Súlyosan elhízottak az amerikaiak

Megdöbbentő eredményt hozott az amerikaiak egészségét vizsgáló friss jelentés.

Minden tíz amerikai felnőtt közül négy elhízott - állapította meg az amerikai járványügyi központ (CDC) csütörtökön közzétett friss felmérése. A jelentést készítő kutatók szerint tízből csaknem egy felnőtt súlyosan elhízott. A felméréshez 2017-2018-as egészségügyi adatokat vettek alapul, ami a részt vevő több mint ötezer páciens magasságát és testsúlyát tartalmazta.

A magyarok a legkövérebbek Az Európai Unión belül elsők vagyunk elhízásban, de világszinten is a negyedik legkövérebb nemzet a magyar. Kattintson a részletekért!

Egyre több a súlyosan elhízott

A kutatók szerint az elhízottak aránya 42 százalékos volt, magasabb, mint 2015-2016-ban, amikor egy hasonló felmérésben még 40 százalékos volt ez az arány. A súlyosan elhízottak aránya a friss adatok alapján 9 százalékra nőtt a korábbi 8 százalékról. A jelentés készítői ugyanakkor megjegyezték, hogy mivel túl kicsi volt a reprezentáció, a megállapított növekedés statisztikailag nem jelentős, matematikailag megvan az esélye, hogy az arány valójában nem emelkedett ennyire.

Egyre nagyobb az elhízottak aránya az Egyesült Államokban. Fotó: Getty Images
Egyre nagyobb az elhízottak aránya az Egyesült Államokban. Fotó: Getty Images

Ugyanakkor világos, hogy az amerikai felnőttek körében egyre több az elhízott - hangsúlyozta Cynthia Ogden, a CDC jelentésének egyik szerzője. Ötven évvel ezelőtt minden száz amerikai felnőtt közül csak egy volt súlyosan elhízott, manapság ez tízszer olyan gyakori. Az elmúlt két évtizedben 40 százalékkal nőtt az elhízottak aránya.

Az eredmények arra utalnak, hogy több amerikainak lesz cukorbetegsége, szívbetegsége, rákja - figyelmeztetett William Dietz, a George Washington Egyetem kutatója. Azelhízásegyébként nem csak az Egyesült Államok egyik vezető egészségügyi problémája, de világszerte, így Magyarországon is komoly gondot okoz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső