Sikeres diétázók titkai

A tartós testsúlycsökkentés titka az, hogy nincs titka...

A tartós testsúlycsökkentés titka az, hogy nincs titka - legalábbis erre a következtetésre jutott a legnagyobb amerikai fogyasztói magazin a Consumer Reports, miután 32 ezer diétázót kérdezett meg személyes tapasztalatairól. Nincs szükség monoton diétára, zsírégető tablettákra, de még a fogyásban támogató külső segítségre sem - ez a vizsgálat végkövetkeztetése. A sikeres fogyók ugyanis többnyire egyedül, néhány nagyon egyszerű táplálkozási változtatással és rendszeres mozgással szabadultak meg felesleges kilóiktól.

A Consumer Reports azokat tekintette sikeres fogyókúrázóknak, akik több mint egy évig meg tudták tartani elért testsúlyukat különösebb nehézségek és komoly visszaesés nélkül. A 32 ezer diétázó kikérdezése után azt találták, hogy a sikeres fogyózók mindössze 14 százaléka vett igénybe speciális diétát vagy valamilyen megváltoztatott tápanyag-összetételű készítményt. A legtöbben, tíz sikeres diétázóból nyolcan attól fogytak le, hogy hetente háromszor vagy többször komoly testedzést végeztek.

A hosszú távú testsúlycsökkenéshez a legtöbben a kitartó gyaloglást használták kalóriafogyasztó mozgásként, de mintegy 30 százalékuk még súlyzókkal is besegített a zsírsejtek elégetésébe. A gyaloglók átlagosan hetente háromszor 40 percet rótták a lakóhelyük közelében található utcákat, parkokat legalább 5 km/óra sebességgel. Az összes diétázónak az egynegyede ért el minimum tíz százalékos súlyveszteséget úgy, hogy ezt legalább egy évig tartani tudta.

A táplálkozástudományi szakértők a kérdőívek kiértékelése után kigyűjtöttek néhány tipikus és sikeres diétás változtatást, amelyet csaknem mindenki végrehajtott, aki saját erejéből fogyott le. Szinte kivétel nélkül lecsökkentették, illetve megszüntették az egyszerű szénhidrátok, konkrétabban a cukrok fogyasztását, valamint mérsékelték a fehér lisztből készült pékáruk mennyiségét is, e helyett teljes őrlésű gabonaféléket és más magas rosttartalmú ételeket ettek. Az egyszerű szénhidrátok - kifejezetten a cukor - a gyors felszívódás következtében az inzulinszintet állandó ingadozásra késztetik, ami folytonos éhségérzetet vált ki. Hasonló hatásúak a fehér lisztből készült ételek is, bár valamivel kisebb mértékben. A sikeres diétázók megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasztanak, vagyis nem mondanak le a sovány állati húsokról sem. Igen sok zöldség és gyümölcs elfogyasztásával a kalóriában gazdagabb ételek elől veszik el a helyet a gyomrukban, ez fokozza a teltségérzetet, és lassítja a felszívódást, ráadásul sosincs olyan érzésük, hogy tilos az evés.

Általános tapasztalat, hogy minél többféle diétát próbál ki valaki, annál kevésbé fog kitartani valamelyiknél. Ilyenkor gyorsan kialakul egy érdekes függőség: az illető valójában nem lefogyni akar, hanem a fogyókúrázás nemzeti, de nyugodtan mondhatjuk világméretű társasjátékában kíván részt venni - minél tovább.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció