Mutatjuk, hogyan erősíthetjük a szívünket

Egy friss tanulmány szerint megvan a legszívbarátabb edzésidőpont a negyvenes éveikben járó és idősebb nők számára.

Bár a tudomány álláspontja szerint minden mozgás jót tehet az egészségünknek, egy, a WebMD által is szemlézett hollandiai kutatás szerzője, Gali Albalak arra volt kíváncsi, hogy a fizikai aktivitás időpontjának lehet-e bármilyen további egészségügyi előnye a szervezetünkre nézve.

A rendszeres testmozgással mindenki csak nyerhet. Fotó: Getty Images
A rendszeres testmozgással mindenki csak nyerhet. Fotó: Getty Images

A délelőtti mozgás egészségügyi előnyökkel járhat

Ennek vizsgálatához Albalak kollégáival együtt a UK Biobank által gyűjtött, közel 87 ezer alany adatait használta fel, amelyek a férfiak és nők fizikai aktivitási szokásait és a szívük egészségi állapotát követték nyomon. A résztvevők életkora 42 és 78 év között alakult, és közel 60 százalékuk nő volt.

Az alanyok közül mindenki egészséges volt, amikor egy-egy aktivitáskövetővel látták el őket: ez egy héten át figyelte a mozgásmintákat, szívük állapotát viszont átlagosan 6 éven keresztül követték nyomon. Ez idő alatt nagyjából 2900 résztvevőnél alakult ki szívbetegség, míg körülbelül 800 fő kapott stroke-ot.

Hogyan kapcsolódik ehhez az edzés időzítése?

A tudósok szerint azoknál a nőknél volt a legalacsonyabb a szívroham, illetve a stroke kockázata, akik délelőttre, vagyis 8-11 közé időzítették a testmozgást. Továbbá náluk 22-24 százalékkal kisebb volt a szívbetegség kockázata azokhoz képest, akik a nap későbbi szakaszában voltak a legaktívabbak, míg a stroke relatív kockázata 35 százalékkal csökkent a délelőtt mozgóknál.

Érdekesség, hogy a férfiak vizsgálata során a tudósok nem találtak arra utaló jeleket, hogy a reggeli, illetve délelőtti testmozgás bármilyen kifejezett előnnyel járna szívük egészségére azokhoz képest, akik a nap más szakaszában mozogtak. Albalak szerint további kutatásokra lenne szükség a témában.

Építsünk be több mozgást a nap első felébe

Bár a tudósok azzal is tisztában vannak, hogy a negyvenes-ötvenes éveikben járó nők többsége életkörülményeiből adódóan nem tud délelőttönként edzeni – mert legtöbbjük a munkahelyén van –, azt tanácsolják, hogy mindenki legyen annyira aktív a nap első felében, amennyire csak tud. Aki sportolni jár, válasszon reggeli időpontot, vagy menjen gyalog, illetve, ha megteheti, biciklivel a munkába. Az ülőmunkát végzők pedig jól teszik, ha kávészünetek helyett inkább egy-egy testmozgásszünetet tartanak az irodában. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: