Hasi elhízás: így öl meg a zsigeri zsír

Az orvosok régóta hangsúlyozzák, hogy a hasi típusú elhízás a legveszélyesebb, a miértekről viszont ritkán esik szó.

kettes típusú cukorbetegséget. Az újabb kutatások a depresszióval és a demenciával is összefüggésbe hozták a zsigeri zsírokat - magyarázza dr. Tóth Tamás fogyókúrás szakértő.

Az életmódunk a felelős

Dr. Tóth Tamás szerint döntő jelentősége van annak, hogy az életünk első 2-3 évében mivel etettek minket, és kamaszkorunkban hogyan táplálkoztunk. Ez a két időszak ugyanis kiemelt jelentőségű a zsírsejtjeink szaporodása szempontjából. Amennyit ilyenkor felhalmozunk, egész életünkben elkísér minket, legfeljebb a méretük csökkenhet, a számuk csak nőhet. Ráadásul ezeknek a nagy része a hasüregben található, ezért ha felnőttként nehezen szabadulunk meg a hasi zsírunktól, abban a kora gyerekkori helytelen táplálkozásunk is szerepet játszhat. Bár elsősorban a férfiakra jellemző a hasi típusú elhízás, most már a nőknél is egyre gyakoribb, főleg változókor után- mutat rá szakértőnk. A zsigeri zsírok ugyanis nemcsak hormonszerű anyagokat bocsátanak ki, hanem ők maguk is nagyon érzékenyek a hormonális változásokra. A túl sok stressz, az ülőmunka, a zsírban és finomított szénhidrátban gazdag táplálkozás, az alvás-és mozgáshiány mind olyan stresszfaktorok a szervezetünk számára, amelyek kedveznek a hasi zsírpárnák kialakulásának. "Amikor fiatalok vagyunk, még következmények nélkül éjszakázunk és zsigereljük ki a szervezetünket, de ha így élünk 10-20 éven keresztül, akkor az élet egy idő után benyújtja a számlát hasi elhízás, zsigeri zsírok formájában" - mondja dr. Tóth Tamás.

A hasi zsír komoly betegségekhez is vezethet

Sokszor nem is veszünk róla tudomást, hiszen a hasüregi zsír kezdetben nem látványos. Egy pici hasat könnyedén el lehet tüntetni egy jó szabású ruhával, senki nem fogja észrevenni. Vannak, akik teljesen normál testalkatúak, vagy akár még vékonyak is, és csak a hasukon van egy kis felesleg. Hiába nem tűnnek elhízottnak, a zsigeri zsír ártalmas hatásai őket is sújtják. - Már 5-6 kiló felesleg növeli a zsigeri zsírok okozta betegségek kockázatát - figyelmeztet az obezitológus.

A centi nem hazudik

A mérleg és a testtömeg-index (BMI) semmilyen információt nem ad arról, hogy mennyi zsigeri zsír van a szervezetünkben. Annál beszédesebb viszont a centi. Ha megmérjük a derékbőségünket, azzal majdnem biztosan következtethetünk arra, túl sok-e a hasüregi zsírunk vagy sem. – Nőknél 80 cm, férfiaknál 90 centiméter fölötti érték már zsigeri zsír felhalmozódást jelent. Nagyon kockázatos, ha nőknél 89, férfiaknál 101 cm-nél is nagyobb a derékbőség. Aki az átlagnál magasabb, annál a derék-csípő arány lehet mérvadó: férfiaknál 0,9, nőknél 0,85 fölött kell arra gondolni, hogy probléma lehet a viszceláris zsírokkal – mondja szakértőnk.

Mennyi kalóriát adunk le, ha egy órán át mozgunk? A kalórialeadási kalkulátorral kiszámolható. Fitnesztermekben és egészségügyi intézményekben vannak olyan műszerek, amelyek a testzsír-százalékunkból, magasságunkból, tömegünkből és egyéb paramétereinkből következtetnek a viszceláris zsírok arányára. A legpontosabban azonban MRI-vel és CT-vel is ki lehet mutatni, mennyire zsírosodtak el a belső szerveink.

Könnyen jön, könnyen megy

A zsigeri zsírok felhalmozódása ellen nincs gyógyszer, viszont egy kis odafigyeléssel, életmódbeli változtatásokkal nagyon gyorsan megszabadulhatunk tőlük – sokkal gyorsabban, mint a bőr alatti zsírtól. – A hasunkra általában könnyebben hízunk, de könnyebben is adjuk le innen a kilókat - mondja dr. Tóth Tamás. – A viszcelláris zsíroknak ugyanis aktívabb a keringésük, jobban reagálnak a hormonális változásokra, és a zsírbontó enzimek is jobban hatnak rájuk. Főleg a könnyű, aerob mozgások csökkentik a mennyiségüket, mint például a futás, az úszás vagy a biciklizés. A táplálkozás is kulcsfontosságú: kerülni kell a gyorsan felszívódó, finomított szénhidrátokat és a túl sok zsírt, és jelentősen megnövelni a rostbevitelt. A rostok hatására ugyanis egyenletesen szívódnak fel a tápanyagok, így nem raktározzuk el őket zsírok formájában. Emellett fontos, hogy eleget aludjunk, és csökkentsük a stresszt.

A cikk a Nők Lapja Egészségben jelent meg.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)