Élő kövületek

Tegyünk egy képzeletbeli utazást a múltba. 270 millió évvel ezelőtt - ezt az időszakot a szakemberek perm korszaknak nevezik -, dinoszauruszok népesítették be a Földet.

Ekkoriban a páfrányfenyő ősi fajai alkották a gazdag növényvilág egyik jellegzetes csoportját. A megkövesedett növényi maradványok - a fosszíliák - tanúbizonysága szerint 140 millió évvel ezelőtt, a krétakorban Ázsia, Európa és Amerika területén több fajuk élt, a harmadkorra azonban már csak egy faj maradt, aminek valószínű oka éppen a fa magvait terjesztő nagytermetű állatok kihalása volt. A páfrányfenyőt egy német tudós, Kämpfer "találta meg" Japánban 1691-ben, majd kiderült, hogy Kínában is fennmaradt a növény: kolostorok és paloták kertjeiben gondozták buddhista szerzetesek. A szentnek tartott növény innen került azután Japánba, majd Koreába. Kínában a Sung dinasztia idején már említi az irodalom, mint Kínában őshonos fát, amely a Jangce folyótól délre nő. Az 1700-as évek közepén már a híres angol Kew botanikus kertben is élt, majd Európa egyre több országában találkozhatunk vele.
A páfrányfenyő (tudományos neve: Gingko biloba) az évmilliók alatt alig változott, a kövületeken talált lenyomat és a ma élő növény alig különbözik, legfeljebb a levelek változtak: az ősi formák sokkal mélyebben hasítottak, mint a maiak. A Gingko az egyetlen olyan nyitvatermő, ahol a szétterülő tűlevelek síkban fejlődtek.

A tudományos név a kínai és japán ginkio szóból származik, ami ezüstös barackot jelent, s valószínűleg az eredeti kínai írásjel latinizálásából származik. A német Kämpfer hibásan írhatta le a Ginkgo szót, s így maradt fenn. Linné 1771-ben tette hozzá a biloba szót, ami a levél jellegzetes, "kétlebenyes", "kétcimpás" alakjára utal.

A páfrányfenyő Goethét is megihlette: Gingko biloba címmel írt költeményt régi szerelméhez. A növényt Darwin "élő kövületnek" nevezte.
Ismerkedjünk meg e különös növény botanikai tulajdonságaival, hiszen nem is páfrány, nem is fenyő. A fa 20-30 méteresre is megnövő, lombhullató, kétlaki növény. A törzs vastagsága a nagyon idős fáknál akár a négy métert is elérheti. A kéreg barnásszürke-sötétbarna, mélyen repedezett, hálószerűen barázdált. A fiatal fák központi törzsűek és piramiskoronájúak, később mindez szabálytalanabbá válik. A Gingko levelei igen jellegzetes felépítésűek. Kissé bőrszerűek, elég vastagok, legyező alakúak, erezetük pedig rendkívül ritka, ősi villás elágazású. A levél - mint a növény latin neve is mutatja - két lebenyből, cimpából áll, melyet a levéllemez harmadáig, negye-déig érő hasíték alakít ki. A levelek ősszel csodálatos aranysárga ruhába öltöznek, majd lehullanak. A páfrányfenyő kétlaki fa, azaz külön fán helyezkednek el a porzós és a termős virágok. Előbbiek hengeres, sárga barkákban találhatók, utób-biak magkezdeményei szabadon állnak, kicsik, tojásdadok, szélbeporzók. A növény rendszertanilag a nyitvatermők osztályában egyetlen család egyetlen nemzetségének egyetlen faja!
Az első kínai füvészkönyvben a növényről úgy írnak, mint ami jó a szívre és a tüdőre, a legkorábbi írásos feljegyzés kb. 4800 évvel ezelőtt keletkezett. A hagyományos kínai orvoslásban asztmát, keléseket gyógyítottak vele, pirított magjait (ezeket ginnannak nevezték) az emésztés segítésére, a részegség tüneteinek mérséklésére alkalmazták. Napjainkban a növény levelei adják a gyógyhatású anyagot, a drogot (Gingko bilobae folium), amely különféle, az agy vérellátását javító anyagokat tartalmaz. A levelekből kivonatot készítenek, amely 24 százalék flavonoidot és 6 százalék terpént tartalmaz, ebben kempferol, kvercetin, valamint gingkolidok és bilobalidok találhatók. A flavonoidok fő hatása a szervezetre az, hogy a káros szabad gyököket megköti, a terpén típusú vegyületek pedig gátolják a vérlemezkét aktiváló faktort. A szabad gyökök, valamint a vérlemezkét aktiváló faktor túl nagy mennyisége károsíthatja az érfali membránokat, melynek végeredménye az agyi keringési rendszer romlása lesz. A páfrányfenyő tehát membránvédő, szabadgyök-lekötő tulajdonságú, de közvetett hatásai sok tünetet javíthatnak. Farmakológiai kísérletek szerint például jelentősen javult a szédülésre, hallásgyengülésre, fülzúgásra panaszkodó, illetve az általános rossz közérzetű pá-ciensek állapota, illetve javul az emlékezet és figyelem is. A Gingko biloba alkalmas lehet az alsó végtag artériáinak szűkületekor, illetve az időszakos sántítás esetében, a láb dohányzás okozta érgyulladása, a cukorbetegséghez kapcsolódó lábszárfekély vagy az öregkori, agyi keringési zavarok gyógyítására, a tünetek enyhítésére. A páfrányfenyő magjait a kínai és a japán konyha ma is használja. Főzött vagy grillezett formában levesek és más ételek ízesítésére alkalmazzák.
A páfrányfenyőről az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy kiválóan tűri a városi levegő és környezet megpróbáltatásait. E tulajdonságára utal az is, ami Hirosimában történt. Az atombomba robbanási centrumától egy kilométerre lévő fa túlélte a katasztrófát, nem mutatott különösebb növekedési anomáliákat. Amikor a terület felújítása megkezdődött, úgy döntöttek, helyén hagyják e fát, amely ma egy kis templomhoz vezető lépcsőt választ két részre.

A páfrányfenyőt ma a világ több pontján (Kaliforniában, Kínában, Dél-Franciaországban) ültetvényeken termesztik, kizárólag abból a célból, hogy szárított és őrölt leveleiből különféle gyógyászati készítményeket (tabletták, kivonatok stb.) állítsanak elő.

Ha szükséges, éljünk az "élő kövület", a páfrányfenyő gyógyhatásaival.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban hétfon délelőtt általában erősen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag