Étrend a vércsoportok szerint

Tudja-e Ön, hogy a nullás vércsoportú emberek körében nagyobb a gyomorfekély gyakorisága? Pedig valóban így van, bár még nem tudjuk pontosan az okát. A vércsoportdiéta szerint sem mindegy, milyen típusba tartozunk.

Ahogy az ujjlenyomat is meghatározza és azonosítja az embert, a vérünk is különböző. Nem is gondolnánk, de a vércsoportokat csak 1900-ban fedezte fel Karl Landsteiner, bécsi kutató. Az ő munkája alapján különböztetjük meg azóta is a 0, A, B és AB vércsoportokat. Időközben sok altípust is felfedeztek, de máig ez az alapvető vércsoport-rendszer. Ezeken alapul Peter D'Adamo munkássága is, aki megalkotta a vércsoportokon alapuló táplálkozást. A program szerint a különböző típusokba tartozó embereknek más és más élelmiszerek hasznosak illetve károsak.

A vércsoportok kialakulása

Adamo teóriája szerint a vércsoportok az időben egymástól jól elkülöníthetően több évszázados szünetekkel jelentek meg. Az első emberek a nullás típusba tartoztak, ők gyűjtögető, később vadászó-halászó életmódot éltek. 15-25 ezer évvel ezelőtt a növénytermesztés megjelenésével a vegetáriánus életforma mellett alakult ki az "A" vércsoport, majd jó tízezer évvel később, mintegy 10-15 ezer éve a "B". Az "AB" vércsoport Adamo szerint csupán alig ezer éve alakult ki. Az emberek életmódja viszont a táplálkozásukra is hatással volt, és elvileg máig követnünk kellene az ősi szokásokat, hogy egészségesen élhessünk.

Lektinek, az élet megrontói

A vércsoportokat tuljadonképpen a vörösvértestek felületén elhelyezkedő fehérjeláncok határozzák meg. Ezért ésszerűnek tűnik a feltételezés, hogy a táplálékainkban lévő fehérjék - mivel ezek is a véráramba kerülnek, igaz lebontva - esetleg reagálhatnak ezzel. A tudomány ismer is ilyen apró fehérjeláncokat, melyeket lektinnek nevezünk, és szinte minden élelmiszerben megtalálhatók. Adamo szerint ezek bizonyosan kölcsönhatásba lépnek a vércsoportokat meghatározó fehérjeláncokkal, és a nem vércsoportunknak megfelelő élelmiszerek fogyasztása esetén betegségeket okoznak. A 0-vércsoportúaknak sok húst, ugyanakkor kevés tejet és tejterméket, valamint gabonafélét fogyaszthatnak. Az A-vércsoportúak étrendi javaslata vegetáriánus jellegű, kevés tej és tejtermék fogyasztása engedélyezett. A B-vércsoportúaknak vegyes étrendet, az AB-vércsoportúaknak pedig mérsékelt hús- és gabonatartalmú étrendet tart megfelelőnek.

A fogyókúra-program részeként olvasható.

Mellette

A vércsoportok szerinti étkezés nem igazán diéta, még annyira sem fogyókúra. Sokkal inkább életmódprogram, amely segít megtalálni a személyre szabott élelmiszereket, ételeket. Ez a testhezállóság kevés diéta sajátossága. Nagy előnye még, hogy sok más divatos étrenddel ellentétben nem tiltja meg a húsfélék fogyasztását sem.

Ellene

Szakmai szemmel igazából nehéz komolyan venni ezt a programot. A való élethez semmi köze, csak - azóta sokak által cáfolt - feltevéseken alapul. A vércsoportok nem egymás után alakultak ki, hanem még az emberi törzsfejlődés hajnalán, és vajmi kevés közük van a táplálkozásunkhoz. Nem befolyásolják azok sem a testsúly, sem a fogyást, így a vércsoportdiéta elvesztette alapvető tézisét.

Akik kipróbálhatják...

Ha szereti a történelmi korok misztikumát, imádja a természethez közelállónak érezni magát, és nem riad vissza a vércsoportok szerinti élelmiszer-listák böngészésétől, ez lehet az Ön étrendje.

...és akik nem

Ha anyagcsere-zavarai, például cukorbetegsége, fehérje- vagy zsírbontási rendellenességei vannak, ne próbálja ki ezt az étrendet. Ha gyorsan szeretne jelentős túlsúlytól megszabadulni, szintén nem ez az Ön legjobb választása.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: