Elhízás: a felkúszó kilókkal az agy is zsugorodik

Úgy tűnik, hogy az egészségtelen táplálkozás még az agyunkra is hatással van: egy új kutatás szerint összefüggésbe hozható az agy egyes területeinek a csökkenésével.

Ahogyan egy korábban megjelent tanulmányból kiderült, az Uppsala Egyetem kutatói összefüggést találtak az anorexia nervosa és egy agyi terület növekedése között. Észrevették, hogy minél kevesebbet evett egy anorexiás beteg, annál nagyobb volt ez az agyi terület. A mostani új kutatás során ugyanezen az összefüggés mentén indultak el a kutatók, csak éppen az ellenkező változásokra voltak kíváncsi. A vizsgálatokat a korábbi vizsgálatban is résztvevő Samantha Brooks, az Uppsala Egyetem kutatója vezette, más európai egyetemek kutatóival közreműködve. A tudósok azt térképezték fel, hogy mely agyi területek változnak meg a hosszútávon elhízott embereknél.

A kutatásba 292 idős férfit és nőt vontak be, akiket mágneses rezonancia képalkotó vizsgálatnak (MR) vetettek alá. A résztvevők normál vagy elhízott testsúlyúak voltak a megfigyelést megelőző és követő öt éven át. Az eredményekből kiderült, hogy csökkent az agy frontális részének mérete azoknál, akik túlsúlyosak voltak.

A kutatók azonban elismerték, hogy még nem világos, hogy vajon az elhízás okozza ezt a változást, vagy maga a változás okoz-e megnövekedett étvágyat. Mindenesetre a kutatás eredményei hozzájárulhatnak az elhízás szinte már világméretű járványként terjedésének a megfékezéséhez.

A tanulmány a The International Journal of Obesity legújabb számában jelent meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció