+13° - +25°
Nincs front

Dundi és Dagi - mit tehetünk az elhízott gyerekekkel?

Kiss Éva

A ma túlsúlyos gyermek középkorúként potenciális szívroham-áldozat - figyelmeztetnek szakértők. Európában minden harmadik gyerek elhízott, pedig a szívbetegség már ma is a halálesetek több mint a feléért felelős.

Kövér gyerekből kövér felnőtt

Nézd meg az anyját, és vedd el a lányát - ajánlja a régi népi bölcsesség a házasulandó ifjaknak. Eszerint a tapasztalatok mutatnak összefüggést a szülők és a gyermekek testalkata, szokásai, életrendje között. A tudományos vizsgálatok is hasonló eredményre jutottak: az iskolás gyermekek jelentős részének táplálkozásában már felismerhetők a felnőtt lakosságra jellemző kockázati tényezők.

A modern társadalmakban egyre jellemzőbb mozgáshiány károsan hat az energia-háztartásra: az egyre növekvő energia-felvétel mellett csökken az átlagos energiafelhasználás. Az energiamérleg egyenlegének felborulása miatt drámai mértékben növekszik a túlsúlyban szenvedők aránya, amely számos betegség, például magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek kialakulását eredményezheti. Azelhízásjárványszerűen terjed világszerte, és ma már nemcsak a felnőttek körében, hanem a gyerekek között is. Magyarországon ma már a lakosság 35 százaléka kórosan túlsúlyos, a nyolcvanas évekhez képest tíz százalékkal nőtt ez a szám. Az elhízott gyerekek aránya másfél-kétszeresére nőtt az utóbbi öt-tíz évben, a kövér gyerekek tíz-húsz százalékánál fordul előmagas vérnyomásvagy anyagcserezavar.

Mosóbenzin vagy kerozin?

Nem áltathatjuk magunkat: a gyermekkori elhízás, hasonlóképpen a felnőttkorihoz, a táplálékfelvétel és az energiafelhasználás közötti egyensúly megbomlása miatt jön létre. A túlsúlyos gyermekek mindössze öt százalékánál igazolható csak olyan megbetegedés, (genetikai ártalom, hormonális elváltozás vagy pszichés kórkép) amelynek velejárója az elhízás.
Többségüknél a gondot a nem megfelelő összetételű és mennyiségű, az életmódi sajátosságokhoz nem igazodó tápanyag okozza. Nagy tehát a felelőssége a családban és az iskolai étkeztetésben is mindazoknak, akik a gyerekek élelmezéséről gondoskodnak. 
Ugye, nem mindegy, hogy mosó- vagy 98-as oktánszámú benzinnel, netán kerozinnal járatjuk-e az autót? Mindenki számára nyilvánvaló, hogy tönkreteheti a motort, ha nem megfelelő mennyiségű és minőségű üzemanyaggal tölti fel, és az is természetes, hogy egyenes, sík terepen gurulva kevesebb üzemanyag is elég, mint hegymenetben erőltetve a motort. A táplálkozásunk legalább ilyen jelentőségű az egészségünkre nézve. Miért kapna kevesebb figyelmet egy gép kíméleténél a család legfőbb kincsének, a gyerekeknek az egészsége?

Kiskutyahájtól az úszóövig

Az esti étkezések, főleg a nassolás sokkal jobban hizlalnak, mint ha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.

Mi a teendő? Az elhízott gyerekeket általában nem szabad fogyókúráztatni, helyette az egészséges táplálkozásara és a sok mozgásra kell törekedni. Érdemes szakemberrel, orvossal, védőnővel, dietetikussal megbeszélni, hol szorul változtatásra a gyerek étrendje, napirendje. A legtöbbet az segíthet, ha a teljes család együtt törekszik a helyes életmód kialakítására.

Magyarországon a kisgyermekkori súlytöbbletet általában nem szokás drámaian felfogni. A pár hónapos baba hurkácskáival valóban nem kell még foglalkozni, főleg, ha anyatejes a kicsi. Ha azonban a kisgyermekkori intenzív mozgásfejlődést akadályozza, lassítja a plusz súly, már nem szabad rálegyinteni a dologra, legyen bármilyen aranyos is a kis dundi. Óvodába, iskolába kerülve pedig már számítani kell arra is, hogy a kövér gyerek nemcsak a mozgáson alapuló teljesítményekben, játékokban marad el normál súlyú társaitól, hanem előbb-utóbb pszichésen is hátrányba kerül, elszigetelődik, magányossá válik. Ördögi kör, ha ezek után a társai csúfolódásai, a kudarcai miatt szenvedő gyerek még több evéssel, még kevesebb mozgással járó nassolással, ülő játékokkal (például számítógép előtt) vigasztalódik.
Ötletes tálalással nem nehéz vonzóvá tenni a sok színes gyümölcsöt, zöldséget, minden lelemény jól jön, de ennél még fontosabb, hogy a gyerek lássa: a többieknek is ízlik. Aligha van esély az elhízott gyerek súlyának normalizálódására, ha például neki külön készítenek salátát, miközben a család marad a jól bevált paprikás csirke-nokedlival ebédnél. Apróságnak tűnik, de a szavak is fontosak: önbeteljesítő jóslattá válhat például, ha a család a kicsit Daginak, Gombócnak, Dundinak becézi.
Ötletes tálalással a zöldségeket és gyümölcsöket is megszerettethetjük a gyerekkel
Ötletes tálalással a zöldségeket és gyümölcsöket is megszerettethetjük a gyerekkel

A számok tükrében

A kétezres évek elején egy nagyszabású szűrővizsgálatot végeztek el Magyarországon az OÉTI szakemberei. A vizsgálat eredményei szerint atesttömegindex(BMI) alapján a kamaszok 10 százaléka bizonyult soványnak, 15 százaléka pedig túlsúlyosnak, illetve elhízottnak minősült. A hasi típusú elhízás jeleit fedezték fel a lányok 20, a fiúk 24 százalékánál. A kérdőíves vizsgálat az étkezési szokásokra is fényt derített. A fiatalok körében jellemző a rendszertelenség: a serdülők közel 40 százaléka nem reggelizik, 18 százaléka nem ebédel, és 25 százaléka nem vacsorázik naponta. Rendszeres közétkeztetést a gyermekek mindössze 23 százaléka vesz igénybe, 6,5 százalékuk pedig hetente többször étkezik gyorsétteremben. A rendszeresen ebédelők többi része - mintegy 61 százalék - otthon eszik, legjobb esetben még uzsonnaidő előtt.

Különösen elgondolkodtató az az adat, hogy a helytelen táplálkozási ritmus a lányokra inkább jellemző, vagyis azok, akiken múlik majd a következő generáció szokásainak kialakítása is, nagyobb arányban követnek egészségtelen életrendet. A felmérés szerint baj van a táplálék összetételével, minőségével is. Nem megfelelő a tej-, tejtermék-fogyasztás, körülbelül egynegyedük nem eszik mindennap gyümölcsöt, a főzelékekkel, zöldségfélékkel még inkább hadilábon állnak: csak a 28 százaléka eszik naponta legalább egyszer nyers-friss zöldségfélét, zöldfőzeléket pedig egyharmaduk csak heti egyszer, maximum háromszor. Jellemző a túlsózás is: a fiatalok 80 százaléka kisebb-nagyobb mértékben utána sózza ételeit.
A megkérdezettek 90 százaléka iszik valamilyen cukros-szénsavas üdítőitalt, 36 százalékuk rendszeresen naponta többször is. Hasonlóan nagy arányban nassolnak: édességet, cukorkát, csokoládét 41 százalékuk fogyaszt naponta legalább egyszer. Ugyanakkor a diákok több mint fele (57%) csak a tornaórákon sportol. Sajnos, életmódjuk más káros szokásokban is leképezi a felnőttekét: a 15-18 éves fiúk 35 százaléka, a lányok 30 százaléka dohányzott, a fiúk 15, a lányok 6 százaléka rendszeresen fogyasztott alkoholt is. A rendszertelen étkezés, az összetételében nem megfelelő táplálkozás és az elégtelen fizikai aktivitás kétségtelenül hozzájárul az elhízás és az egyre korábban jelentkező szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Ezek első jelei megdöbbentően korán jelentkeznek: magas vérnyomást a tanulók mintegy 4 százalékánál mértek.

Egy kosárnyi jó tanács

Modern világunkban, melyben, sajnos, egyre kevesebb a mozgás és egyre több az ülő foglalatosság, radikális étrendi, életmódi változtatásokra van szükség. Hatékonyabb, ha nemcsak a gyerekek esetében próbálnak erre odafigyelni, hanem az egész család igyekszik egészségesebben étkezni és élni. Akár bekövetkezett már a baj, akár még megelőzhető, az alábbi alaptanácsok egyformán hasznosak lehetnek. Legyen minél változatosabb, vonzóbb az étrend! 
Zsír helyett inkább margarint vagy olajat használjunk, és a gőzölés, a párolás egészségesebb a zsiradékban való sütésnél. A rántást érdemesebb felváltani a kevés liszttel, keményítővel készített habarással. Kevés sóval készítsük az ételeket, a változatos ízesítésre sokféle fűszert használhatunk. Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette.

Kristályvíz, vagy természetes gyümölcs- és zöldséglevek tölthetik be az üdítők, szörpök helyét. Napi fél liter tej vagy tejtermék fogyasztása ajánlható mindenkinek. Rendszeresen, naponta többször is kerüljön az asztalra nyers gyümölcs, zöldségféle, saláta, főzelékféle. A finomított lisztből készülő fehér kenyérnél egészségesebb a teljes őrlésű barna. A napi 4-5 étkezésre lehetőleg minél nyugodtabb körülmények között kerüljön sor, a kapkodva behabzsolt étel könnyen megbetegíthet gyereket, felnőttet egyaránt.. Az étkezések sorában az egyik legfontosabb a méltatlanul hanyagolt reggeli! Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a dohányzás (a passzív is) teljes mellőzése, a rendszeres testmozgás.

Tisztelt Tóth Gábor Ákos! Közeledik a halottak napja, és a családban több 7 évnél fiatalabb csemete( 2, 4 és 6 évesek) is van. Érdekelne, hogy hogyan lehet/kell beszélgetni egy gyerekkel a halálról? Kivigyük-e őket a temetőbe a nagyszülők sírjához, vagy inkább ne? Köszönöm előre is válaszát, Ildikó

Kedves Ildikó! Ebben az esetben különösen igaz a mondás, hogy az hal meg igazán, akinek az emléke is meghal. Az ilyen korú gyermekeknek nagyon fontos, hogy egy család teljes legyen. Még ha fizikailag nincsenek is velük a nagyszülők, a fontos...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag