Összeszűkítik a gyomrot - fogyókúra a sebészeten

Rengeteg hiábavaló próbálkozás, kudarc és sírás után keresik fel a legtöbben dr. Bende János sebészfőorvost, hogy segítsen nekik megszabadulni jelentős, akár 200 kilót is meghaladó súlytöbbletüktől. A szakember szerint szinte mindenkin tudnak segíteni.

Remény a reményteleneknek

- Ez az "utolsó lehetőség" az elhízottak számára? Ha már semmilyen más módszerrel nem sikerül lefogyni, akkor próbálják meg ezt?

- A módszer valóban a súlyosan, mondhatnám "betegesen" elhízott emberek számára az utolsó szalmaszál, hiszen köztudott, hogy a kórosan kövér emberek a leggondosabban megtervezett, gyógyszerrel, pszichoterápiával, mozgással támogatva sem tudnak 10-15 kilogrammnál többet leadni, csak sebészi módszerrel. Ami viszont lényeges, hogy ez a módszer beteg emberek számára kidolgozott eljárás: nem esztétikai és szépészeti beavatkozás, hanem valóban életmentő.

- Milyen súlyhatár fölött ajánlott ez a műtét, illetve milyen súlyhatárig képesek elvégezni a beavatkozást? Láttam dokumentumfilmet, amiben mozdulni sem tudó, több mint 300 kilós férfit is műtöttek...

- A műtétet elsősorban 40 kg/m2 testtömegindex (BMI) felett ajánljuk, hiszen ezek az emberek már nem csak elhízottak, hanem a túlsúly életveszélyes kísérőbetegségei is megjelennek, például magas vérnyomás, cukorbetegség, mozgáskorlátozottság, érszűkület. De a kérdésére válaszolva: valóban, akár 300 kilós beteget is képesek vagyunk operálni, és az ő számukra a műtét az utolsó lehetőség az életben maradásra. Alacsonyabb testtömegindexű, vagyis kevéssé elhízott fiatal hölgyeknek is javasolt a műtét, elsősorban azoknak, akik az elhízás miatt nem tudnak áldott állapotba kerülni.

- Mennyit szoktak fogyni a páciensek?

- Igen kiváló eredményeket mondhatunk magunkénak, hiszen a betegeink 90-95 százaléka sikeresen lefogy. És nemcsak lefogy, hanem meg is tudja tartani az elért testsúlyt, pedig ez a legnehezebb feladat. Gyakorlatunkban nem ritka az egy év alatt elért 40-50 kg-os fogyás sem. Az elmúlt 10 évben majdnem 1500 beteget operáltunk, pácienseink életminőségük javulásáról számolnak be. Amire viszont a legbüszkébbek vagyunk, az az a 34 baba, akik az anyukák lefogyása nélkül nem fogantak volna meg, nem jöhettek volna a világra.

- Megtartható az elért súly?

- Az elért lényegesen alacsonyabb testsúly sikerrel megtartható, hiszen a gyűrű áteresztőképességét nem a beteg szabályozza, hanem az operáló orvos, aki a siker érdekében tud szigorú is lenni.

A gyomor megmarad - csak a páciens nem tud sokat enni

- Ezután kiengedik a gyomrot?

- Ha a páciens elérte az ideálisnak gondolt testsúlyt, úgy a gyűrű felengedhető és úgy működik, mintha ott sem lenne. A gyűrű elméletileg az élete végéig bent maradhat, persze aki szeretné, az megválhat tőle - ám tudnia kell, hogy ebben esetben a döntés egy életre szól.

- Magyarországon melyik gyomorszűkítő módszert alkalmazzák?

- Ritkán végzünk más, nem a táplálékfelvétel korlátozásán alapuló műtétet is, de leggyakrabban az animáción is látható gyomorszűkítő gyűrűt használjuk. A gyomor nyelőcső alatti részére egy "nadrágszíj" kerül, melynek későbbi "meghúzásával" vagy "lazításával" igény szerint szabályozható a bevitt táplálék mennyisége. Ez a fajta gyomorszűkítés a legkíméletesebb, legkisebb rizikóval járó módszer, mert nem bontjuk meg a gyomor béltraktus struktúráját, ez a beavatkozás könnyen visszafordítható, felfüggeszthető például gyermekvállalás estén.

Ezzel szemben a tápanyag-felszívódás korlátozásán alapuló eljárások véglegesek.

- Milyen kizáró okok lehetnek? Ha valaki például evészavaros, tehát túlevéses rohamai vannak, akkor annál ez a terápia sem válik be?

- Azokat a betegeket nem szabad megoperálni, akik specifikus gyulladásos bélbetegségekben szenvednek, daganatosak, súlyos alkohol- vagy drogfüggők, olyan kóros elmeállapotban szenvednek, hogy nincsenek tisztában ezen műtét kockázatával, tehát bizonyosan nem tartják be az előírásokat. A túlevéses rohamok, evészavarok nem zárják ki a beavatkozást!

- Mégis, mi történik a gyomorral, ha valaki túleszi magát? Kilyukad?

- Nem, a gyomor nem lyukadhat ki a túlevéstől. A beteg képtelen túlenni magát, mert a gyűrű nem engedi a gyors evést (zabálást). Ha a páciens gyorsan, rágatlanul eszik, úgy az étel elakad a gyűrű felett, és a páciens kihányja az ételt.

- Ha valaki alig eszik, akkor nem fenyegeti az a veszély, hogy vitaminból és ásványi anyagból sem visz a szervezetébe eleget?

- A páciens képes gyümölcsöt, zöldséget enni, de ha ez nem fedezi a szükségleteit, akkor vitamin- és nyomelempótlásról kell gondoskodni.

- A drasztikus súlyvesztést tudja követni a páciens bőre? Egy dokumentumfilmben láttam, hogy a ruhában már csinos alanyon milyen redőkben lógott a bőr!

- Ez függ az egyéntől is. Ha a beteg egy év alatt nem akar 30-35 kg-nál többet fogyni, akkor a bőr tudja követni a fogyást, főleg fiataloknál. Azonban egyes esetekben szükség lehet plasztikai korrekcióra is.

- Az egészséget helyreállítja, ha a páciens lefogy?

- Igen, a fogyás után a különböző betegségek kockázata már megegyezik az eleve normál testsúlyú emberekével. Az életkilátások jelentősen javulnak, az illető hosszabb, egészségesebb életre számíthat, mint ha elhízott maradt volna.

Elhatározás és pénz is kell!

- Előfordul, hogy valakinek ez a módszer sem válik be, ettől sem tud jelentősen lefogyni?

- Nagyon ritkán, az esetek körülbelül 3-4 százalékában előfordul az eredménytelenség.

- Mennyire veszélyes a műtét?

- A súlyosan elhízott embereknél minden műtéti beavatkozásnak nagyobb kockázata van az átlagosnál. Ezért szükséges ezeket a betegeket kifejezetten erre a célra létrehozott centrumokban operálni, ahol megvan a megfelelő tapasztalat és felszereltség. Az életet veszélyeztető szövődmény igen ritka. Minél betegebb egy páciens, annál gondosabban kell ügyelni, hogy a szövődményeket elkerüljük - és el is tudjuk kerülni.

- Támogatja ezt az eljárást az egészségbiztosító?

- A társadalombiztosító sajnos nem támogatja a beavatkozást, így jelenleg a gyűrűt a pácienseknek kell finanszírozni, ez 450.000 forint. Ha a páciens nem tudja kifizetni ezt az összeget, akkor tudunk segíteni neki a hitelvállalásban is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: