Közel 20 kilót fogyott 8 hónap alatt: így csinálta

Zara Spooner 18 kilogrammot adott le 8 hónap alatt úgy, hogy napi hatszor evett, és semmilyen finomságot sem vont meg magától. A titok mindössze a makrotápanyagok lelkiismeretes számolása volt, mondja a 23 éves lány, aki azért osztotta meg történetét a világgal, hogy bizonyítsa: önmagunk sanyargatása nélkül is csinosabbak lehetünk.

A nemtörődömségnek meglett a böjtje

Így lehet akár 30 kilót is fogyni Az elhízásnak számos káros hatása van az egészségre nézve, így nem csoda, ha szeretnénk minél előbb megszabadulni a felesleges kilóktól. De vajon hogyan kezdjünk neki? Részletek itt.

Zarának saját bevallása szerint a középiskola alatt még abszolút nem kellett aggódnia az alakja miatt. Rendkívül aktív életet élt, sokat sportolt, így soha egy deka felesleg sem volt rajta. Amikor azonban elkezdett dolgozni, kevesebb ideje jutott a mozgásra, és az étkezésére sem figyelt oda. Előfordult, hogy napjában csak egyszer evett, általában este és rendkívül nagy adagokat, ám meggyőzte magát, hogy ez egészséges, és nem fog tőle elhízni. A nemtörődömségnek természetesen meglett a böjtje: a mindig vékony Zara alatt hamarosan 70 kilót mutatott a mérleg, és már csak a 12-es ruhák voltak jók rá.

Beindulhat a hízás, ha nem figyelünk magunkra
Beindulhat a hízás, ha nem figyelünk magunkra. Fotó: iStock

Új külseje miatt önbizalomgondokkal küzdött, és rendkívül boldogtalan volt. "Tudtam, hogy szeretnék kinézni, de arról fogalmam sem volt, hogyan kezdjek hozzá a céljaim eléréséhez. Azt hittem, minél kevesebbet eszek, annál hatékonyabban fogok fogyni, így előfordult, hogy egész nap éheztem, és csak akkor kaptam be valamit, amikor már forgott velem a világ" - emlékezett vissza, majd hozzátette: négy éven át nem mert elmenni a strandra vagy az edzőterembe, mert félt, hogy mit mondanak róla az emberek. Végül ez ébresztette rá, hogy változtatnia kell. Rájött, hogy az önmagához való viszonya már a mindennapi életben is gátolja, és hogy ez így nem mehet tovább.

A makrotápanyagok mennyisége a kulcs

Zara szakemberhez fordult, az új étrendjét egy tudományos alapokon nyugvó életmódváltó program keretén belül állították össze. A diéta a makrotápanyagok - fehérje, szénhidrát, zsír - lelkiismeretes számolásán alapult, a számára szükséges napi mennyiséget életkorának, aktivitási szintjének, nemének, egészségi állapotának megfelelően alakították ki. "Az étrendem 80 százalékát teljes értékű,egészséges ételekalkották, 20 százalékát pedig minden olyan finomság, amit megkívántam - észszerű határokon belül, persze. Így nem kellett lemondanom a kedvenc fogásaimról" - magyarázta a lány, aki, bár az alatt a 8 hónap alatt, amíg megszabadult 18 kilótól, nem sokat sportolt, arra nagyon figyelt, hogy eleget sétáljon: mindennap kb. 8 ezer lépést tett meg.

A bűnös élvezet is a diéta része

Érdekesség, de a lány a 18 kg-os fogyását követően az úgynevezett reverz, azaz fordított diétát csinálja. A reverz diéta akkor kezdődik, amikor elértük a kívánt súlyt. Lényege, hogy nem csökkentjük, hanem növeljük a bevitt kalóriák mennyiségét, és ezzel gyorsítjuk az anyagcserénket, ami egy idő után alkalmazkodik a magasabb energiabevitelhez. Zara szerint ennek köszönhető, hogy továbbra sem kell semmit megvonnia magától: ugyanúgy eszik hamburgert, tacót, pizzát, és különféle desszerteket, mégsem hízik el.

"Megtanultam, hogy a testem nem úgy azonosítja a különféle ételeket, hogy az adott finomság a hízás vagy a fogyás szempontjából jó vagy rossz, hanem a kalória- és makrotápanyag-tartalmuk alapján, így a 'bűnös élvezet' is lehet a diéta része" - szögezte le a lány, aki jelenleg 52 kiló és 6-os méretű ruhákat hord.

"Rájöttem, hogy az étrend óriási szerepet játszik mind a mentális, mind a fizikai jóllétünkben, és hogy az egészségünket nem szabad magától értetődőnek venni. Amióta törődök magammal, visszanyertem az önbizalmam, újra boldog és elégedett vagyok. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy csakis magáért, a saját egészségéért változtasson" - üzente Zara.

Forrás: dailymail.co.uk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció