biopont BIO Agavészirup

300 g, 945 Ft

GI=15-19

Robi, főszerkesztő: Aki szereti a mézet és a juharszirupot (mint én), az nem fog csalódni. Mintha a jó füstös ízű juharszirupot mézzel lágyítanánk. Jó ízű, természetes és biotermesztésű kék agávéból készült. Palacsintával kötelező, de erről is érdemes tudni, hogy nem édesítőszer, csupán egészségesebb alternatívája a cukornak: tíz dekában 340 kalória és 85 gramm szénhidrát van. Mindenféle italba ajánlom, esetleg olyan süteményekbe, amelyek mézzel készülnek. Kötelező kellék minden biokonyhában, de legyen ott mellette a méz is.

Verus, szerkesztő-újságíró: Olyan mint a méz (egy mexikói kaktuszból állítják elő), variálni szoktam őket, mióta megvan. Nagyon praktikus adagolású, valószínű, az irodába is be fogom hozni, mert semmivel sem macerásabb a kávéhoz, teához adagolni, mint az édesítős bogyókat. A párom szerint van egy pici kanalas orvosságra emlékeztető utóíze, engem - ha van is - egy cseppet sem zavar. Talán annyi kritikát érdemel, hogy viszonylag sok kell belőle, hogy a cukorhoz hasonló édes ízt elérjük, ehhez képest pedig drága. Infó fogyókúrázóknak és cukrosoknak: döntően fruktózt tartalmaz, és bár magas az ásványianyag-tartalma, kalóriatartalma is elég magas.

Rapunzel világos juharszirup

375 ml, 4260 Ft

GI=54-60

Robi, főszerkesztő: Értem az amerikaiakat, miért kezdik palacsintával a napot: mert ilyen kanadai juharsziruppal önthetik le. Évek óta kedvelem a juharszirupot, sokfélét megkóstoltam már, tudom, hogyan készül - hála a Discovery csatornának - és mindig van itthon. Ez a juharszirup világos, tehát kevésbé van bepárolva, mint sötét, sűrűbben folyó társai, és éppen ezért íze inkább a mézhez áll közel.

Természetesen felfedeztem benne a jó juharszirupokra jellemző "juharfa" ízt, ami füstös aromát kölcsönöz a terméknek, de ez egyáltalán nem tolakodóan markáns. Palacsintával és teával próbáltam, és csak azért javaslom inkább ételekbe ezt a szirupot, mert a látványa is nagyon szép, nem csak az íze.

Verus, szerkesztő-újságíró: Évek óta családi kedvenc az amerikai palacsinta, ami fél óránál többet nem is vesz el az ember életéből, már ami az elkészítést illeti. Végre autentikus kiegészítővel fogyaszthattuk, és teljesen el voltam ragadtatva. Bár kicsit sűrűbbnek képzeltem, ez viszonylag híg állagú, óvatosan kell borítani. A belőle készült limonádénak pikáns ízt kölcsönöz. Mivel azonban piszokdrága, ha elfogy a tesztmennyiség, nem valószínű, hogy pótoljuk.

Naturganik gyümölcscukor (fruktóz)

1000 g, 920 Ft

GI=19

Robi, főszerkesztő: Limonádéba tettük, a gyerekek odáig voltak az ízétől. Az első alkalommal kegyetlenül "elcukroztuk", mert legalább kétszer édesebb a cukornál. Dietetikusként úgy vélem, ha valakinek nagyon nagy kedve van, vegyen ebből is, de a fruktóz nem sokkal egészségesebb a répacukornál, csak kevesebb kell belőle.

Ágnes, cukorbeteg: Szoktam cukorhelyettesítésre használni, de ez csalóka, mert ugyanúgy számolni kell vele, akár a gyümölcsök fruktóztartalmával. Kávéba, teába nem is használom ezért, inkább sütésre-főzésre, de nagyon csínján.

Verus, szerkesztő-újságíró: Elsőre merész voltam, egy "almás kevert" sütemény készült belőle, és nem értettem először, miért kérdezik a vendégek, hogy mézzel sütöttem-e. Nemcsak az íze emlékeztetett a mézes puszedlira, de az egész édesség barnás árnyalatot kapott sütés közben. Nagyon nagy előnye, hogy a cukorhoz képest jóval kevesebb kell belőle.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +19 °C

Szaharai por, valamint fátyolfelhők szűrik, teszik bágyadttá a napsütést. Csapadék nem valószínű. A déli szél helyenként megélénkül. Késő estére 24 és 31 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra