Galagonya, a szív egészségéért (x)

A galagonya gyógyászati alkalmazása nem mai keletű. Már az ókorban is ismert volt: Plinius kígyómarásra, Dioszkoridész hasmenés ellen javasolta. A középkorban a salernoi orvosi iskola külsőleg lábszárfekélyre, belsőleg hasmenésre, gyomorfájdalomra adta. Korunkban a szívműködés erősítésére, a szívizom vérellátásának támogatására ajánlható.

Sajnálatos módon Magyarországon egyre több családot érintenek a nagyszülők, szülők körében előforduló szív-érrendszeri betegségek. De mér nem csupán idősebb korban, hanem a fiatalok körében is kialakul a túlsúly, elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérzsír szint, magas vérnyomás.

galagonya

Miért alakul ki és mivel előzhetjük meg a szív-érrendszeri betegségek jelentős részét?

A szív-érrendszeri betegségek, zsíranyagcsere zavarok, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában az ú.n. reaktív oxigén szabadgyököknek nagy szerepe van. A háttérben DNS-törés, mutáció és számos más sejtszintű kóros elváltozás kialakulása áll.

Szervezetünkben azonban jól működő antioxidáns rendszer található, amely - főként egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, megfelelő alvás és dohányzás-, és alkoholmentesség mellett - meg tudja akadályozni a szabadgyökök károsító hatását. Az antioxidánsoknak két csoportját lehet megkülönböztetni. Közülük a primér, enzimekre ható antioxidáns a glutation peroxidáz, kataláz és a szuperoxid dizmutáz, melyek nem csupán közömbösítik a szabad gyököket, hanem képződésüket is megakadályozzák.

In vitro kísérletek igazolták, hogy a galagonya extraktum képes a glutation peroxidáz, kataláz, szuperoxid dizmutáz antioxidáns enzimaktivitást fokozni, ezáltal az értágítást előmozdítani. A sejteken belüli kalcium koncentráció fokozásban is közvetett szerepet játszik. A pozitív inotróp hatásoknak köszönhetően fokozza a szív maximális teljesítményét, melyet szívelégtelenségben szenvedők körében végzett kutatások eredményeiből írt összefoglaló tanulmány hívja fel a figyelmet.

Az egészségeséges életmód nélkülözhetetlen szerepet játszik a szív-érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából. A károsító szabadgyökökkel szembeni védelem érdekében érdemes galagonya extraktummal kiegészíteni a megfelelő, változatos étrendet.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: